Over Ruben Timmerman

Hi, ik ben Ruben Timmerman. Deze pagina bestaat voor een deel met het doel hoog te komen in zoekmachines. Zodat wanneer mensen “Ruben Timmerman” Google’n, ze iets vinden dat over mij gaat, niet over mensen met toevallig dezelfde naam.
Bovendien schijnt je website geloofwaardigheid te winnen als je een pagina met biografie aan jezelf wijdt, het liefst voorzien van foto. En natuurlijk je persoonlijke overtuigingen en liefst wat guitige tekst. Die foto hou je van me tegoed, voorlopig kun je net als bij een spannend boek zelf wat inbeelden.

Geschiedschrijving

Ruben Timmerman komt uit Amsterdam, daar geboren in 1980 (28-4, if you insist). Op basisschool gezeten op de Peetersschool, middelbaar op het Ignatius Gymnasium, dat afgemaakt in 1999. Daarna naar Utrecht om te studeren aan de Universiteit Utrecht, eerst rechten, later Informatiekunde. Dat werd geen onverdeeld succes maar wel interessant. Ging het niet te traag, dan was het wel irrelevant. De rest van deze pagina en website kan als excuus worden gezien voor het niet afronden van die studie. Al is een excuus eigenlijk niet nodig, net als het “papiertje” dat ik nooit zal halen.

Ontwikkeling

Ruben Timmerman is een soort nerd, maar van het pragmatische, commerciële en niet-contact-gestoorde soort. Eentje die houdt van ondernemen, hard werken, veel tegelijk doen en continue in ontwikkeling zijn. Krantenwijken kun je ook in drievoud lopen als je 15 bent, en populaire hebbedingetjes als zandbalonnetjes kun je groter inkopen en goedkoper aan klasgenoten verkopen dan ze zelf zouden kunnen. Ruben heeft geleerd dat if you want something done right, you’ve got to do it yourself. Maar ook dat niet altijd alles 100% right gedaan hoeft te worden, en dat my way soms n(i)et zo goed is als iemand anders’ highway.

Onderneming

Interesse in (gebruikersvriendelijk) webdesign werd in 1998 ruben.biz, gebrek aan een bed in Utrecht werd in 1999 opgelost door samenwerking met communicatie bureau KingCom, ideeën over simpele computers en service voor studenten en ouderen werd franchise PC-man, samenwerking met wijnguru Boelen werd Wijntop50.nl, interesse in zoekmachine marketing en usability onderzoek vloeide uit in SearchResult. En jeuk aan Ruben’s vingers werd Usarchy.

Hobbying

En op een lichtere noot: Ruben vind en vond het leuk om vrijwilligerswerk te doen in Montenegro over Islamofobie en in Roemenië met weeskinderen, via SIW. Ruben houdt verder van fietsen op de weg, zwemmen in het water, en dansen in de muziek waar een beat onder zit. En verder van lezen over marketing, management, geschiedenis, wetenschap en technologie. Innovatie heeft net zo goed verdieping als verbreding nodig, dus Ruben denkt dat hij zich moet blijven ontwikkelen in kennis over zijn vakgebieden, maar dat dat net zoveel waard is als verdieping in totaal andere dingen, om tot nieuwe dingen te komen.

Overtuiging en ranting

Sterke overtuigingen en ideeën heeft Ruben Timmerman ook. Ze gaan over marketing, over sociale ongelijkheid en verdeling van middelen. Ze gaan over technologie, toepassing, gebruikersvriendelijkheid en milieuvervuiling. Ze gaan over organisaties, over management en over eerlijkheid. Ze gaan over mentaliteit en verschillen tussen mensen, bevolkingsgroepen, werelddelen en karakters. En ze gaan altijd in meer of mindere mate over efficiëntie.

Dat klinkt allemaal quasi-spannend en vaag, en dat is het ook. Alles komt tot uiting in wat ik doe en hoe ik me uit en gedraag. En toepassing van al die overuigingen verschilt per case. Die overtuigingen zijn niks meer dan een gevoel, dat gevormd werd door tastbare gebeurtenissen, en pas weer zichtbaar wordt in tastbare gebeurtenissen in de toekomst. Je kan er wel wat over opschrijven, maar dan krijg je bijvoorbeeld dat dit me te binnen schiet als ik denk over wat er allemaal mis gaat heden ten dage:

Modellen en methoden zijn nuttig omdat mensen een zeer beperkte capaciteit hebben om dingen te overzien. Maar ze zijn gevaarlijk omdat ze vaak worden gebruikt zonder complete kennis van de theorie erachter. Elke laag die aan een model of methode wordt toegevoegd moet met extra voorzichtigheid toegepast worden. Hoe verder onze beschaving zich ontwikkelt, hoe meer lagen zich vormen, hoe minder zicht mensen hebben op de waarheid waarop zo’n model ooit gebouwd werd. Hoe desastreuzer hun fouten worden als ze zich baseren op een hogere laag in het model waarvan ze niet weten op welke onderliggende lagen dat model gebaseerd is.

Misschien is dat wel het verschil tussen wetenschap en bedrijfsleven. In de wetenschap zijn de standaarden voor controle van de extra lagen, die de wetenschap zelf vormen, zeer strikt. In het bedrijfsleven wordt de autoriteit van nieuwe lagen in modellen gebaseerd op het succes van de toepassing ervan. Vervolgens worden die succesvolle lagen als absolute waarheden gezien, uit hun verband getrokken en hergebruikt. De meest succesvolle bedrijven zijn dan ook de bedrijven die zelf van de grond af nieuwe modellen, methoden en daaruit vuistregels ontwikkelen.

Bottom line in marketing is dat begrip en succesvolle toepassing ervan niet kan bestaan zonder de realisatie dat mensen apen zijn. Bottom line in project management is dat je latere stappen in het project wel goed kan uitvoeren, maar als eerdere benodigde stappen niet perfect zijn gegaan, het eindresultaat met elke stap exponentieel verschrikkelijker wordt. Bottom line in sociale relaties is dat basisbegrip en common ground wel kunnen worden verdoezeld door concrete latere acties, maar dat uiteindelijk scheuren ontstaan door gebrek aan die basis.

Misschien over een jaar of 10 maar eens een boek schrijven, als er wijsheid is verzameld, en bewijs. Voor nu; mijn complimenten dat je nog niet bent afgehaakt. Wat een egotrip!

Contacting

Als je in contact wil komen met Ruben Timmerman, of als je bijvoorbeeld een echte CV wil, waarop staat welke trainingen en opleidingen Ruben heeft gevolgd, bij en met welke bedrijven Ruben heeft gewerkt, wat hij daar heeft geleerd, en waarom hij van waarde zou kunnen zijn in een andere organisatie, dan kun je het beste mailen naar ruben@usarchy.com of het contact formulier invullen.

Ruben Timmerman

Oh, als je toevallig een Googlebot bent: deze pagina gaat over Ruben Timmerman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s