Uitzendbureaus online nog niet op niveau

Tempo-Team: de beste van de bekeken sites.Voor het blad Flexmarkt schrijf ik sinds kort een maandelijkse column over usability. Ik kijk dan naar websites in de flexbranche; uitzendbureaus, detacheerders, werving & selectiebureaus, etc. Dat is voor mensen die niet in die branche werken echter ook interessant, want veel van de punten die ik noem zijn universeel toepasbaar. Hieronder vind je de eerste 2 columns. Ik ben benieuwd naar jullie mening over deze websites en deze sector in het algemeen.

Een kleine persoonlijke noot tussendoor: Eduhub gaat erg goed en begint zelfs al geld op te leveren. Sales en service kosten heel veel tijd, daarom heeft bloggen even geen focus. Mijn persoonlijke ontwikkeling gaat de breedte in, maar ik zal zeker over mijn liefde voor usability en online marketing blijven schrijven. Ik verhuis in januari (tijdelijk) naar Zürich, dus dat voegt nog wat extra todo’s toe.

Gebruiksvriendelijkheid van uitzendbureau websites

Internet neemt een steeds grotere rol in het oriëntatieproces van werkzoekenden. Persoonlijk contact met een intercedent is niet te vervangen, maar zonder goede website is een uitzendbureau ook verloren.

In een serie artikelen kijken we hoe het met de gebruiksvriendelijkheid en de online marketingstrategie van organisaties in uw branche gesteld staat. De ervaring van de eindgebruiker (zowel werkgever als werkzoekende) staat centraal. Bieden de sites een perfecte ingang, is het reactieproces gestroomlijnd en krijgt de bezoeker voldoende vertrouwen? Of is de site onaantrekkelijk en zal de bezoeker snel naar de concurrent of terug naar Google gaan?

In deze eerste aflevering kijken we naar Content.nl, Tempo-Team.nl en Manpower.nl.

De homepage

Homepage Manpower.nl: geen vacatures te vinden.

De homepage moet direct uitnodigen tot verder klikkenen de belangrijkste functies van de site presenteren. Manpower faalt opzichtig, er is geen vacature zoekformulier en als je klikt op een van de functiegebieden krijg je geen vacatures maar een saaie lap tekst zonder duidelijke “call to action”. Wat je moet doen is erg onduidelijk en wat je kunt verwachten weet je niet zonder op de gok rond te klikken.

Tempo-Team geeft direct een simpel zoekformulier met daarnaast logo’s van aansprekende bedrijven om de bezoeker direct te verleiden. De navigatie geeft antwoord op belangrijke vragen. De “game” met Jim en John de hardrockers krijgt veel aandacht, maar de link met de site en het product ontbreekt volledig. Zoals honderden andere even mooie maar nutteloze “viral games” lijkt het puur bedoeld om met een mooie prijs een e-mail bestand op te bouwen. Dat die e-mailers meer interesse hebben in de Marco Borsato kaartjes dan in werk maakt kennelijk niet uit.

Content maakt de fout direct muziek af te spelen op de homepage, enorm irritant voor mensen die op hun werk zitten. De “Mentalitymatch” is een hip vormgegeven test, die gelukkig wel een inhoudelijke link met het uitzendbureau heeft. Als je door alle flashy plaatjes klikt land je uiteindelijk op een extreem saaie lap tekst waar je eerst je e-mail adres moet geven voor je iets krijgt. Dom, want op internet moet je eerst iets geven voordat je iets kunt krijgen.

Zoeken naar vacatures

Content: niet solliciteren met Firefox...

Content: niet solliciteren met Firefox en automatische audio op de homepage...

De belangrijkste functie van een uitzendbureauwebsite is natuurlijk het zoeken naar banen. Op alle sites vinden we een zoekmachine, maar geen van allen kan tippen aan de gebruiksvriendelijkheid van de gemiddelde reis-, huizen- of e-commercewebsite. Tempo-Team heeft de beste zoekmachine omdat er makkelijk op functiegebied, afstand tot postcode, aantal uren en soort dienstverband gezocht kan worden. Ook kunnen de  resultaten via e-mail en RSS ontvangen worden. Al lijkt het onmogelijk die RSS optie ook echt te gebruiken… Makkelijk bladeren door het aanbod of je zoekresultaten filteren is er ook niet bij.

