Vertical Search Marketing: Experimenteer!

(Dit is deel 2 van 2 artikelen over vertical search, die samen in de papieren Twinkle van februari verschenen. Lees deel 1.)
Vertical search is misschien een goede kans is voor online marketeers om de greep van Google te ontkomen en marketing budgetten beter te verdelen. Maar hoe kun je hiermee starten? Ik hoop dat deze stappen je motiveren om eens te experimenteren met wat we maar vertical search marketing moeten noemen…

 1. Verticals zoeken

  De eerste stap naar vindbaarheid binnen verticals is natuurlijk het vinden van die verticals binnen je niche. Probeer je daarbij niet te beperken tot de grootsten maar ga actief op zoek naar zo specifiek mogelijke sites. De kans is groot dat daarmee meer geld te verdienen is.

  Google om te beginnen eens op termen die jou conversie kunnen opleveren. Welke sites staan tussen de eerste 30 resultaten, die het liefst geen concurrent zijn?

 2. Kostenmodel doorgronden

  Vervolgens is het van belang dat je goed kijkt naar het kostenmodel van een vertical. Betaal je per klik, per verkoop of gewoon een vast bedrag voor opname? Je moet de resultaten immers kunnen vergelijken met die van andere online marketing investeringen.

  Bedenk dat het aanleveren van je assortiment aan een vertical misschien ook resources kost. Als je elke dag met de hand een Excel moet bouwen, moet je die kosten ook meenemen in je berekening.

 3. Landingspagina’s perfectioneren

  Zorg dat de landingspagina’s (meestal de productpagina’s) van je eigen website berekend zijn op de bezoekers uit de vertical. Probeer je te verplaatsen in de webgebruiker die op het punt staat een aankoop te doen. Bekijk welke informatie je concurrenten bieden en hoe hun landingspagina’s eruit zien. Zorg dat jouw pagina’s de bezoeker direct informeren over alles dat nodig is om de koopbeslissing te maken: de prijs inclusief verzendkosten, niet-goed-geld-terug garantie, levertijd, voorraad, etc. Zorg dat je de bezoeker verleidt op de site te blijven door te laten zien dat jouw webwinkel te vertrouwen is en wordt gewaardeerd door je klanten. Gebruik testimonials, reviews, awards en natuurlijk het Thuiswinkel.org keurmerk.

 4. Eerst een maandje testen

  Probeer een test van een of enkele maanden te doen met de vertical. Als je verschillende productgroepen aanbiedt, kijk dan of je eens met een populaire productgroep zou kunnen beginnen. Bied je producten aan op de vertical en vergelijk het rendement met al je andere marketing investeringen. Bedenk dat het kan helpen op meerdere verticals aanwezig te zijn, zodat gebruikers je merk sneller leren (her)kennen.

 5. Statistieken bijhouden

  Zorg dat je webstatistieken vanaf dag 1 het rendement van je aanwezigheid op de vertical kunnen meten. Meet niet alleen het aantal bezoekers, maar vooral hun gedrag: hoeveel (en welke) pagina’s bekijken ze, abonneren ze zich op de nieuwsbrief, kopen ze producten en komen ze nog eens terug? Hang aan alles een prijs, zodat je een eerlijke vergelijking op basis van ROI (Return On Investment) kunt maken.

 6. Start zelf een vertical

  Misschien is het een goed idee zelf een vertical te starten in een bepaalde niche. Je kunt de gratis tools van Google (Co-op) en Rollyo gebruiken en aanvullen met de kennis binnen je organisatie, je leveranciers en misschien van enthousiaste gebruikers van producten uit je niche.

  Als je een goede vertical kunt starten die uitgroeit tot een portal in je niche, kun je daar zeer veel profijt van hebben. Kijk zeker ook of je concurrenten misschien willen samenwerken, om de niche samen te doen groeien en daarin leidend te worden. Met twee of drie partijen kun je de oppermachtige maar tragere marktleider misschien te grazen nemen.

  Zien jullie ook mogelijkheden voor vertical search marketing in Nederland? Ik loop zelf soms tegen het probleem aan dat Nederland relatief klein is en het daardoor moeilijker is iets dergelijks te beginnen.

5 gedachten over “Vertical Search Marketing: Experimenteer!

 1. Aldo

  Zelf ben ik erg tevreden over mijn culinaire zoekmachine search.diningandwining.com. De kracht zit tevens in de entries van bezoekers, de meest populaire zoektermen worden er vanzelf uitgefiltert. Sinds kort kunnen bezoekers de resultaten ook beoordelen zodat er toch nog een menselijke kwaliteitsslag van invloed is. Momenteel zijn er dagelijks 5000 searches, peanuts vergeleken bij Google natuurlijk maar het is een start.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  5000 klinkt mij als erg veel in de oren, way to go! Kun je er wat meer over vertellen Aldo, wat is het doel van je vertical search, ga (kan?) je het nog meer integreren in je weblog(s)?
  Vind je Eurekster goed, heb je Co-op en Rollyo ook geprobeerd?

  Like

 3. Aldo

  Hi Ruben,

  Ik denk dat het zeker ook de moeite loont om naar het businessmodel van de technologie-provider te kijken. In mijn geval Eurekster, die inmiddels voor haar leden al met omzetpotentieel schermt. Het moet nog blijken of het een succes wordt, zowel qua opzet en resultaat als het op touw zetten van gelijkgestemden.

  De kwaliteit die de community binnen de vertical toepast zal zeker een belangrijke factor blijken. Bij Eurekster heb ik daar een positief gevoel over. De support bijvoorbeeld en de ruimte die je krijgt om mee te denken spreken mij zeer aan. Het succes van een verical search engine zal zeker ook gerelateerd zijn aan het binden van search betrokkenen.

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ha Harm, dat is zeker een goed voorbeeld van vertical search. Als autoschadebedrijf moet je zorgen dat je in die zoekmachine goed naar voren komt. Wel zonded dat daar nog geen features worden gebruikt die de vertical extra nut geven, zoals het expliciet zoeken op kenmerken als prijs of motorinhoud of…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s