Welkom bij Usarchy

Bloggen gaat over het aangaan van een dialoog (of een naakte conversatie) met je lezers. Zeggen ze. Hans is altijd erg netjes in het verwelkomen van nieuwe lezers op zijn blog, maar ik doe dat eigenlijk niet. Daarom nu maar eens een officieel welkom voor… iedereen!

Mocht je Usarchy nog niet zo goed kennen, ik (Ruben Timmerman, zie ook de 5 dingen over mij die bijna niemand weet) schrijf hier over usability en online marketing. Dat doe ik omdat ik van dat vak hou. En ik werk er ook nog in. Ik probeer mijn stukken altijd praktisch en diepgaand te maken, dus als ze dat niet zijn hoor ik het graag. Er zijn tot nu toe 191 artikelen verschenen sinds juni 2005, en daarop zijn 909 reacties geplaatst.


Verder merk je hopelijk dat er best veel wordt gereageerd op de artikelen hier. Ik hoop dat jij, jij nieuwe lezer, dat ook gaat doen. Daar worden de artikelen namelijk een stuk beter van, want meer weten meer dan 1. Ik zal ook altijd reageren op de reacties en vragen beantwoorden waar ik dat kan. Vergeet ook niet dat je me kunt mailen als je wat te vragen hebt. Ik stel feedback, positieve en negatieve, zeer op prijs.

Je kunt alles wat hier staat op drie manieren lezen. Gewoon via de website, maar ook via de RSS feed, of via de nieuwsbrief die wordt verzonden als er een nieuw artikel is (maximaal 1 keer per dag).

Als introductie van Usarchy kan ik je ook de volgende artikelen aanraden. Ze kregen veel aandacht op andere weblogs en werden door veel mensen gelezen. Een paar Usarchy klassiekers dus:

Tot slot wil ik van deze off-topc gelegenheid gebruik maken jullie allemaal de vraag te stellen: what’s next? Waar zou ik eens aandacht aan moeten besteden? Welke website heeft nodig kritiek nodig? Welke organisatie doet het erg goed of slecht en verdient daarom aandacht?
Dit zijn de “drafts” die ik nog in mijn WordPress admin heb staan, dan weet je ook meteen wat er nog in de pijplijn zit. Sommige artikelen zitten daar al maanden in, dus misschien komen ze er wel nooit uit…

 • Apple iPhone bekeken vanuit usability perspectief
 • Gebruik Banners Niet voor Promotie van je Eigen Website
 • Paradigit’s online “bestellen” heet “reserveren”
 • De noodzaak van interactie ontwerp met wireframes
 • RSS, Visits, Visitors, Pageview, Posts & Comments Statistieken van Usarchy
 • Usability review met Fleck
 • Online marketing puzzel
 • Usability is…
 • Usability is subjectief & objectief
 • Google website optimizer: heel nuttig en leerzaam
 • Picnic ’06: Changes in Consumer Behaviour – Case Studies
 • Afmelden van nieuwsbrief: zo moeilijk is het niet
 • John de Mol zegt: “The Meaning is in the Use”
 • Zoekmachine optimalisatie voor CMS’en
 • Apple OSX Leopard: gaat de usability te ver?
 • Google Base over usability van upload formulier
 • Web 2.0 gebruiker, wat wordt er van je verwacht?
 • Conversie op B2B websites
 • Regel toch eens die domeinnaam zonder www.
 • Usability is een proces, geen campagne
 • Hoe personas kunnen helpen in website ontwikkeling
 • Gebruiksvriendelijkheid om meer uit je nieuwsbrieven te halen
 • 10 vragen die een online marketeer zichzelf moet stellen
 • Datums op webpagina’s: de doen’s en niet-doen’s
 • Dus nogmaals een hartelijk welkom, leuk dat je er bent, ik hoop dat je blijft en als je zin hebt: reageer!

PS: Sinds gisteren staat Usarchy op Original Signal in de categorie marketing. Daar kun je makkelijk alle koppen snellen van Neerlands beste/leukste/slechtste/populairste marketing weblogs.

18 gedachten over “Welkom bij Usarchy

 1. Hans Mestrum

  Leuke posting. Mooi dat je je zo rechtstreeks tot je lezers wendt. Komt bij mij in ieder geval heel persoonlijk over.
  Interessant trouwens te zien wat je nog draft hebt staan. Ik doe dat eigenlijk niet zoveel. Ben meer iemand van de flow. Dus meteen aanpakken en wegschrijven. Zo zie je maar weer. Ieder zijn manier van werken.
  Succes!

  Like

 2. Sipke

  Waar ik wel benieuwd naar ben is een stukje over de usability van nieuwe concepten. Bijvoorbeeld een wiki of een maps applicatie. Die bieden mogelijkheden en gebruiksinterfaces die men nog niet kende. Maar hoe maak je het mensen toch zo makkelijk mogelijk om hiermee aan de slag te gaan?

