Live @ Picnic 06: People’s media (Dan Gillmor, Craig Newmark, Marc Canter)

picnic06 logoMijn tweede dag Picnic begint met de sessie People’s Media, afgetrapt door Dan Gilmor. De sessie vinndt plaats in de erg mooie zaal, zoals alles er hier op Picnic chique uitziet. Gilmor deed zijn gebruikelijke praatje over citizen journalism. Hij waarscshuwde vooral dat het publiek skeptisch moet zijn, en dat journalisten transparant moeten zijn. Het is ook niet zo dat de ouderwetse journalisten zullen verdwijnen, ze zullen alleen aagevuld worden door “wij, de journalisten”.

Daarna volgt een discussie aan ee schattige picnictafel tussen Marc Canter, Craig Newmark van Craigslist, en Dan Gillmor. Daarbij interviewen ze elkaar heel lief, maar later wordt het wel echt interessant. Er rijst een discussie over online identiteiten en open sociale netwerken. Vooral Canter hakt er goed in bij Craig Newmark, maar wel op een leuke manier. Hij krijgt de zaal vaak aan’t lachen, een echte Amerikaanse showman.

Craigslist: Web 2.0 in een 1.0 wereld?

Craig NewmarkCraig Newmark krijgt eerst het compliment van Marc Canter dat Craigslist een Web 2.0 website was in het tijdperk van Web 1.0. Het antwoord vann Craig; “Dat is teveel credit, eigenlijk zijn we nog steeds web 1.0.” Als voorbeeld haalt hij scraping aan (het kopieren van content bijvoorbeeld door RSS feeds in te lezen). Craigslist houdt dat alleen tegen voor zover het teveel (server) resources kost. “Maar verder willen we mensen gewoon helpen.”
Over reputatie management zegt Newmark dat hij er al 10 jaar in geïnteresseerd is, maar dat Craigslist er nog nooit aan toegekomen is. Het is geen prioriteit, zoals de snelheid van de website bewaken dat wel is. Later kwam er nog een vraag over het probleem dat er zoveel verschillende websites zijn om je sociale netwerken bij te houden. Het probleem daarbij is dat je continue overal alles over jezelf moet bijhouden. Craigslist zal daar echter geen rol in spelen, ze ambieren niet een sociaal netwerk te zijn. Marc Canter zegt dat zij juist proberen te connecten met al die sociale netwerken via API’s. Vervolgens vraagt Canter aan Newmark wanneer hij eindelijk met een API van Craigslist kan verbinden, waarop Newmark doet alsof zijn neus bloedt en hij er niks van snapt…

Uit het publiek komt de vraag of Craigslist ooit verder zal gaan dan de platte tekst waarhet nu voornamelijk uit bestaat. De vraagsteller wordt door Newmark uitgenodigd gewoon te doen wat hij wil, het embedden van objecten is prima te doen.

Sociale netwerken en vragen uit het publiek

We letten wel op wat er gaande is, maar echt georganiseerd zijn we niet. Canter vertelt dat er elke dag twee sociale netwerken bijkomen. Iedereen is elke keer het wiel opnieuw aan’t uitvinden, terwijl we juist behoefte hebben aan integratie, in plaats van nog meer verschillende geldverslindende systemen.

Newmark over de manier waarop Craigslist inspeelt op de behoeften van het publiek: “We letten wel op wat er gaande is, maar echt georganiseerd zijn we niet. Mensen geven ons suggesties, wij praten met de community. Maar we zijn constant bezig prioriteiten te stellen, want we blijven bewust een klein bedrijf.”

Marc Canter praat gepassioneerd over zijn project Broadband Mechanics. Hij noemt het “MySpace in a box”, waarbij je snel je eigen netwerk op kunt zetten. Dit is iets waar we ongetwijfeld nog meer van gaan horen, ik kende het nog niet. Iemand hier al ervaring met Broadband Mechanics?

Een vraag van de moderator: Waarom zou MySpace zo’n succes zijn? Het antwoord waar ze het allemaal mee eens zijn, zijn de bands. Er zijn twee miljoen bands op MySpace, en die hebben de boel opgestart. Niet heel verrassend dus.

Broadband Mechanincs logoUit het publiek komt de vraag aan Marc waarom het nu zo’n probleem is om meerdere netwerken bij te houden: is het zo simpel als gewoon het bijhouden van wachtwoorden? Marc gaat vervolgens helemaal los over het verschil tussen software die maar een ding kan (bijvoorbeeld wachtwoordbeheer) en software met meer features. De eerste soort noemt hij de 37Signals “school of thinking”, waar hij het absoluut niet mee eens is. Hij vindt dat software veel moet kunnen en vooral open moet zijn, met allerlei andere software moet kunnen praten. De vragen uit het publiek wijzen hier ook op, Canter vindt dat bedrijven als Craigslist heir meer mee meoten doen en belooft dat Broadband Mechanics de netwerken met elkaar zal verbinden. Ondermeer door samenwerking met the big boys zoals AOL’s Aimpages.

Een goede sessie!

Door de levendige discussie en aardige vragen uit het publiek was dit een erg interessante sessie. Canter was grappig en gepassioneerd en Newmark deed zijn gebruikelijke schattige dansje, waarbij hij verlegen zegt dat hij niet zo slim is als de mensen om hem heen.
Ik hoop dat de NOB deze sessie ook later nog online beschikbaar heeft, want ik wil de discussie zeker nog eens zien. Good job, Picnic’ers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s