Bij Manpower moet je je eerst aanmelden voor “Mijn Manpower” voordat je kunt solliciteren. Ook een e-mail sturen is er niet bij, net als bij Content overigens. Het wordt de werkzoekende bepaald niet makkelijk gemaakt te solliciteren, want bij het aanmelden moeten 30 velden ingevuld worden. Bij geen van de sites wordt de tip gegeven om langs het uitzendbureau te gaan, een gemiste kans. En bij Content valt zelfs het sollicitatieformulier in Firefox uit elkaar. Dat mag niet geburen bij een browser met een marktaandeel van 20%!

Conclusie: een hoop te verbeteren

Al met al is er nog veel te verbeteren op de sites van deze uitzendbureaus. De sites zijn zeker niet slecht, hoewel Manpower wel een enorme achterstand heeft. Maar er is nog een lange weg te gaan voordat ze zich qua gebruiksvriendelijkheid met websites in andere sectoren kunnen meten.

18 gedachten over “Uitzendbureaus online nog niet op niveau

 1. paul van oosterhout

  leuk artikel! EN GELIJK HEB JE. Ik zie het ook vaak en een van de belangrijkste blokkades die ik tegenkwam is dat het online proces ( lees bijvoorbeeld solliciteren) is benaderd vanuit de backoffice. Met andere woorden: vaak is het ingericht vanuit de informatie die een intercedent of consultant nodig heeft om zo efficient mogelijk te kunnen werken.

  De klant of kandidaat is, zo lijkt het, minder belangrijk.

  Like

 2. Tom Broekhoven

  Leuk om te lezen! Wat gebruiksvriendelijkheid mis ik ook een hoop. Ik mis vooral de snelle optie om snel even je cv en telefoonnummer achter te laten. Nu moet je eerst heel wat velden invullen voor je ingeschreven bent. 

  Daarnaast is er nog wel wat aan te merken op de techniek. Content heeft ineens een scrollbar, het menu van tempo-team komt niet altijd goed naar beneden wanneer je er over heen gaat. Daarnaast gaf de uploadfunctie voor een cv bij tempo-team een foutmelding. 

  Ik zou graag meer personalisatie terugzien in de vorm van “je hebt eerder vacature x bekeken” en “vacature y en z” komen daar mee overeen. En zonde natuurlijk van die viral die niet in lijn is met de rest van de website.

  Like

 3. Kris van der Ven

  Zoeken binnen vacatures
  Ik vind dat de website van Newpeople (www.newpeople.nl), wel een frisse manier heeft van zoeken binnen vacatures.

  Ze maken hier gebruik van een tagcloud, die dynamisch de tags schaalt naar aanleiding van je selectie. En daarbij de passende vacatures zoekt binnen het aanbod.

  Ik kan begrijpen dat het gebruik wat verwarring op kan roepen, maar als je het eenmaal doorhebt werkt het best lekker.

  Vraag me alleen af of dit ook toepasbaar is op een veel grotere database?

  Like

 4. Raul8711

  Leuk artikel om te lezen! Qua usability liggen er voor deze bedrijven nog heel veel kansen. Maar ook op het gebied van SEO kunnen ze volgens mij nog flink verbeteren, op zoekwoorden “banen” of “vacatures” krijg ik deze 3 sites niet naar boven…

  Like

 5. paul van oosterhout

  @ chris: de zoekfunctie van newpeople ziet er aardig uit en is grappig. Er zitten wat mij betreft wel 2 grote issues in: je kan niet zoeken op trefwoord+ het resetten van je zoekactie is niet altijd duidelijk.

  Denk je dat de meeste zoekers hier wel klaar voor zijn?

  Like

 6. Marco Hendrikse

  Het verbaast mij sowieso dat (alle) uitzendbureaus slecht scoren op SEO. Dat ze op de zoekwoorden “banen” en “vacatures” niet zichtbaar zijn kan ik me goed voorstellen. 85% van de zoekers gebruikt immers 2 of meer zoekwoorden en het ligt voor de hand dat een accountmanager zoekt op “vacature accountmanager” of iets dergelijks. Maar dus ook op zoekwoordcombinaties scoren uitzendbureaus niet goed, al zijn ze dan wel wat prominenter aanwezig bij de gesponsorde koppelingen. Dan is de grote vraag: hebben ze de strijd op SEO-gebied opgegeven en laten ze dit domein aan de vacaturebanken? Dat lijkt me toch niet.   

  Like

 7. Tom Broekhoven

  @ Marco: Dit valt inderdaad op, maar ook de vacaturebanken zijn niet echt zaligmakend. Vaak ontbreekt toch de basisoptimalisatie.

