Google test usability Firefox tabbed browsing

Gebruikers hadden problemen met de “back button”, omdat die niet meer werkt als een nieuw tab zich opent.Mozilla Firefox snoept steeds meer marktaandeel van Internet Explorer af, maar is die browser niet alleen voor nerds? In Nederland is het percentage Firefox gebruikers nu 10,3%, in Duitsland al bijna 25%. Een van de voornaamste redenen om te switchen is meestal het “tabbed browsing” principe, dat Opera ook gebruikt. Minder ervaren computergebruikers zijn dit echter niet gewend. De vraag is dan ook: kunnen zij hier ook wel mee omgaan?

Google heeft een gebruikerstest gedaan voor tabbed browsing (Google is sponsor van de Mozilla Foundation). Gebruikers kregen een normale Mozilla Firefox te zien, met de optie “open targeted links in a new tab” aangezet. Als iemand dus op een link klikte die in een nieuw venster hoorde te openen, opende zich een nieuwe tab.

De bevindingen:

 • Gebruikers bemerkten en gebruikten de tabs vrijwel direct (er was niks uitgelegd over de werking van tabs).
 • Gebruikers hadden problemen met de “back button”, omdat die niet meer werkt als een nieuw tab zich opent.
 • Om de tabs te sluiten, gebruikten mensen het context menu (rechts klikken), of ze sloten per ongeluk de hele browser. In de meeste gevallen werd even nagedacht voordat het context menu werd gebruikt. De “close button” helemaal rechts in de balk werd (logischerwijs) niet geassocieerd met het sluiten van één tab.
 • Gebruikers waren verrast door het feit dat bij het sluiten van een tab niet laatst geopende tab werd heropend. In plaats daarvan wordt bij tabbed browsing altijd de tab met de hoogste z-index geopend (dus die het meest rechts staat).

511 google firefox usability test tabbed browsing
Om verder te testen werd geëxperimenteerd met plaatsing van een sluiten knop op elke tab. Ook werd geprobeerd het probleem van de tab-z-index op te lossen door tabs virtueel aan elkaar te koppelen. Als een nieuwe tab uit een moeder-tab voortkwam en die nieuwe tab werd gesloten, kwam de gebruiker bij die moeder-tab terug. Over de resultaten van deze tests wordt helaas niks uit de doeken gedaan, ik denk omdat deze features misschien in Firefox 1.5 of 2.0 terug zullen komen. Internet Explorer 7 komt er immers aan, mét tabbed browsing…

Via Usabilityweb.

6 gedachten over “Google test usability Firefox tabbed browsing

 1. Mark

  Erg interessant. Firefox is een geweldige browser, maar men kan er wel enkele features standaard inbouwen die nu in extensies zijn. Zoals AdBlock, dat dubbelklikken een tab sluit enz. enz.

  Of i.i.g. deze snel en makkelijk beschikbaar maken in een, voor de verandering, overzichtelijk menu.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  true true, je komt volgens mij al een heel eind met flock, al moet ik zeggen dat ik die nog steeds moet proberen.
  “Add bookmark here” zou trouwens ook neit mogen ontbreken. Hoewel FF zo snel is doordat extra zooi er gewoo niet in zit, dat moeten we ook niet vergeten 🙂

  Like

 3. lowline

  Vooral in Allemania is er een sterke stroming in PC-land die gedreven zijn om Redmond te verlaten voor een andere moloch. Gesteund door menig uitgever van computerlectuur. Gaat wel wat verder dan tabbed brausen alleen.
  |-|_

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s