Rabobank vergooit topposities Google, verliest tonnen aan gratis clicks

Rabobank: nieuwe website onvindbaarRabobank heeft met het lanceren van de nieuwe website de zeer goede zoekresultaten in Google* weggegooid. Dat kost ze sinds enkele weken elke dag honderden, zo niet duizenden, bezoekers. Om het nog wat vervelender te maken: dit duurt maanden om te herstellen en het was zeer makkelijk te voorkomen geweest.
Iets vergelijkbaars, maar minder kostbaar, heeft KLM ook gedaan bij de lancering van hun nieuwe website in december. Dat probleem werd na drie maanden verholpen en er zijn geen posities verloren. De Rabobank heeft ongeveer drie weken gehad de fouten te herstellen, dan hadden ze nu nog steeds op die topposities gestaan. Dat hebben ze echter niet gedaan, met alle gevolgen van dien.

We zullen achtereenvolgens bekijken hoe de situatie was voor de nieuwe website, wat Rabobank verkeerd deed bij de lancering, en natuurlijk hoe het wel had gemoeten.

* En alle andere zoekmachines, maar die spelen geen rol van betekenis in Nederland.

Rabobank voor de nieuwe website: topposities bij Google

Rabobank.nl scoorde altijd heel erg goed op zeer competitieve zoektermen. Om even een paar voorbeelden te pakken, een aantal zoektermen en de positie die Rabobank.nl tot een aantal weken geleden in Google bekleedde:

Rabobank lenen in Google - voor de nieuwe site
Zoekterm Positie
Lenen (zie plaatje) 4
Lening 5
Krediet 4
Consumptief krediet 4
Persoonlijke lening 2
Doorlopend krediet 4
Rabobank.nl voor de nieuwe website: topposities bij Google zoekopdrachten.


Menig financiëel dienstverlener heeft daar goud geld voor over. De klikprijzen op dit soort zoekwoorden liggen tussen de €2,- en €6,-. Bij dit soort termen moet je bovendien denken aan tienduizenden zoekopdrachten, en dus duizenden bezoekers, per dag. Dit zijn voor een groot deel mensen die concreet geïnteresseerd zijn in diensten van Rabobank en haar concrrenten.
Google heeft in AdWords een traffic estimator waarmee je kunt schatten hoeveel kliks je kunt kopen met een bepaald budget. In mijn ervaring is die niet heel erg betrouwbaar, maar de schattingen zijn vaak eerder aan de lage dan de hoge kant.

De clicks en de waarde die Rabobank misloopt

De voorzichtige schatting ligt dus al rond de 500 kliks per dag. Aardig om te zien zijn de kosten (en daarmee de kennelijke waarde) van dergelijke posities op deze keywords: €2000,- per dag. Bovendien zijn de CTR’s (Click Through Rate, het aantal mensen dat klikt) op natuurlijk resultaten veel hoger dan op advertenties, dus er is veel meer bezoek te winnen… en te verliezen.

Trompetgeschal… de nieuwe Rabobank.nl is daar!

Na drie tot 5 weken waren de resultaten verdwenen.Een grote schoonmaak met een op het eerste gezicht mooi resultaat. Veel media aandacht voor de “duizenden verbeteringen” in de website, persberichten de deur uit met quotes van een tevreden marketing manager, het kon niet op.
Maar de oude website? Die is… verdwenen. De mensen die pagina’s van de grootste internetbankier van Europa in hun bookmarks hadden, hebben pech. Webpagina niet gevonden. Deze foutmelding werd je voorgeschoteld na het klikken op een zoekresultaat (of een bookmark):
Rabobank foutmelding nieuwe site

En de zoekmachines die de oude website nog in hun index hadden staan? Tja… Na de lancering van de nieuwe website waren alle zoekresultaten waardeloos. Op welk zoekresultaat je ook klikte: je kreeg een 404 pagina met een foutmelding (zie het plaatje). Die 404 pagina is niet eens goed, veel van de gebruiksvriendelijke 404 hulpmiddelen zijn niet opgenomen (zie ook Maak je 404 pagina gebruikersvriendelijk).