  Daarnaast gaat het ook al snel mis met de indexering van vacatures. Vaak worden de vacatures opgevraagd vanuit een database op basis van regio, opleiding, functiegebied etc. Al deze variabelen staan vervolgens weer in een url die continu anders kan zijn, maar voor zoekmachines haast onmogelijk is om te indexeren. 

  Ik vraag me af hoe een zoekmachine bijv. een onderstaande url gaat indexeren 🙂

  http://www.content.nl/176090/Default.aspx?showtarget=176093&showobject=241940&source=/176031/Default.aspx%3f%26filter%3d((IsClosed%2520%3d%2520'0‘)%2520And%2520Categories%5BID%2520In%2520(238)%5D)

  Like

 8. Edwin

  @marco hendrikse Echt verbazingwekkend is dit niet als je de achtergrond van deze bedrijven meeneemt in je overweging. De uitzendbranche is van oudsher traditioneel ingesteld dus de stappen die ze online zetten lijken voor ons erg klein, maar zijn voor hun branche erg groot. In deze gevallen moet je ook goed letten op de definitie van resultaat. ‘one step for the marketeer is a giant leap voor de uitzendorganisatie’ ;).

  Ik denk ook zeker dat je hier een eerdere opmerking van Ruben in overweging moet nemen waar het ging om de reisbranche (als ik het goed heb) over hyena’s en katten.

  Like

 9. Micha Schopman

  Ik mis in het geheel de onderbouwing bij een aantal genoemde punten. Waarom kan je niet makkelijk zoeken en filteren bij Content, en waarom werkt de RSS feed niet. Wat verwacht je, wat gebeurt er dan? Ik heb het net even geprobeerd, maar of ik zie het niet of ik mis wat.

  Bij Manpower, veel aannames maar wellicht zit er een ander concept achter de homepage, en zijn er keuzes gemaakt waar je geen weet van hebt. Overigens, mijnziens is de site niet erg onduidelijk, hoogstens oogt het door de layout rommelig. Je moet wel een ongelofelijke josti zijn wil je de knoppen niet kunnen begrijpen. Door je betoog te focussen op een banner leg je in mijn ogen zout op alle slakken. Alsof je gewoon iets moest vinden om af te kraken.
  Verder komt het natuurlijk goed uit om je eigen site even tussendoor te promoten. Heel toevallig is het dan wel prettig om te zoeken op directie en vervolgens vacatures terug te krijgen voor secretaresse.
  http://www.eduhub.nl/zoeken/directie

  Verder vind ik het persoonlijk interessanter om te lezen waarom iets niet goed werkt dan lukraak te roepen dat het niet makkelijk werkt. Dat kan elke persoon roepen.

  Ik daag je dus uit je artikel aan te vullen met wat onderbouwing.

  Like

 10. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Hi Micha, dank voor je feedback en welkom hier.

  Allereerst, just to be sure: dit is een column, dus ontbreekt bijna per definitie de onderbouwing (nog los van het feit dat ik het in 500 woorden moet doen). Verder is het niet aan mij om “excuses” te zoeken voor wat in mijn ogen slechte usability is, door te bedenken waarom Manpower het doet zoals ze het doen.

  Ik zal wat meer onderbouwing geven bij de punten die je vraagt:

  Content RSS feed: Ik had het over Tempo-Team, die feed werkte gewoon niet, en Content heeft er geen (wat me prima lijkt gezien de  lage bekendheid van RSS bij “normale” mensen). De RSS feed heeft wat problemen waardoor hij wellicht in mijn reader niet werkt.

  Content: zoeken / filteren: is vrij behoorlijk zo te zien, maar hier heb ik het ook niet over volgens mij. Wat bedoel jij precies? Ik noem trouwens een paar features bij Tempo-Team die Content mist, dat is vrij concreet toch?

  Manpower: op de homepage geen vacature zoek formulier is gewoon slecht, dat is voor het gros van de bezoekers de primaire functie. Welk plan Manpower ook met de site heeft. Ik “focus” in mijn betoog op de banners omdat dat een goede “take home” is voor de lezer, en een terugkerend probleem in mijn usability onderzoek.

  Ik moet utieraard iets zoeken om af te kraken, want dat is het voornaamste doel voor een usability verbetering. Ik noem ook positieve dingen, met name bij Tempo-Team. Lees ook een van mijn andere 200 artikelen op dit weblog, dan begrijp je de stijl wellicht wat beter.

