Mozilla Firefox 1.5 veranderingen in features en usability

Mozilla Firefox 1.5 is uit! Ondanks het feit dat veel extensions nog niet Firefox 1.5 proof zijn, heb ik hem toch maar geïnstalleerd. Echt wereldschokkend is het niet, maar toch even de features die de gebruikerservaring veranderen op een rij gezet:

 • Menu’s zijn niet meer 3D, en lijken ook sneller, maar dat kan het placebo effect zijn natuurlijk. (zie screenshot)
 • Verwijderen privacy gevoelige data, (screenshot) dit kan nu direct vanuit tools of met de toetsenbord shortcut ctrl-shift-del. Niet echt handig gekozen, de ctrl-alt-shift-del is redelijk in de buurt… 🙂 Wat wel aardig is, is dat cookies niet standaard aangevinkt staat om te verwijderen. Hopelijk geeft dit mensen het gevoel dat cookies niet levensgevaarlijk zijn.

  firefox 1.5 veranderingen - foutmeldingen websites

 • Geen popup bij foutmeldingen websites. Een feature die erg gewild was, want elke keer als een website de connectie weigert of een time-out geeft, moest je een popup wegklikken. Nu is deze nette foutmelding ervoor in de plaats gekomen. Wanneer zouden ze een betere standaard 404 melding gaan maken? Daar is nog steeds behoefte aan omdat veel websites geen eigen 404 pagina maken voor hun gebruikers.
 • Betere accessibility. Mozilla schrijft er het volgende over:

  Better accessibility including support for DHTML accessibility and assistive technologies such as the Window-Eyes 5.5 beta screen reader for Microsoft Windows. Screen readers read aloud all available information in applications and documents or show the information on a Braille display, enabling blind and visually impaired users to use equivalent software functionality as their sighted peers.

  Ik ben erg benieuwd wat de ervaringen zijn van mensen met beperkingen die Firefox gebruiken. Het is zeker de moeite waard eens in de features te duiken, zeker als je sites maakt met veel javascript om chique dropdowns e.d. te maken (dit noemt Mozilla DHTML widgets). Ze hebben een praktische handleiding geschreven over accessibility van DHTML widgets, met het oog op gebruik van keyboard shortcuts. Overigens melden ze heel lief dat hierbij het goede voorbeeld van Internet Explorer wordt gevolgd.

 • firefox 1.5 veranderingen - optie menu
  Stoer: “Report broken website wizard”, (screenshot) waarmee je websites kan opgeven (verklikken?!) die niet goed werken in Firefox. Er wordt niet uitgelegd wat daar dan mee wordt gedaan. Misschien zit er ergens een Mozilla engineer die dan bijvoorbeeld de Rabobank gaat bellen om te zeggen dat ze die idiote foutmelding op de website moeten weghalen. Ik heb de Rabobank meteen maar even “aangegeven” 😉
 • Nieuwe vormgeving optie menu, met horizontale i.p.v. verticale keuze knoppen. Een vreemde keuze op het eerste gezicht, omdat veel applicaties dit soort menu balken juist verticaal links houden. Het is dan ook makkelijker om add-ons toe te voegen zonder dat de boel raar uitrekt. Als iemand snapt waarom dit is gedaan, tell me. Het zou kunnen zijn dat zo een tab-structuur wordt gesimuleerd die intuïtiever is, maar het zijn geen tabs, dus, hmm.
 • firefox 1.5 veranderingen - rss discoveryAutomagische RSS ontdekking, die een icoontje laat zien in je adresbalk als er een RSS feed op de website aanwezig is. Erg nice, als je er op klikt kun je meteen de RSS feed als “live bookmark” toevoegen. Daar zie je dan de RSS headlines direct staan (zie plaatje).
  Voor webmasters is het dan wel zaak hun RSS feed(s) te laten auto-ontdekken met een link tag vanuit de head in hun HTML.
 • Drag’n’drop voor tabs, maar dat had elke verstokte Firefox gebruiker al d.m.v. een extension geregeld. Hiermee kun je dus de volgorde van tabs veranderen door ze gewoon naar een andere plek te slepen. Opvallend dat dit een van de weinige extensions is die in Firefox 1.5 is teruggekomen. Ik had op zijn minst de “add bookmark here” feature ook verwacht.
 • Irritante “feature”: de lijst van zoekmachines die je had toegevoegd in de rechterbovenhoek is weg. Answers.com is er standaard aan toegevoegd, maar of dat het nou waard was?

Mozilla Firefox accessibility logo?
Jullie nog meer interessante features ontdekt?

PS: Rechts het logo dat Mozilla gebruikt op hun pagina over accessibility. Is dat wel politiek correct?

6 gedachten over “Mozilla Firefox 1.5 veranderingen in features en usability

 1. Mark

  De Automagische RSS ontdekking zat er al langer in, maar dan onder in de status balk.
  Hij rendered volgens mij wel sneller.
  Wat ik ook mis is dat hij standaard met dubbelclicken een tab sluit. Nu moet dan nog steeds met een extensie.

  Overigens nog een tip. Je kunt als je op customize klikt (in de lege ruimte naast de menu balk) de werkbalken aanpassen en knoppen toevoegen. Je kunt de bookmarks toolbar verplaatsen naar de ruimte naast de Help (gewoon slepen).
  Scheelt heel erg qua ruimte. Andere tip: ik heb daar op die balk ook een mapje gemaakt bij de bookmarks met de RSS feeds. Mapjes zijn sowieso handig voor het bundelen van veel gebruikte links daar. Dan kun je in 1 keer alles openen in tabs b.v.

  Ook handig:
  https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=1563&vid=8883

  Like

 2. Wicher Malten

  De werkbalk kon allang aangepast worden, net zoals inderdaad RSS-blogs automatisch gedecteerd werden.

  Wat mij erg opvalt is dat ze ervoor gekozen hebben de gebruiker de mogelijkheid te geven zelf tabs te sorteren in plaats van het automatisch te doen op volgorde van welke het laatst geopend was; vanuit het usability-oogpunt lijkt het mij veel beter dat men het laatste adopteert.
  Zie ook jouw eerdere artikel over Firefox usability waar het volgende wordt geconcludeerd: “Gebruikers waren verrast door het feit dat bij het sluiten van een tab niet laatst geopende tab werd heropend.”

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ik denk dat het switchen van tabbar paradigma niet zo snel gaat. Er is nu eigenlijk geen verandering in gebruikerservaring, alleen kun je er nu als extraatje wel verandering in aanbrengen. Ik denk dat dat in latere versies wel als optie beschikbaar komt eigenlijk 🙂

  Like

 4. Mark

  Tijdje geprobeert om altijd de laatst gebruikte tab te focussen na het sluiten van een tab, maar ik vind het verschrikkelijk. Ik sluit nu steeds per ongeluk 2 tabs.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s