Op dat moment was het probleem nog op te lossen. De Googlebot was kennelijk nog niet langs gekomen om te kijken of er iets aan de webpagina’s was veranderd. Deze situatie heeft zich bijna vier weken voorgedaan, al verschilde de tijd per zoekterm. Het wachten was op het moment dat Google wel langskwam, dan zouden de pagina’s zonder pardon uit de zoekresultaten worden gegooid. En al die tijd werd er bij de Rabobank niets gedaan om de situatie te herstellen.

Na drie tot 5 weken, afhankelijk van het keyword en het datacenter dat je probeerde, waren de resultaten verdwenen. Rabobank.nl was op alle populaire zoektermen uit de top 100 gedwarreld. Inmiddels is de situatie herstellende, het lijstje ziet er nu zo uit:

Rabobank.nl onvindbaar in april 2006
Zoekterm Positie
Lenen(zie plaatje) 42
Lening 35
Krediet 48
Consumptief krediet 21
Persoonlijke lening 21
Doorlopend krediet 30
Rabobank.nl na de nieuwe website: geen top 20 noteringen meer bij Google zoekopdrachten.

Voor alle duidelijkheid: deze posities zijn waardeloos, doordat bijna niemand drie pagina’s zoekresultaten bekijkt. Het verschil tussen een top 5 notering en top 10 kan zelfs een verdrievoudiging in kliks betekenen. De komende weken en maanden zal Rabobank.nl langzaam blijven stijgen op deze woorden, maar het blijft gissen over wanneer de resultaten weer de oude zijn. Tot die tijd mist de Rabobank zeker honderden bezoekers, potentiële klanten, per dag.

Met de klikprijzen die worden betaald betekent dat al gauw duizenden euro’s per dag, die die kliks kennelijk waard zijn. En deze situatie kan drie tot zes maanden duren, dus dat is een hoop geld. Vooral als je bedenkt hoe simpel de oplossing is die het probleem had kunnen voorkomen.

Wat had Rabobank moeten doen?

Als je niet weet waar je aan begint: Schakel een expert in!Elke online marketeer of webmaster die zich een beetje heeft verdiept in zoekmachines, weet wat er gedaan had kunnen worden. Google legt het zelf ook erg netjes uit. Alle oude URL’s (webadressen) van Rabobank.nl hadden met een 301 redirect moeten worden doorverwezen naar de corresponderende pagina binnen de nieuwe website.
Om van de fouten van de Rabobank nog een potentieel waardevolle les te maken, hier een stappenplan dat iedereen zou moeten volgen bij het lanceren van een nieuwe website. De eerste en belangrijkste stap, als je niet weet waar je aan begint: Schakel een expert in! Dat heeft de Rabobank waarschijnlijk nagelaten, hoewel ze zeer veel internet kennis in huis hebben. Als je geen expert inschakelt, volg dan de volgende stappen:

 1. Zet op een rij wat je belangrijkste keywords zijn. Dat zijn de woorden waarop je gevonden wil worden door mensen die zoekmachines gebruiken.
 2. Onderzoek welke pagina’s op die keywords het beste scoren in zoekmachines. Daarvoor zijn gratis services, of een zoekmachine marketing bureau kan je helpen met dit onderzoek.
 3. Onderzoek welke websites nog naar de oude website en webadressen wijzen. Vraag deze websites de nieuwe locatie van de pagina’s te gebruiken voor de links.
 4. Zet alle pagina’s die scoren en waar externe links naar verwijzen op een rij, en zet de plek van die pagina in de nieuwe website bekleedt, ernaast.
 5. Zorg dat de nieuwe pagina’s min of meer dezelfde inhoud en titel hebben als hun oude equivalent.
 6. Zorg dat vanaf het moment van lanceren van de nieuwe website, de rij belangrijke pagina’s (of gewoon alle pagina’s als dat mogelijk is) automatisch worden doorverwezen naar de corresponderende nieuwe pagina. Doe dit met een 301 “permanent” redirect, je webbouwer kan je hiermee helpen.
 7. Maak een goede 404 pagina, waar je bezoekers en zoekmachines mee opvangt die toch een pagina opvragen die je niet hebt doorverwezen.
 8. Laat deze situatie altijd in tact, als je die mogelijkheid hebt. Zo niet, onderzoek dan of alle links in zoekmachines en van externe sites, zijn gewijzigd naar de nieuwe correcte pagina’s, voordat je de redirects weghaalt.

