Virale marketing in cijfers: 89% deelt content

88% van de mensen deelt humor, slechts 25% deelt gamesEerder schreef ik “Alle marketing is virale marketing“. Clickz brengt ons nu wat leuke cijfers (naar onderzoek van Sharpe Partners) over virale marketing, dus dat kunnen we niet laten liggen. Een recente studie toont aan dat 89% van volwassen internet gebruikers in de VS content via e-mail deelt. E-mail is daarmee verreweg de grootste virale marketing “pusher”.

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat (natuurlijk) vooral humor de grootste drijfveer is achter het delen van content. 88% van de mensen deelt humor. Nieuws wordt gedeeld door maarliefst 56% en informatie over gezondheidszorg door 32%. Slechts 25% van de respondenten geeft aan games te delen. Interessant genoeg is die laatste categorie op dit moment erg populair in Nederland, zie bijvoorbeeld het recente Kies uw reis van Martinair*. Waarschijnlijk omdat games relatief makkelijk in elkaar te sleutelen zijn, het concept is immers meestal hetzelfde. Een sweepstake met leuke prijzen waarbij je vaker mag meespelen als je je vrienden uitnodigt.

Het doel van dit soort virale games mag duidelijk zijn: e-mail adressen verzamelen voor verdere e-mail marketing. Misschien zou het echter meer respons opleveren als, in plaats van een game, grappige content wordt voorgeschoteld. Goede humor is echter iets minder makkelijk in bulk te produceren 😉 In ieder geval is het duidelijk dat zowel nieuws als content met kwaliteit een hoge virale potentie hebben. Zorg dus voor goede virale ondersteuning van al je content!

…het maakt niet veel uit of er aan de virale content duidelijk een merk gekoppeld is. Dus: brand los!Een erg interessante bevinding uit het onderzoek: het maakt niet veel uit of er aan de virale content duidelijk een merk gekoppeld is. Dus: brand (op zijn Engels) los!

Een aantal andere cijfertjes uit het onderzoek:

 • 63% deelt wekelijks content
 • 25% deelt dagelijks content
 • 43% zegt dat het “meer waarschijnlijk” wordt dat ze content forwarden wanneer er duidelijk een merk aan verbonden is. Kennelijk vinden mensen leuke content van een bedrijf prijzenswaardig! Eens te meer een reden om je content goed viraal deelbaar te maken.

Ik moet zeggen dat ik zelf ook veel content deel. En ook dat gaat via e-mail, vooral aan vrienden die nog niet zo into mijn Furl of mijn weblog zijn 😉 Trouwens, ik denk erover over te stappen naar Delicious, omdat Performancing daar wel mee werkt. Tips hierover zijn welkom!

* Disclaimer: Kies uw reis is gemaakt door Yourzine, zusterbedrijf van het online marketing bureau waar ik werk.

3 gedachten over “Virale marketing in cijfers: 89% deelt content

 1. Evelina

  Een beetje een late reactie maar ik heb deze site net gevonden….
  Ik heb heel veel leuke ideetjes op mijn site staan maar die heb ik enigsins bescherm tegen copi?´ren en plakken voor de concurentie.
  Maar als ik bovenstaand verhaaltje lees dan begrijp ik dat het ook een soort extra reclame is als mensen mijn teksten doormailen naar anderen.
  Is het nu verstandig om de bescherming eraf te halen of gaat dan iedereen met mijn ideetjes aan de haal?!?!

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Evelina, ik zou zeker de bescherming eraf halen. Als kwaadwillenden jouw teksten willen kopieren, lukt ze dat toch wel. Het is echter wel belangrijk dat je onder je teksten vermeld dat kopieren niet toegestaan is, maar bijvoorbeeld wel in de vorm van een introductie met bronvermelding en link.
  Misschien is het goed je eens in Creative Commons te verdiepen, dat kan je zeker helpen. Zie daarvoor de link onderaan dit weblog. Succes met je site!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s