De enorme invloed van vormgeving op conversie

Test je wel eens verschillende alternatieve ontwerpen op conversie? It’s a scary thing…Problemen om managers te overtuigen van het belang van usability tests? Niet alleen een usability expert review, maar echt (duurder) gebruikersonderzoek dus? En dan liefst met verschillende ontwerpen voor dezelfde pagina (nog duurder!). Bij A list apart maken ze met een voorbeeld duidelijk hoe groot de invloed van simpele vormgeving is op conversie.
Ze hebben drie niet veel van elkaar verschillende ontwerpen getest op pure conversie. De resultaten zijn spectaculair, voor mij verassend en zeer leerzaam. Het laat (weer) zien dat simpelheid en duidelijkheid enorm belangrijk zijn voor conversie.
Een aantal punten die cruciaal leken na de uitkomst van de A/B/C test:

Invloed conversie op vormgeving, pagina A Invloed conversie op vormgeving, pagina B Invloed conversie op vormgeving, pagina C
 • De plaats en kleur van de belangrijkste call to action.
 • De plaats van testimonials (als die er zijn, en die kun je maar beter hebben!)
 • Of links gewoon in tekst zijn, of vermomd als plaatjes.
 • Hoeveelheid lege ruimte op de pagina, om de content te laten “ademen”.
 • Het aantal kolommen op de pagina.
 • Het aantal visuele elementen dat om de aandacht van de gebruiker moet vechten.

Het moge duidelijk zijn: voor conversie is rust (minder elementen, meer witruimte), duidelijkheid (call to action, minder afleiding), en vertrouwen (testimonials) heel erg belangrijk. Kijk nog eens goed naar je belangrijkste conversie pagina’s zou ik zeggen.

Oh, en de uitslag: B had 15% meer conversie dan A, C had 50% minder conversie dan A…

2 gedachten over “De enorme invloed van vormgeving op conversie

 1. Tinus

  Lastig. Ik denk dat het effect niet af te meten is aan ?©?©n testsite. Er zijn namelijk talloze factoren hier die niet gemeten kunnen worden.

  Waar kwamen de bezoekers bijvoorbeeld vandaan? Wat wisten ze van tevoren over het product? Waren ze er naar op zoek of kwamen ze er toevallig op terecht? Hoe ervaren zijn ze met het bestellen van producten via internet? Wat speelde er in het nieuws op de dagen dat versie A, B en C in de lucht waren?

  Al deze zaken zijn van grote invloed op de conversie. En er is geen enkele manier om deze invloed te meten..

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Het onderzoek is door middel van een spilt run gedaan. Dus dezelfde gebruikers voor alle onderwerpen. Het effect is dus goed af te meten, het is alleen niet onomstotelijk te generaliseren.
  In mijn ervaring gelden de meeste usability principes echter niet voor een specifieke doelgroep of mate van gebruikerservaring.a

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s