Met de meeste software is die redirect een kwestie van minuten werk…Met de meeste webserver software is die 301 redirect een kwestie van minuten werk, als je weet welke pagina’s je moet hebben. Daarnaast had er natuurlijk een goede 404 pagina gemaakt moeten worden, voor pagina’s die niet meer op de nieuwe website bestaan. In het begin leidden de oude pagina’s immers nog naar de vreemde foutmelding. Op dit moment is de 404 pagina van Rabobank al beter, je kunt zoeken en in de hoofdnavigatie verder navigeren. Jammer is dat de oude URL’s geen specifieke foutmeldingen opleveren voor mensen die nog het oude adres gebruiken.

Deze zoekresultaten zijn voorlopig dus nostalgie:

Rabobank op "lening" in Google in betere tijden Rabobank op "doorlopend krediet" in Google in betere tijden Rabobank op "lenen" in Google in betere tijden

Ter afsluiting

Ik heb de Rabobank om een reactie en/ of uitleg gevraagd, maar daar wilden ze helaas niet op in gaan. Ik wil nog even benadrukken dat het hier geen ordinaire slordigheid betreft, maar een fout die prima opgelost had kunnen worden. De eerste twee tot vier weken na de lancering van de nieuwe website hadden de 301 pagina’s ook ingesteld kunnen worden, dan had Google de oude resultaten gewoon omgezet in de nieuwe.

Dan had de Rabobank dus ook niet maandenlang die €1000,- tot €3000,- per dag hoeven verliezen aan (virtuele) inkomsten. En dat terwijl ze de beste virtuele bank van Europa zijn… Waar ik overigens een zeer tevreden klant ben!

Ik ben erg benieuwd of jullie nog andere tips hebben voor de lancering van een nieuwe website. Op dit gebied gaan er nog veel dingen mis zoals te zien is…

27 gedachten over “Rabobank vergooit topposities Google, verliest tonnen aan gratis clicks

 1. Pingback: de Lijst > Global transistor: een weblog

 2. Pingback: Zoekmachine Marketing Blog » Blog Archive » Rabobank vergooit goede posities

 3. peter

  Toch kan het zijn dat na het aanbrengen een 301 redirect het lang kan duren voordat je weer dezelfde positie in de zoekmachines bereikt.

  Een voorbeeld: Startpagina, die alle dochters wijzigde van domein .pagina.nl naar .startpagina.nl Ondanks netjes een 301 redirect aangebracht te hebben, hebben veel dochters nog een PR 0, waar dit voorheen PR 5 was.

  PageRank is niet de belangrijkste factor voor een goede positie volgens Barry Schwartz (http://blog.searchenginewatch.com/blog/060411-100743), het heeft wel invloed op de crawl frequentie en andere aspecten.

  Like

 4. Metis Online

  Ongelovelijk dat een dergelijk bedrijf deze grote en zeer makkelijk te voorkomen fout heeft gemaakt.
  Nog opmerkelijker dat dit niet is opgelost binnen de weken die ze toch nog hadden om het te fixen…

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  @peter: het is misschien niet 100% te garanderen en te voorspellen, maar bijvoorbeeld marketingfacts.nl heeft dit ook recent gedaan (zelfs een verandering naar een andere domeinnaam) en dat is behoorlijk goed gegaan. Ik heb zelf zo’n traject begeleid voor enkele opdrachtgevers (bedrijven die van naam of eigenaar veranderden en daardoor een andere domeinnaam en site kregen), en ook daar waren geen grote verliezen in posities.

