Zoom layout

Een groot usability (en accessibility) probleem is dat layouts van websites vaak niet kunnen schalen; als tekst vergroot wordt, rekt de layout niet mee, waardoor dingen niet meer leesbaar zijn. De oplossing is natuurlijk een site schaalbaar te maken, dus alle afstanden en groottes relatief uit te drukken.
Eigenlijk niks nieuws, maar nu wel op een heel nette manier geimplementeerd, uitgelegd en van een hype-bare naam voorzien: zoom layout.

De netste manier van implementeren is eigenlijk om naast de “mooie” vaste layout ook een alternate stylesheet te maken voor gebruikers die daar behoefte aan hebben. De alternate stylesheet bevat dan alleen relatieve waarden, en vult het scherm tot maximaal 100% van de breedte. Verder moeten alle elementen los van elkaar kunnen shcuiven zodat ze onder elkaar komen te staan als de breedte het niet toelaat.

Een aardig voorbeeld is ook bij stopdesign te vinden, van een negatieve en een positieve zoom layout. Voor mensen met een visuele handicap is het soms makkelijker een negatieve (licht op donker) layoiut te lezen. Nu nog een (standaard) manier vinden om het kiezen van de juiste layout voor gebruikers makkelijk te maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s