Wauw! Amazon’s Mechanical Turk: kunstmatige kunstmatige intelligentie

Amazon Mechanical Turk logoAmazon is bezig met een Google’iaans project zou je zeggen. Met hun Mechanical Turk gebruiken ze echte mensen om werk te doen dat computers normaal zouden doen. De focus ligt op indexering: het proces dat zoekmachines doorlopen om content en informatie over die content op te slaan, zodat het later doorzocht kan worden. Computers zijn hier echter niet altijd erg geschikt voor, denk aan audio en beeld. Mensen herkennen en begrijpen een stem of een plaatje, computers voolopig niet. De Mechanical Turk is een marktplaats waar mensen dit soort werk kunnen doen, tegen betaling door de aanbieders.
Worden we er al rijk van? Nou, Amazon in ieder geval wel. Google is ongetwijfeld stinkjaloers…Die aanbieder is in een aantal gevallen Amazon of zijn zoekmachine A9, maar ik zag ook al andere bedrijven voorbij komen.

Aan de slag als Mechanical Turk

Het klinkt misschien nog wat vaag, daarom heb ik me aangemeld. Dat was erg simpel, ik had al een account bij Amazon, dus ik kon meteen aan de slag als Mechanical Turk. Ik kreeg meteen een overzicht van het beschikbare werk. Het werk is verdeeld in HITs, voor elke HIT krijg je $0,02 tot $0,04. Dat is natuurlijk geen geld, maar we zullen zien…

Mijn eerste job was van een bedrijf dat kennelijk podcasts indexeert. Voor $0,04 moet ik een stukje van een podcast van 20 seconden vertalen, dus wat er gezegd wordt intikken. Dit was behoorlijk veel werk, want de kwaliteit was niet zo heel hoog dus ik moest een paar keer terug skippen om te luisteren wat er werd gezegd. Het was overigens een podcast van een interview met bekende weblogger Joel van Joel on Software. Daarna werd het echter interessanter.

Zoekmachine A9 indexeert winkelfoto’s

Amazon Mechanical Turk - HIT: store front imageAmazon’s eigen zoekmachine A9 is bezig foto’s van winkels te indexeren, zodat ze die kunnen tonen als je een fysieke winkel zoekt. Dat is goed voor het vertrouwen, dus goed voor de conversie. Bovendien kun je dan later de foto printen en de winkel makkelijker herkennen als je er naar zoekt op straat. Het zou echter duur worden om mensen in te huren die van elke winkel in de database een foto maken en die dan uploaden en koppelen aan die winkel. Enter Mechanical Turk…
Zo te zien heeft Amazon een auto met GPS laten rondrijden en die continue van de straat foto’s laten maken. Vervolgens die foto’s + GPS locaties gekoppeld aan straatnamen en adressen en vervolgens winkels. Nu is het aan ons, de Mechanical Turk workforce, om te kijken welke foto precies die winkel in het vizier heeft. Je moet kiezen uit 6 foto’s, of aangeven dat er geen goede foto bij zit. Zo heeft A9 straks een supernauwkeurige en goedkope database van winkel foto’s, wauw!

Amazon indexeert stokoude album covers

Amazon Mechanical Turk - HIT: Artist nameKennelijk heeft Amazon een berg ingescande covers van CD’s liggen waar je misselijk van wordt. Continue staan er 100.000’en HITs in de Turk waar een arties of bandnaam toegewezen moet worden aan een CD cover. De CD titel is wel al bekend, beetje vreemd. Je bekijkt de cover, vult de bandnaam in en door naar de volgende. Weer twee dollarcent verdiend.

Worden we er al rijk van?

Nou, Amazon in ieder geval wel. Google is ongetwijfeld stikjaloers dat zij de Mechanical Turk niet hebben bedacht. Het gaat enorm veel kwalitatief goede data opleveren die de relevantie van hun indices en winkels ten goede zal komen. Bovendien is de Turk voorzien van een API, waarmee anderen van het platform gebruik kunnen maken. Er zullen dus snel (net als bij eBay bijvoorbeeld) bedrijfjes komen die het platform gebruiken om hun werk aan al die hongerige centensprokkelaars aan te bieden. Dan kan Amazon natuurlijk een een graantje meepikken.

En ik? Ik heb al $0,39 verdiend. In ongeveer 10 minuten. Dus dat is een uurloon van $4,- Gelukkig verdien ik als niet-Mechanical Turk iets meer, maar ik zal zeker af en toe terug gaan om te kijken wat voor jobs er zijn. Het geld kan naar Amerikaanse bank accounts overgemaakt worden, maar gelukkig ook als Amazon gift certificate worden uitgegeven. Kijken of ik over een jaar een leuk boek bij elkaar heb geturkt.

Iemand anders al geturkt vandaag?

Meer info over de Mechanical Turk bij Wikipedia.

Ik vond ook nog deze video over de werking van de camera auto van Amazon waar de foto’s van de winkels mee worden genomen.

Via Seth.

2 gedachten over “Wauw! Amazon’s Mechanical Turk: kunstmatige kunstmatige intelligentie

  1. Florentijn

    even zeiken: “geen geld” zeg je als iets goedkoop is, niet wanneer iets geen flikker oplevert en het is “stikjaloers” niet “stinkjaloers”. Verder schrijf je wel lekker, hoor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s