  Like

 6. Pieter Voogt

  @Peter en Ruben: Erg opvallend inderdaad, die omzetting van .pagina naar .startpagina en het verliezen van alle PR en zeker ook kwalitatief goede bezoekers en zoekresultaten. Volgens Peter hebben ze dit dus proberen te voorkomen, maar is dit niet gelukt. Waar ligt dat dan aan??

  Like

 7. Ulco

  Even m.b.t. Startpagina: Dat is een heel ander voorbeeld, de Pagerank zoals wij die zien wordt maar eens in de zoveel tijd geupdate. Dat wil niet zeggen dat Google niet precies weet wat een pagina waard is.

  Dat is ook de reden waarom Pagerank als factor voor “ons” weinig tot niets waard is. Er valt namelijk niets anders van af te leiden dat de netto linkwaarde die aanlinkende sites inbrengen. Het zegt dus ook niets over crawling, spidering of wat dan ook.

  Like

 8. Ichikoh

  Het was wel te verwachten, wat er mis ging met de lancering, dit antwoord is duidelijk.

  Als grootste bank voor criminele activiteiten kon het niet uitblijven, er zal eens een onderzoek gedaan kunnen worden naar de geldstromen die de Rabobank verbergt. De Rabobank is niet zo’n nette bank als dat hij doet voorkomen.

  Er is zelfs een complete website aan gerelateerd:

  http://www.werkgroep1970.nl/achmea_rabobank_interpolis.htm

  Veel leesplezier, enne die commercial met die Zweedse schone is ook allemaal gelogen, de Rabobank bestaat helemaal niet al ruim 80 jaar, maar sinds het samengaan van de Boerenleenbank en de Raiffeissenbank in 1970, maar 36 jaar, maar een kniesoor die daar op let, een paar miljoentjes hier en daar.

  Like

 9. Ichikoh

  Reactie van binnenuit (voormalig zie Eelco Roelsma), dan weet je ook hoe de doofpotcultuur van de Rabobank fungeert. Zeker ook een geheimhouding ondertekend. Er is wel zoiets als burgerplicht als er zich misstanden voordoen/voordeden. Het draaiboek en intimidatie gaat in werking als er zaken naar buiten komen die het daglicht niet kunnen verdragen. De zaak Endstra is er daar ?©?©n van, jaren zaken doen en als diegene vermoord wordt, dan alle banden verbreken. M.a.w. eerst de zakken vullen en dan mededelen dat ze van niets wisten.

  Trouwens de nieuwe slogan van de Rabobank is ook niet mis!
  Wat krijg je bij de Hypotheek van de Rabobank? Een hoop ellende!

  Like

 10. Pingback: Creatieve Industrie Blog

 11. Pingback: tanjadebie.nl » Rabobanks ‘oops’

 12. Pingback: Veranderen van linkstructuur: vergeet de oude links niet te redirecten

 13. Pingback: Proberen de Rabobank in Goes te vinden via Google - Ulco.nl

 14. Pingback: Week nr 12 « Cheryl Tjon

 15. AdWords Groningen

  Volgens mij is het beter om eerst een tijdelijke redirect te gebruiken (302), en na enkele maanden een permanente redirect (301) ipv gelijk een 301. Met een 302 blijft de oude URL in de index staan – inclusief positie!

  Like

 16. Pingback: Content verplaatsen: 5 tips voor de webredacteur « Zins web-content

 17. Pingback: 5 tips voor het verplaatsen van content | Door:

 18. ErisQuodSum

  Nog een bank die het niet zo nauw neemt met de integriteit is Royal Bank of Scotland, ze leren het niet af. Tezamen met Banco Santander heben ze de afgelopen jaren nog ff € 37 Miljard achterovergedrukt middels Comfort Card en voordat Santander deze tak overnam van RBS(RD Europe)BV ten tijde van de ABN-AMRO deal.
  Dit deel kwamen we tegen op de site van The Independent:

  More skeletons in the closet we have on file between RBS and Santander, message from Mr. Stephen Hester in our mailbox says enough, we send it to the media to let the world know about the real face of RBS and Santander.

   

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s