Netscape is terug. Als Digg.com

Netscape terug als Digg.com killerNormaal ben ik niet zo van de launches en beta’s, maar deze vind ik de moeite waard. Netscape, een van de eerste grote internet merken, was tot nu toe een “gewone” portal. Moeder AOL heeft onlangs het weblog netwerk Weblogs, Inc. van Jason Calacanis overgenomen. Nu weten we waarom… Calacanis is vanaf nu verantwoordelijk voor het nieuwe Netscape: een social news bookmarking web 2.0 vehikel. A la Digg.com zullen we maar zeggen. Techcrunch heeft er meer over, en Jason zelf ook:

Netscape
OK, fine… it’s true!

We are in the Netscape War Room right now (midnight!) and the users are coming in (see the tracker).

Uiteraard is de nieuwe Netscape in beta, je kunt dus beginnen met stemmen op je favoriete nieuws. Maar goed, waarom is dit nu interessant nieuws? Vooral omdat Netscape zo enorm groot is (811 miljoen pageviews per maand), en omdat ze een typische “oude” naam zijn die nu de new kids on the block een poepie willen gaan laten ruiken. En er is nog een aantal opvallende redenen:

 • Redactie bepaalt top stories
  De redactie bepaalt een aantal echte top stories, door te kijken naar de populaire ontwikkelende nieuws verhalen. Dit zort ervoor dat er een constante kwaliteit is van nieuws, een soort Digg – CNN mix dus. Ook zou dit in theorie kunnen betekenen dat verhalen op Netscape eerder opgepikt worden dan op Digg, waar je eerst voldoende stemmen moet verzamelen. Netscape kan je al oppikken als je pas net stemmen aan’t verzamelen bent
 • 20 redacteuren, 24/7
  Er zijn maarliefst 8 fulltime en 11 parttime redacteuren, die 24 uur per dag de site beheren. Zij bepalen de top nieuws verhalen, maar zijn ook 24 uur per dag aanwezig in een chat room om met bezoekers te praten en discussie in de hand te houden.
 • 30 categorieën
  En die zijn iets anders dan bij de gemiddelde CNN.com. Celebrities, Men, Women, Do-It-Yourself, Gay & Lesbian, Popular Videos en als klap op de vuurpijl: Do No Evil. Die laatste zou over helden en boeven gaan…
 • Tags en RSS
  Uiteraard is het nieuws te taggen en is van alles wat je kan bedenken een RSS feed aanwezig. Zowel van gebruikers, tags, als de 30 categorieën

De New York Times legt het even uit vanuit het corporate oogpunt:

Netscape.com, a broad Web portal, already has an audience, but it has been shrinking, in part because of the fading popularity of the Netscape browser, which sent users to the site by default. The site had 11.4 million users in May, down from 15.4 million a year earlier.

AOL’s plan to keep and expand that audience was devised by Jason Calacanis, the founder of Weblogs Inc., a collection of blogs that AOL bought last year. Mr. Calacanis proposed that Netscape could combine blogging with the growing popularity of sites that allowed people to share interesting things they found on the Internet with others.

Jonathan Miller, AOL’s chief executive, agreed.

netscape digg killer war roomHiernaast trouwens een leuke foto van de “war room” van Netscape op dit moment. Waar Jason Calacanis en zijn strijders de site lanceren en ongetwijfeld zoveel mogelijk ophef proberen te veroorzaken in de blogosphere. Jason heeft wel door hoe hij deze dinosaurus hip kan maken…

Mijn excuses voor deze niet-reguliere Usarchy uitzending met ongewoon hoge web 2.0 beta dosering, maar ik ben onder de indruk van wat AOL en Netscape op dit moment doen. Het is een big splash wat mij betreft. Nu kijken of Ilse’s NU.nl ook in dit gat durft te springen 🙂

Een gedachte over “Netscape is terug. Als Digg.com

 1. Pingback: UZY.nl » Blog Archive » Netscape brengt Digg naar de gewone man

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s