Usarchy Redesign Volgens het Boekje, voor € 500,-?

Usarchy aapUsarchy heeft sinds de derde maand van bestaan hetzelfde uiterlijk. En dat uiterlijk is wel redelijk functioneel, maar vooral vrij lelijk. Al zeg ik het zelf. Daarom gaan we het omgooien. We? Ja, we! Ik wil het redesign “volgens het boekje” doen, dus met input van gebruikers in alle stappen. Bovendien ben ik zelf geen vormgever en kan ik ook niet echt goed met PHP, HTML, CSS en WordPress omgaan.

Dit artikel is dus het startschot waarin ik het proces aan jullie, mijn lieve lezers, voorleg. Het doel van deze “stap 0” is feedback te verzamelen op het proces: sla ik geen stappen over, of overdrijf ik misschien? Ik heb geen keiharde deadline voor dit project, het moet vooral goed gaan en goed zijn. Ik hoop wel dat het lukt om in juli met een nieuw design klaar te zijn.

Het “budget” dat ik heb ligt voorlopig op € 500,-, exclusief de uren die geïnvesteerd worden. Hoe ik dit geld ga besteden wordt duidelijk in de volgende stappen.

Welnu, wat gaan “we” dan doen?

  1. Wie gaan het doen? Vormgever en Developer gezocht!
  2. Waarom komt er een redesign, wat is het doel?
  3. Wat is de doelgroep, wie zijn de persona’s?
  4. Enquêete: Wat wil die doelgroep eigenlijk?
  5. Uitslag enquête en samenvatting in functionele specificaties nieuw design
  6. Interactie ontwerp: wireframes van de templates
  7. Feedback gebruikers op interactie ontwerp
  8. Definitief interactie ontwerp
  9. Vormgeving templates
  10. gebruikers op vormgeving
  11. Definitieve vormgeving
  12. Ontwikkeling HTML & implementatie WordPress
  13. Acceptatietest met gebruikers en opdrachtgever
  14. Lancering nieuwe Usarchy!

Wat vinden jullie van dit stappenplan? Is het realistisch, missen we nog stappen?

19 gedachten over “Usarchy Redesign Volgens het Boekje, voor € 500,-?

  1. Marc

    Je pakt het uitgebreid en professioneel aan zo te zien. Dat is nog eens wat anders dan even een template uit de kast trekken, bijschaven en live gaan.

    Als ik naar je lijstje kijk lijkt het me redelijk compleet. Je zou nog een stap “acceptatiecriteria defini?´ren” kunnen toevoegen. Wanneer zeggen je gebruikers “Ja” tijdens stap 13. Misschien heb je performance-eisen of wil je iets aan je backup-mogelijkheden doen, et cetera. Over backups gesproken, moet je nog iets doen met je database, dus al je data veiligstellen? Dat laatste kun je in een implementatieplannetje opnemen.

    Succes !!

    Like

  2. Sjoerd

    Ik denk dat je met je stappenplan ontaard in een afgrijselijke hoop bureaucratie.

    Als je een aantal beginstappen overslaat en meteen begint aan het gebruikersonderzoek door een soort poll/enquete op usarchy heb je meteen het grootste deel van je doelgroep te pakken. Dan zit je meteen aan de mensen die usability ook enigszins belangrijk vinden, en de mensen die jouw als persoon interessant vinden (zoals klanten en potentiele klanten) komen er toch wel…

    En het is JOUW site, en niet die van de gebruikers. Dus waarom je heel veel tijd zou gaan steken (van je 500 euro) in het verwerken van feedback… Ik denk dat je dan per definitie te krap gaat zijn.

    Kortom, zonder een ontzettende kwal te zijn: Ik denk dat je teveel op de internet noob richt, en daardoor in een ontzettend omslachtige papieren rompslomp terecht komt, en daarmee het doel van je site (het promoten van JOUW idee over usability) net mis slaat…
    Kan uiteraard zijn dat ik de plank mis sla, dat zul je zien. 😉

    Sjoerd

    Like

  3. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Sjoerd: ik denk dat de bureaucratie vooral afhangt van de manier waarop ik ermee omga. Het is inderdaad MIJN site, maar wel voor JULLIE, anders wordt het een beetje een zielige bedoening hier 😉 En just in case: ik hak de knopen door, en niemand anders, dus echt bureaucratisch zal het niet worden 😀

    Die 500eur ga ik niet steken in het verwerken van de feedback op zich, maar in de “fooi” voor de developer en designer. Ik zal zelf het interactie ontwerp maken, en daar is de feedback het belangrijkst voor.

    Ik richt me overigens maar voor een deel op de internet noob, een belangrijker deel zijn de marketeers die wat willen leren. Daarover meer in rompslomp stap 3 😉

    En Marc, thanks voor de input, had niet anders verwacht van een testguru 😉 Acceptatiecriteria gaat me wel wat ver, in dit geval ben ik meer van “we’ll see as we go”. Zou het wel leuk vinden als je kritisch meekijkt, bijvoorbeeld op dit gebied. Als ik straks teveel smokkel hoor ik het graag 😉

    Like

  4. Achtentachtig

    Hoi Ruben,

    Ik vind het een erg leuk idee om de bezoeker hierbij te betrekken, zeker bij een usability gerelateerde website.

