Horeca marketing: Wij zorgen dat u depressief wordt

Horeca marketing: prijzen inclusief...Dit artikel verscheen als column bij Dining & Wining.
Ik was laatst in Helmond een hapje eten bij een Italiaan. Mijn excuus om in Helmond te zijn was dat Kasper van Kooten zijn ding deed en ik daar benieuwd naar was, maar daar gaat het even niet om. Die Italiaan was prima en best gezellig, maar onderweg naar de uitgang zag ik deze poster hangen.

Helaas was het erg donker en had ik mijn trouwe vriend W800i op nacht-modus staan, waardoor de sluitertijd enorm was. De kwaliteit is dus erg slecht, maar ik heb die poster sindsdien (helaas) nergens meer gezien. Als iemand er een goede foto van heeft hoor ik het graag. Online is hij ook niet te vinden, bij bijvoorbeeld de Koninklijke Horeca Nederland die verantwoordelijk is voor de campagne.
Ik las hem met stijgende verbazing en ergerde me aan de negatieve tekst. Dankzij Rene Smit die reageerde bij Dining & Wining kunnen we nu genieten van de volledige tekst:

Onze prijzen zijn inclusief:
BTW, heffing Bedrijfsschap Horeca & CAtering, heffingen BUMA en SENA (auteursrechten), lonen, AOW.WW, Ziektewet, WAO, vakantietoeslag, zondagstoeslag, nachttoeslag, sociaal fonds, pensioenfonds, leerplaatsenfonds, opleidingskosten, vetvangput, geluidsisolatie, terrasvergunning, bedrijfshulpverlening, opstellen en bijhouden Risico Inventarisatie en -Evaluatie, arbodienst, brandmeldinstalatie (met automatische doormelding), abonnement meldkamer (inbraakpreventie), portiersdiensten, calamiteitenplan, legionellapreventiechecklist, maatregelen hygienecode, toeristenbelasting, Onroerende Zaak Belasting, precariorechten, verontreinigingsheffing, accijnzen, inkomstenbelasting, vennootsschapsbelasting, WA-verzekering, brandverzekering, gas, water, licht, huur, contributie ondernemersorganisaite, lidmaatschap VVV, inkoop, breuk, bederf en verlies, advertentiekosten, onderhoud en schoonmaak, rente, afschrijvingen, donatie sportclubs, afvalverwerking (glas, papier, vet en overig afval), bankkosten, creditcardcommissies, kapitaalslasten…. en misschien ook nog: ondernemersinkomen

En wij, die gierige consument, maar krappe tips achterlaten en zeuren over de gestegen prijzen na de euro…

De poster is kennelijk bedoeld als excuus voor de prijsverhogingen die in de horeca de laatste jaren zijn doorgevoerd. Maar de toon is in mijn ogen verschrikkelijk slecht. Er wordt niets positiefs genoemd, alleen verhaald over hoe vervelend en duur het wel niet moet zijn om in de horeca een bedrijf te draaien. En dat terwijl ik net misschien wel lekker heb gegeten en onderweg ben naar de uitgang. Of terwijl ik net het restaurant in loop en nu al misselijk ben van hoe verschrikkelijk de eigenaar van dit restaurant het wel niet moet hebben…

Hoe het ook had gekund…

Waarom was de poster niet van deze strekking:

Onze prijzen zijn inclusief:
Een stralende lach van onze barman,
een stipte en correcte bediening door onze obers,
de grootste zorg van de chef-kok,
een perfect hygienische keuken,
een verantwoord afvalbeleid,
dagelijks verse vis en vlees van de markt om de hoek,
een gratis reservering,
een tafeltje bij het raam of juist bij de muur en uit de rook,
heerlijk eten en drinken in zoveel gangen als u wil,
de hartelijke groeten van onze eigenaar,
en het goed gevulde gevoel en tevreden gemoed waarmee u straks uw gezellige avond voortzet…

Ik zou van zo’n poster spontaan terug lopen naar mijn tafel om wat extra fooi achter te laten. Die arme horeca ondernemer is niet zielig, die doet gewoon zijn stinkende best met zijn hele (duurbetaalde) team om het mij naar mijn zin te maken. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht!

Uiteraard zijn jullie goede en slechte horeca ervaringen in de reacties meer dan welkom…

11 gedachten over “Horeca marketing: Wij zorgen dat u depressief wordt

 1. Tobi

  Een duidelijk verschil tussen de eerste en de tweede opsomming is dat de onderdelen in de eerste opsomming worden opgelegd en dat de ondernemer de tweede opsomming zelf in de hand heeft.

  Het tweede lijstje is misschien positief geformuleerd maar als je dit soort dingen op een poster moet zetten doe je iets ontzettend fout. Bij een beetje horecagelegenheid ervaar je dat je welkom bent, de producten en dienstverlening goed zijn en verlaat je automatisch met een goed gevoel de zaak.

