Usability test in 5 seconden

Resultaat van 5 seconden test op pagina Redcross.orgVan alle usability methoden om pagina’s en websites te testen, is de vijf seconden test misschien wel de meest toegankelijke. De test is vooral geschikt voor content pagina’s, waar de gebruiker een beperkt aantal functies tot zijn beschikking heeft. De centrale vraag is: “doorziet de gebruiker direct de mogelijkheden van de pagina?”. Als hem dat niet lukt, is er iets mis met de pagina.

Een groot voordeel van deze methode, naast de korte tijd die hij vergt, is dat ook een papieren ontwerp of screenshot gebruikt kan worden. De test kan dus in een vroeg stadium van webdesign uitgevoerd worden en veel geld besparen.

De vijf seconden test methode werkt als volgt:

  • Vertel de gebruiker dat hij zeer kort een webpagina te zien krijgt waar hij een bepaalde taak moet voltooien
  • Laat de webpagina (dit kan natuurlijk ook een papieren of digitale mock-up zijn!) 5 seconden zien
  • Laat de gebruiker alles opschrijven wat hij zich van de pagina herinnert
  • Stel de gebruiker een paar vragen om erachter te komen of hij de voor de webpagina belangrijkste taken zou kunnen voltooien

NB: Een taak kan bijvoorbeeld het begrijpen van content zijn (“wat is de unieke eigenschap van dit product?”), of het doen van een conversie (“hoe kun je meer informatie aanvragen over dit product“), of zelfs een gevoel dat de pagina had moeten oproepen (“met welke van deze begrippen associeer je de pagina?”.

3 gedachten over “Usability test in 5 seconden

  1. Pingback: De conversieratio formule: Conversie = Energie - Frictie - Frankwatching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s