Vergelijkingssite @ Wikipedia

Een vergelijkingssite of vergelijkingswebsite is een website waar producten of diensten van een bepaald type met elkaar kunnen worden vergeleken. Het doel van een vergelijkingssite is het in kaart brengen van een bepaalde product- of dienstengroep voor consumenten of bedrijven, zodat zij makkelijker een keuze kunnen maken.

Zoeken, sorteren en filteren

Vergelijkingssites maken het mogelijk om in het aanbod te zoeken. Ook kan het aanbod vaak gesorteerd worden op verschillende eigenschappen.
Daarnaast worden vaak filters toegepast. Daarmee kan de gebruiker bijvoorbeeld op een bepaalde prijsklasse, of op bepaalde eigenschappen van het vergeleken product filteren. Denk hierbij aan de oppervlakte van een huis, de grootte van een harde schijf, de hoogte van de rente van een hypotheek of het aantal deelnemers aan een opleiding.

Ervaringen en beoordelingen

Veel vergelijkingssites vullen de vergeleken producten en diensten aan met ervaringen en beoordelingen van gebruikers. Zij kunnen dan met een formulier verschillende criteria van het product voorzien van een cijfer en eventueel een begeleidende tekst ter uitleg.

De vergelijkingssite gebruikt deze beoordelingen van gebruikers vervolgens weer om de producten op te sorteren. Op die manier maken vergelijkingssites de sector waarin ze opereren vaak transparanter.

Er zijn ook websites die zich exclusief richten op het verzamelen en publiceren van ervaringen. Het bekendste voorbeeld in Nederland is Zoover.nl, dat ervaringen over vakanties en dergelijke publiceert. Dit soort websites leveren dan weer die ervaringen aan andere vergelijkingssites die behoefte hebben aan meer ervaringen.

Verdienmodellen

Vergelijkingssites verdienen meestal geld door de bezoekers die zij doorverwijzen naar de originele aanbieders van de producten of diensten. Er wordt dan betaald per klik ([zie CPC]]. Als alternatief op dat model wordt soms een CPA ([zie CPA]), of “lead model” gebruikt, waarbij de vergelijkingssite wordt betaald voor elke actie die de gebruiker op de site van de aanbieder doet. Dat kan bijvoorbeeld een aankoop zijn, maar ook een offerte of brochure aanvraag.

Soorten vergelijkingssites

In bijna elke sector is wel een vergelijkingssite te vinden. Volgens een vergelijkingssite voor vergelijkingssites [http://snakewool.nl] zijn ze er in 34 verschillende sectoren en categorieën.

Voor consumentenproducten zijn er de grootste vergelijkers zoals Kieskeurig en Kelkoo. Voor huizen is Funda al jaren de grootste en meest bekende site. [http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/Nieuws/Fundahielenjaapzuka.htm]. Maar ook minder voor de hand liggende sectoren zoals Tandartsen, Goede doelen en Opleidingen hebben tegenwoordig hun eigen vergelijkingssite. [hmm hoe zorgen we nu dat we ergens naar Eduhub verwijzen, in de footer n.a.v. deze laatste alinea?]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s