  De opsomming van kosten is misschien negatief maar ook ontzettend waar en precies de reden dat het ene na het andere bedrijf de deuren moet sluiten. Een ‘slechte’ zaak zal er vast niet van kunnen overleven en bij een goede zaak zal de positieve ervaring hierdoor niet afnemen. Voor sommige gasten zal het de gedachte over de hoge prijzen misschien een beetje bijstellen.

  Like

 2. Sander

  Maar wie is er nou de pineut, de ondernemer die al deze lasten moet dragen (of de meeste, “donaties sportclubs” lijkt me geen verplichting) of de klant aan wie hij/zij deze lasten uiteindelijk toch doorberekend in de ‘all inclusive’ prijs?

  Like

 3. Tobi

  De kleine ondernemer die al een tijd het aantal gasten ziet teruglopen en met enorme schulden de tent moet sluiten is de pineut. De creatieve ondernemer overleeft het vast wel (eten of gegeten worden?)
  De klant kan er voor kiezen wat vaker de horecadeur voorbij te lopen en bij de supermarkt een goedkoop biertje halen om die gezellig thuis met vrienden op te drinken.

  Like

 4. Sander

  Bedrijfsrisico.
  De ondernemer had er ook voor kunnen kiezen om ergens in loondienst te gaan werken.

  Da’s natuurlijk allemaal wat kort door de bocht en het is maar goed dat er ondernemers zijn. Neemt niet weg dat bedrijfsrisico een wezenlijk onderdeel van ondernemen is. Je bent eigen baas, bepaalt je eigen koers en als het goed gaat met je zaak/de economie dan is de winst voor jou. Gaat het niet goed dan geldt hetzelfde voor de schulden.

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ik ben het niet met je eens, Tobi. Dit is marketing, en het doel van marketing is klanten krijgen, en zorgen dat die klanten hun geld aan je geven.
  Je kunt erover twisten, maar ik denk dat medelijden proberen te wekken niet de manier is om klanten te overtuigen geld te geven. Zo werkt bedelen volgens mij. Aan hoeveel regels zouden Coca-Cola of Campina moeten voldoen om hun producten in de supermarkt te krijgen? Of medicijn fabrikanten? Jaren investeren ze miljarden, en als het product dan eindelijk gelanceerd wordt hebben ze het alleen nog maar over de voordelen voor de gebruiker! En guess why, dat is het enige waar de klant om geeft, en terecht. De klant geeft zijn geld, en wil daar iets voor terug. En wat ‘ie terug krijgt heeft niks te maken met BTW aanslagen of rioolheffing.

  Ik wilde met het voorbeeld overigens een middenweg zoeken. Mensen laten zien dat er meer is aan de prijs van een biertje dan het gerst en water. Dus “de grootste zorg van de chef-kok,
  een perfect hygienische keuken,
  een verantwoord afvalbeleid,”
  is daar beter voor dan
  “de hartelijke groeten van onze eigenaar”, die je inderdaad standaard al krijgt.

  Like

 6. Ulco

  Ik vind ‘em stoer, probeer maar eens een vliegticket te boeken of iets dergelijks…
  Gewoon niet te negatief naar kijken, dan kun je het ook zien als een ondernemer waar de prijs ook hetzelfde is als wat je moet betalen.

  Van je alternatief krijg ik meteen van die “Wat een slijmnicht” gevoelens.

  Like

 7. Larixk

  Zouden ze het ook op prijs stellen als je bij het betalen opsomt hoe hard je gewerkt hebt voor het geld dat je ze geeft voor hun diensten? Als je een A4tje bijleverd bij de fooi waarop staat hoe zwaar je baan is, dat je zelf ook veel kwijt bent aan belastingen, premies, gas, water, licht, etc. en dat ze dus maar blij mogen zijn dat ze ?ºberhaupt een fooi krijgen?
  Denk het niet.

  Deze meelijwekkende teksten ben ik al regelmatig in de horeca tegengekomen en roepen bij mij ook steeds ergernis op.

  Like

 8. Rene Smit

  Als mensen zeggen hoe hard ze wel niet moeten werken, zeg ik gewoon: loop voor een dag maar eens een keertje mee…. En verbaas je daarna dan vooral niet over het loonstrookje wat je een week later krijgt.

  Trouwens, ik heb nog twee andere ideetjes een beetje uitgewerkt:

  Like

 9. tom

  Grappig!
  verstandig denk ik niet, maar grappig wel!
  Ik begrijp deze ondernemer wel een beetje, heel veel mensen begrijpen niet dat je voor een fles wijn die inkoop misschien 12 euro kost in een restaurant ineens 60 euro moet betalen. Waarschijnlijk heeft deze ondernemer die discussie iets te vaak gevoerd en zich er niet bij neer hebben kunnen leggen dat mensen het soms niet begrijpen… Hij had de poster beter op een boomerang kaart kunnen laten printen en laten publiceren, dan heeft hij ook niet de nadelen van de negatieve reacties van zijn gasten…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s