    Je stappenplan is naar mijn idee vrij compleet. Ik heb zelf een tijdje terug een soortgelijk stappenplan geschreven: http://www.achtentachtig.com/thoughts/web-apps-from-idea-to-launch/ Wellicht heb je er iets aan.

    Ik studeer multimedia design en heb daarnaast mijn design bedrijf Achtentachtig. En ben erg geinteresseerd in het re-designen van usarchy.com. Wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen? Neem even een kijkje op mijn website om mijn werk te bekijken. Mocht je interesse hebben dan kan je via mijn website contact opnemen.

    Groeten,
    Rogier

    Like

  5. Blaise Kal

    Is die enorme lijst niet overdreven? Voor een nieuw ontwerp voor philips.nl (om maar iets te noemen) kan ik me het wel voorstellen dat je al die stappen afgaat, maar Usarchy is een site waarbij het gaat om de inhoud. Zolang de inhoud goed leesbaar en doorzoekbaar is hoef je je nergens druk om te maken.

    Wellicht een leuke vingeroefening om eens heel goed en heel lang na te denken over elke puntje, maar ik denk niet dat het veel oplevert.

    Like

  6. Arjan Eising

    Puntje 1 moet zowiezo later in het proces. Als je in de enqu?™te te horen krijgt een bepaald soort ontwerp en/of functionaliteit erg gewild is, dan moet de ontwerper en/of ontwikkelaar dit wel kunnen maken.
    Met puntje 12 kan ik je trouwens wel helpen 😉

    Like

  7. Yuri van Geest

    Net zelf een Redesign doorlopen. Goede opsomming.

    Enkele aanvullingen:
    – Online concept site/strategiedocument (w.o. benchmarking award winning sites, Google AdWords analyse van keywords, search engine queries op site zelf, webstats analyse huidige site, web surveys, online personas en de betreffende scenarios)
    – Requirements document (functioneel, niet-functioneel (o.a. content))
    – Infrastructuur scan (schaalbaarheid o.a.)
    – Risico analyse (business impact analyse bij falen)
    – Technisch ontwerp
    – Content plan (CMS vulling en organisatie, tekst, links en visueel)
    – Andere testen (penetratie, functioneel e.d.)

    Ik zal niet ingaan op projectorganisatie PRINCE2 of Agile, dat is een gevoelig punt.

    Like

  8. Bart

    [i]”En het is JOUW site, en niet die van de gebruikers. Dus waarom je heel veel tijd zou gaan steken (van je 500 euro) in het verwerken van feedback‚Ķ Ik denk dat je dan per definitie te krap gaat zijn.”[/i]

    @Sjoerd: en dat is dus PRECIES waar het vaak misgaat. Het is MIJN site, voor MIJ alleen. Nee, die site stel je beschikbaar aan gebruikers, klanten en bezoekers en niet aan je zelf! Dat je er zelf tevreden mee bent, ok, maar je staat zelf niet op 1 wat dat betreft.

    Like

  9. Anthony

    Hoi Ruben,

    Je kan er misschien nog denken of en aan welke eisen je wilt voldoen. Om enkele te noemen (X)HTML-validatie, CSS-validatie, WAI-validatie. Ligt er helemaal aan hoe usable en toegankelijk je je site wilt maken. E.e.a. uiteraard afhankelijk van je doelgroep. Verder een leuke actie en ik ben zeer benieuwd of het gaat lukken mn je budget is erg ambitieus. Succes.

    Anthony
    Doan Consultancy – http://www.doan.nl
    Website en zoekmachine optimalisatie MKB

    Like

  10. Laurens

    Een degelijk stappenplan wat mij betreft. Hoewel het zoals gezegd wel een lange weg kan zijn op deze manier.. maar zo krijg je hopelijk wel het beste resultaat (en hopelijk input met nieuwe idee-en die echt iets toevoegen).

    Waar ik ook benieuwd naar ben..wat is het tijdspad? 🙂

    Like

  11. Jeffrey

    Ik zou stap 1 een heel stuk lager plaatsen.
    Eerst uitzoeken WAT er moet gedaan worden, en daarna op zoek gaan naar geschikte mensen die dat ook effectief kunnen realiseren.

    Like

  12. Jurjen Jongejan

    Ruben,

    Goede lijst; logisch je focus op interactie en design. Ik mis in je stappenplan aandacht voor zoekmachineoptimalisatie. Het lijkt me toch handig dat je site net zo goed gevonden moet blijven worden als nu het geval is….

    Groet,
    Jurjen

    Like

  13. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Jurjen, op zich een slimme aanvulling, maar Usarchy is al behoorlijk ge’SEO’d en aan de techniek en content verandert niets… Dus qua SEO is het alleen even opletten dat we de templates niet teveel veranderen. URL’s blijven hetzelfde en de linkstructuur ook.

    Er zal wel content toegevoegd worden, maar door de structuur die er al ligt zal dat gewoon naadloos geintegreerd worden 🙂

    Like

  14. Pingback: Usarchy redesign: Online enquête met 8 vragen | Usarchy: Usability & Online Marketing

  15. Pingback: Welkom op de nieuwe Usarchy! - Usarchy

Plaats een reactie