  Mijn eigen site promoten doe ik continu, ik zou een slechte marketeer en een slechte blogger zijn als ik mijn lezers daar niet van op de hoogte hield. Het is de voornaamste reden dat ik zo weinig schrijf, dus ook een excuus voor mijn trouwe lezers die meer van me verwachten, net als jij kennelijk. Wellicht verwar je mijn weblog met een krant of iets dergelijks, in dat geval accepteer ik het “compliment”.

  Ik ben benieuwd of je inhoudelijk ook iets toe te voegen hebt aan bovenstaande, ik ben immers maar 1 “expert” met een mening. Ben je overigens ook betrokken bij de site van Content, een klant waar jij bij je werkgever verantwoordelijk voor bent? Zou natuurlijk leuk zijn als je hierover uit eerste hand wat kunt zeggen! Jouw negatieve reactie over mijn negativiteit is natuurlijk een beetje de pot die de ketel verwijt…, vind je niet?

  Over “directie” op Eduhub: waar zoek je precies naar? Er zijn kennelijk geen trainingen in ons aanbod van 5400 waar iets bij zit dat zo heet, daar kan ik helaas weinig aan veranderen. Je zou op “management” of “leidinggeven” kunnen zoeken, dat werkt beter. Overigens kun je hier zien dat de 2 van de 3 mensen die iets met “directie” zochten de afgelopen maanden (uit ruim 7000 zoekopdrachten op Eduhub) ook inderdaad naar secretaresse opleidingen op zoek waren, zie hier:

  Like

 11. On Demand

  Inderdaad daar mag nog heel wat gebeuren!

  Wat je volgens mij ziet is, dat bij deze organisaties heel veel stoffigheid de diensten bepalen en vooral de oudere garde daar nog geen uitzendorganisatie slagroom mee heeft geklopt.

  Vandaar dat ik dan ook maar via je SUPER BLOG zou willen melden dat er dus voor ons als vooruitstrevende online mensen, er dus veel van deze taart af te snoepen is!

  Eigenlijk wel ontzettend dommig om Randstad gewoon zijn gang te laten gaan? Terwijl deze site ook ontzettend bagger is!

  En idd wat ze allemaal vergeten is de service voor de klanten!
  Die denken alleen maar aan het eind resultaat de DOEKOE die ermee gemoeid gaat.  Super DOM denk ik en als je dan soms ziet hoe ze andere sites aanvallen met nu domme SEO dan vragen ze toch ook om problemen! Echter via een goede hack zet je deze sites zelfs buiten Google en gewoon op de backlist ermee!

  Wie doet ermee??

  Dan verplichten wij we wel tot actie over te gaan!!
  En echt is aan de eindgebruiker te denken dan alleen aan hun domme en niets voorstellende back-end systemen (vrijwel alles op maat) Maar wat “kunnen” ze er nu eigenlijk allemaal mee???
  Tja volgens mij snappen ze dat zelf allemaal niet erg goed…

  Naar mijn idee heb je een site in de lucht hangen die mensen informatie verschaft en een super service aan de gebruiker geeft d.m.v. slimple, smart, direct, solution! 

  En nu dan? Wat gaan we er met z´n alleen eens aan doen dan!
  Want klagen kunnen we allemaal. 
  DUS NU MAAR EENS ACTIE!!

  Wellicht een goed idee om een soort Wikipedia te maken maar dan voor alles met werk!

  Is toch egenlijk vande zotte dat een Amerikaan zoals monster hier de markt bepaald voor online advertenties van jobs!!
  Eruit schoppen zul je bedoelen! En laat ze die controle handel daar lekker houden! Dat is echt zo´n na stootje van Mr. Bush

  Dus nu dat Barack Obama er is zijn er dus nieuwe rondes dus nieuwe kansen!!  Wie heeft zin om hierin mee te gaan?!
  En monster en de rest uit Nederland te werken!
  Maar dan wel online! Verder blijken ze wel goede werkgevers te zijn!
  Maar voor de rest alles alleen maar voor de POEN het lijkt Google wel zie zeggen ook sociaal te zijn maar verpatsen aan de achterkant alle informatie door aan derden! En dan maar roepen dat alles sociaal is …
  ja ja ja als er maar sociaal geld verdient kan worden bedoelen zij!

