Richtlijnen Keurmerk Makkelijk Lezen (op papier)

Makkelijk leesbare tekstenVia “usability kennisbank” (maar vooral gewoon een heel goed usability blog) Usabilityweb leer ik tot mijn schaamte over een Keurmerk Makkelijk Lezen, waar ik nog nooit van had gehoord. Er is zelfs een Stichting Makkelijk Lezen, die zich inzet voor mensen met leesproblemen. Stefan schrijft:

Nederland telt 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden.

Laaggeletterdheid houdt in dat men weliswaar in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst dusdanig snel en correct te lezen dat men deze ook daadwerkelijk begrijpt.


Dat zijn aantallen waar je toch echt niet omheen kunt. De makkelijk lezen richtlijnen behandelen letterlijk de leesbaarheid van teksten, offline wel te verstaan. Dit onderwerp vind ik heel erg belangrijk, omdat ik zelf altijd snel afhaak als een tekst niet lekker leest. Ik lees namelijk 90% van alle artikelen die ik tegenkom direct van mijn TFT monitor, gemiddeld toch een uur of 3/ 4 per dag (nee, ik heb geen TV :)). Dat is prima te doen, als de tekst geschikt is gemaakt voor beeldschermgebruik.

Veel te vaak is dat echter niet het geval. Teksten zijn niet onderverdeeld in scanbare kopjes, zinnen zijn te lang, alinea’s te vol, regels te dicht op elkaar, etc. De richtlijnen bestaan uit verschillende onderdelen: vormgeving, typografie en taalgebruik. Ze bieden een schat aan informatie waar ook voor online gebruik tips uit te halen zijn. Ik zal daar nog eens dieper op ingaan met voorbeelden, maar voor nu zou ik zeggen: lees het stuk bij Usabilityweb! Overigens schrijft Jakob Nielsen ook over wat hij noemt “low-literacy users“, die 30% van de gebruikers uitmaken…

Een gedachte over “Richtlijnen Keurmerk Makkelijk Lezen (op papier)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s