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Andre, de aap wordt in Over Usarchy uitgelegd 🙂

  Sipke, ik zal daar eens wat uitpikken. De grap is echter dat er relatief weinig gebruikersonderzoek naar wordt gedaan, waardoor er ook weinig vuistregels te maken zijn. Ik hoop binnenkort voor een user generated nieuws site een gebruikersonderzoek te doen, dat zou mij weer interessante nieuwe data kunnen opleveren 🙂

  Like

 4. Sint

  Ik kom hier alweer een tijd zo nu en dan langs, maar voel me toch nog wel een beetje aangesproken. Ik ben erg nieuwsgierig naar wat we hier de komende tijd kunnen verwachten, in het bijzonder je aandacht voor datumgebruik, B2B-conversie en bannergebruik.

  Misschien om (een deel van) de uitleg in je posting ook bij je pagina ‘Over Usarchy’ te plaatsen?

  Like

 5. Eduard Blacqui?®re

  Dank voor het welkom heten!
  Ondanks dat het in Nederland wat mij betreft nog in de kinderschoenen staat, denk ik dat Social Search/Bookmarking gecombineerd met User Generated Content (whatever you name it) een belangrijke tak van sport wordt.
  Verder: keep up the good work!

  Like

 6. Sander

  In je “What’s next?”-lijstje zie ik wel Apple OSX Leopard, maar geen Microsoft Vista (lees: Mac OSX en Windows Vista 😉).

  Lijkt me interessant om ook daarover je mening eens te horen.

  Like

 7. Jurjen de Vries

  Ha Ruben, bedankt voor het welkomsbericht. Prettig dat het zo persoonlijk is!

  Ik zou graag een stukje zien over SecondLife usability. Waarom? Omdat SL actueel is, maar je toch een hoop mensen hoort die afhaken op SL usability.

  Eyetracking vind ik overigens ook interessant om wat over te lezen.

  Verder net als Sint, het datum gebruik. Ook op een aantal weblogs en nieuwssites valt me dat nog flink tegen, dat ik bij berichten geen datum terug kan vinden.

  Tenslotte, omdat je toch iemand bent die vrij persoonlijk is, misschien een artikel omtrent je eigen website? Wat vind je dat er qua usability zelf nog beter aan kan, en dialoog met de bezoekers wat wij vinden?!

  Keep up the good work 🙂

  Like

 8. Jurjen de Vries

  Nog even over die aap. Ik ben het ook gaan nalezen.
  Kan je daar niet jaarlijks een award mee doen? Een vrolijke aap voor de best gekozen usability gebruik site, en een boze aap voor… je raadt het al, slechtst gekozen usability (niet gebruik) site.
  Uiteraard in samenwerking met de stichting aap en MF bijvoorbeeld 😉

  Like

 9. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Jurjen: op mijn someday projecten lijst staat nog een un-usability award. Een usability award is er al, dus dat zou wat saai worden. Samenwerking met Stichting Aap is een mooi idee, dat noteer ik erbij 🙂

  En bedankt voor de tips, er staan alweer wat meer concepten in de lijst…. zucht…

  En Hans: ik schrijf 50% van mijn stukken ook op het moment dat ze in me opkomen, of ik iets verschrikkelijks meemaak (zoals vaak bij de cases) 🙂

  Like

 10. Laurens

  Bedankt 🙂

  Altijd boeiende artikelen..het is zonde dat het hier op kantoor de laatste tijd zo druk is dat het geven van een fatsoenlijke reactie (die dus iets toevoegd) al moeilijk is.

  Like

 11. Ivo Bosma

  Wat betreft de ‘What’s next’ vraag, ik ben persoonlijk wel benieuwd naar jouw visie mbt de volgende drafts:

  – Apple iPhone bekeken vanuit usability perspectief
  – De noodzaak van interactie ontwerp met wireframes
  – Web 2.0 gebruiker, wat wordt er van je verwacht? (die laatste kan nog alle kanten op volgens mij 😉

  Offtopic: leuke gedachte bij die aap

  Like

 12. Marcel van der Laan

  Leuk je vandaag even ontmoet te hebben op DME. Interessante presentatie op gebied van usability, al miste ik wel de redenen waarom usability zo belangrijk is tegenwoordig; het is toch een kwestie van mensen overtuigen en erop attent maken dat usability zo’n grote rol speelt. De artikels die je hier op je blog geschreven hebt kunnen me nog van pas komen bij het schrijven van m’n scriptie, dank daarvoor.

  Good luck met usarchy.com en ik zal het in de toekomst nog zeker blijven volgen. /marcel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s