  En ondertussen ons afhankelijk maken mochten wij erdan weer eens achter zijn waarom alles bij Google zo werk zoals het gaat, dan snel alles weer omgooien en zeggen dat het een extra matrix heeft opgeleverd! Echt zielig voor mensen die de meest bezochte zoekmachine onderhouden! Terwijl het zo lek is als een mantje en je iedereen er zo uit kunt hacken als je zou willen !! Nee lekker Google hou toch eens op met alleen maar aan geld te denken en te zeggen dat dit alles met Adwords te maken heeft!

  Echt de wereld gunt Google zijn succes! En ik trouwens ook! Want idd in het begin was het sociaal vandaar dat succes ook! Maar nu…
  Ze beginnen om Ome Mictrosoft te lijken! 

  Niet voor niets dat de wereld door draait!! Met alleen dat gegraai aan de top, waar toch gedacht wordt SOCIAAL MY ASS! 
  IKKE, IKKE, IKKE en de rest kan stikken, JA TOCH!!

  Wij als mensen moeten hiervoor waken want ondertussen slaat men ongevraagd! Wel alles op via hun zoekmachine spiders!!
  En als het dan ook eens echt goed zou werken! Maar nee hoor !
  Dan kan Google beter kijken naar de Chineese zoekmachines 10 maal beter en ja ja wel via de overheid is er in te grijpen!

  Makkelijk toch voor sites die haat zaaien enzo….
  Nee, nu moet ik flikken hun hele binnenkant bloot te geven!! 

  Het was mij een waar genoegen hierop te reageren!
  Verder goed uiteinde voor iedereen!! En hopelijk wat beters in 2009!
  CHEERS alvast.
   

  Like

 12. Stampei

  Heey Micha,

  Ruben heeft z’n betoog onderbouwd en daarmee jouw aanval afgeslagen. 3 klikken op internet blijkt dat jouw werkgever in Amersfoort idd verantwoordelijk is voor de Content site. Indien je deze blog een beetje kent/volgt weet je dat Ruben hier alleen opbouwende kritiek levert, see it as a (free) service with a smile.
  Ik hoop, en vele met mij, dat jij nu de uitdaging aan durft te gaan door het aangaan van de dialoog waarom jullie voor bepaalde functionaliteiten en usability hebben gekozen. Op die wijze is het voor ons nog leerzaam ook…

  PS; heb je Ruben al gezien op video @Frankwatching?

  Like

 13. Tim de vrind

  @Ruben: Ik stel je artikelen altijd zeer op prijs… Voor wat betreft Manpower. De Nederlandse vestiging is sterk afhankelijk van het hoofdkantoor in de VS. Alle verbeteringen die men in Nederland wil doorvoeren sterven in de VS in schoonheid. Ja in de VS waar de online beleving toch op een behoorlijk niveau zou moeten liggen.

  @Marco: SEO is inderdaad ook 1 van die punten die zeer moeilijk verbeterd kunnen worden, helaas. Een groot concern kan dus ook een nadeel zijn.

  Like

 14. Eise

  “Dan kan Google beter kijken naar de Chinese zoekmachines 10 maal beter en ja ja wel via de overheid is er in te grijpen!”
  Even hier op reagerend; de overheid heeft een dikke vinger in de pap in China. Ook in Tudou een videosite die zo’n 10x zo groot is als Youtube, speciale content en anti overheids filmpjes worden daar niet geplaats en kunnen dus ook niet worden gevonden via de “zoekmachines” van China. Wat jij hier toejuigd is een communistisch systeem van ’t Internet en dat lijkt mij niet de bedoeling.

  Geld is voor mensen altijd 1 van de grootste drijfveren geweest om te werken wanneer ze geld kunnen verdienen zullen ze die ook krijgen en niet alles is even rechtvaardig maar in die wereld leven wij nou eenmaal. Ik denk dat je je daar overheen moet zetten en ’t zelf gewoon goed moet doen.

  Like

 15. Ingeborg

  Leuke discussie. Vijf jaar geleden werkte ik bij een UZB. Toen al in een verbetervoorstel suggesties gedaan om de site te verbeteren. Helaas heb ik deze suggesties toen niet terug gezien. De focus van veel UZB´s ligt volgens mij op hun branding. Sites moeten er goed uitzien om werkgevers te imponeren. Jammer dat men hier voorbij gaat aan hun core business. Want wanneer een UZB de kandidaten heeft, komen de prospects vanzelf. Uiteindelijk draait het toch om plaatsen van kandidaten. Daar verdienen ze geld aan. Misschien moeten UZB’s eens starten met het verbreden van hun kanalenmix. Hun zichtbaarheid vergroten. Een wiki misschien? Suc6!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s