SNS bank een klein beetje drempelvrij

Stichting Bartiméus bericht van een wereldprimeur: SNS bank maakt internet bankieren toegankelijk. Mensen met beperkte internet toegang (zoals blinden) kunnen nu via de PDA versie van de website internetbankieren. In de praktijk valt er nog wel wat af te dwingen op het keurmerk Drempelvrij dat aan SNS bank werd toegekend. Om te beginnen is het jammer dat niet de echte site, maar alleen de beperkte PDA versie het keurmerk krijgt. Daar ligt over het algemeen niet de uitdaging, de website is dus niet drempelvrij, er is alleen een beperkte drempelvrije versie toegevoegd.

(N.B.: Ik ben geen klant van SNS en kan helaas niet testen hoe het systeem aan de binnenkant toegankelijk is. Als iemand hierbij kan helpen, hoor ik het graag.)

Wat opvalt aan de toekenning van het keurmerk:

  • Hoe komt een blinde bij de goede speciale login? Vanaf de homepage is te klikken op het plaatje met ALT-tekst “Inloggen”. Er wordt, behoudens een nieuwsitem, geen melding gemaakt van een toegankelijke login. Het normale login gedeelte laadt in een frame zonder title of name attribuut, waar ook geen melding wordt gemaakt van de speciale login voor mensen met beperkingen.
  • Op de speciale login pagina voor PDA gebruikers die “Drempelvrij” is verklaard, worden de velden in het formulier aangeduid met “Serienummer”, “Uitvoer” en “Resultaat”, maar de veld-labels die door screen readers worden gebruikt om formulieren op te lezen (name attribuut) lezen “Digiserial”, “Challenge” en “Response”.

Aan de exacte eisen voor dit gedeelte van de site is misschien voldaan, maar een mooie case voor een toegankelijkheid-wereldprimeur in Nederland is het bepaald niet. En of dit een wereldprimeur is… het lijkt me sterk. In Engeland zijn er zeer strenge overheidsregels voor toegankelijkheid, een bank als Barclays heeft een speciaal gedeelte van de site om uit te leggen wat ze allemaal aan toegankelijkheid doen. Ik ben van mening dat het drempelvrij keurmerk alleen aan websites uitgedeeld moet worden, niet aan gedeelten van websites. Zoals het W3C ook netjes zegt, als je een alternatieve pagina maakt (zoals de PDA versie van SNS), moet die equivalente informatie en functionaliteit bevatten.

Een gedachte over “SNS bank een klein beetje drempelvrij

  1. Carlo Roosen

    Het probleem is dat de praktijk altijd veel dynamischer is dan een aantal keuringseisen. Daarom ben ik er voorstander van om toegankelijkheid rechtsstreeks aan de praktijk te toetsen. Dit kan door op een site een klachtenformulier te plaatsen dat rechtsstreeks naar de webbouwer wordt verzonden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s