Interviewtje met & over mijn Loopbaan

Voor carriere/werk/opleiding/inspiratie portal Loopbaan.nl heb ik een interviewtje gegeven over mijn loopbaan. Een iets persoonlijker verhaal, wellicht ook leuk voor iedereen hier om eens wat meer te horen 🙂 Here goes:

Introductie over jezelf en je loopbaan

Ik geef vooral veel presentaties en trainingen over usability, gebruiksvriendelijkheid. Dat is in mijn ogen de sleutel tot succes in online marketing. Ik heb een aantal jaar bij een online marketingbureau gewerkt dat ik zelf heb opgebouwd. We begonnen in 2003 door ons toe te leggen op zoekmachine marketing, een erg hot item toen. Ik ging op mijn eerste werkdag naar Campina omdat ik wel iets over zoekmachines wist. Campina werd onze eerste klant (en is dat nog steeds).

We leerden onszelf wat hoe online marketing werkte door vooral veel te proberen en nog meer te lezen. Het gaat dus veel meer om werkervaring dan om opleiding. Maar nog belangrijker is je persoonlijke interesse, je drive om continu te blijven leren.

Doorgroeier in het vak

Ik denk dat ik een permanente doorgroeier ben, want ik ontwikkel me nog elke dag. Ik ben een jaar geleden wel weer opnieuw gaan ondernemen, sindsdien werk ik dus niet meer in loondienst. Niet dat ik me ooit werknemer gevoeld heb, ik kon gelukkig doen wat ik wilde. Mijn weblog over online marketing en usability (www.Usarchy.com) is een enorme tijdsinvestering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Ik heb de klanten zo’n beetje voor het uitkiezen en ontmoet veel leuke mensen die me kennen van mijn weblog. Mijn talent is dat ik een groot empatisch vermogen heb, en ik kan ook nog goed praten en presenteren. Daardoor kan ik het soms complexe vakgebied goed uitleggen en verkopen.

Ruben Timmermans over online marketingNaast mijn 2 dagen advies en presentatiewerk hou ik me de overige 6 dagen van de week bezig met mijn andere bedrijf Eduhub.nl. Dat moet de Funda/Kieskeurig van de opleidings- en trainingssector worden. We zijn aardig op weg en ik doe er alles aan om mijn eigen advies in de praktijk te brengen door zo’n gebruiksvriendelijk mogelijke site te bouwen. Je kunt je voorstellen dat iedereen met me meekijkt of ik het wel goed doe, want ik heb altijd veel kritiek op andere websites. Erg motiverend!

De toekomst is dat online marketing niet een expertise is die je inkoopt, maar onderdeel wordt van je organisatie. Daarvoor is het wel belangrijk dat je continu externe extpertise je organisatie in blijft sturen. Maar als je het zelf niet snapt ben je op internet verloren.

Wat in jouw vakgebied momenteel ‘HOT’?

Er is altijd wel wat hot, maar dat doet er eigenlijk niet toe. In elke branche is iets anders belangrijk, het gaat er niet om dat je trends volgt maar dat je gebruikt wat bij je organisatie past.

Wat zijn jouw favoriete websites en boeken in relatie tot je vakgebied?

Mijn favoriete sites en enkele boeken heb ik recent op een rij gezet op mijn weblog (“Wat leest zo’n Ruben nou helemaal?”). Ik heb vorig jaar een training coaching gedaan, dat was erg nuttig, confronterend en leerzaam. Dat heeft niks met mijn vakgebied te maken, maar ik geloof dan ook niet dat je een opleiding of training doet om kennis op te doen, maar juist om persoonlijk te groeien.

Wat is eigenlijk de grootste ergernis in je functie?

Ik erger me eigenlijk nooit aan mensen. Als je iets langer nadenkt kun je altijd zien waarom iemand doet zoals ‘ie doet, en dan heb ik er weinig problemen mee. Maar wat wel eens frustrerend is, is dat mensen gewoon te lui zijn om om zich heen te kijken. En dat vaak nog onder het mom van “te druk”, terwijl ze eigenlijk hun werk gewoon niet goed doen.

Hoe vervangbaar ben jij?

Ik denk niet dat ik vervangbaar ben, daar werk ik te hard voor. Niet dat je door hard werken onvervangbaar wordt (hard werken kan iedereen), maar ik steek bewust heel veel tijd in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wat is je toekomstdroom?

Mijn toekomstdroom is dat ik op meerdere plaatsen woon, werk en leef samen met mijn partner die ook een vrij beroep heeft (toneelregisseuse). Maar ik ben niet echt een dromer omdat ik vrij assertief met mijn eigen toekomst omga, waardoor dromen al snel werkelijkheid worden. En later als ik groot ben, word ik niks anders dan mezelf. En wie ik ben verandert vanzelf.

Welke wijsheden en tips heb je voor iemand die in dit vak wil beginnen & doorgroeien?

Iemand die in dit vak wil doorgroeien, hoeft het alleen maar leuk te vinden en zijn/haar zintuigen op standje “slurp” te zetten. En misschien toch nog een oude wijsheid: als je het echt ver wilt schoppen, deel dan al je kennis belangeloos met iedereen die wil luisteren. Jouw inzet wordt altijd terugbetaald, daar geloof ik heilig in.

8 gedachten over “Interviewtje met & over mijn Loopbaan

 1. Bas van de Haterd

  Leuk stukje Ruben en heel herkenbaar. De vraag is of je wel of niet vervangbaar bent, want als éénpitter: wie mist je? En zal eduhub overleven zonder je? Nee, dan is het er gewoon niet, dus vervangbaar ben je volgens mij wel. Net als ik, net als iedereen. In loondienst neemt altijd iemand het wel over. Als zelfstandige verdwijn je gewoon. Leuk vooruitzicht toch 🙂

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Frans: scherp, gaan we tzt nog wel weer wat aan verbeteren, de originele HTML is namelijk wel 100% OK, maar die is tijdens het implementeren gesloopt. Validatiefouten zullen er zeker blijven, dat is erg moeilijk te voorkomen als je content van derden publiceert.

  Bas: Vervangbaar is volgens mij iets anders dan onmisbaar 🙂 Ik denk niet dat er iemand anders is die kan wat ik kan. Ik denk ook dat wat ik kan niet iets waar de wereld door blijft draaien, dat geldt sowieso maar voor erg weinig mensen (if any :)). Gelukkig ben ik trouwens ook geen eenpitter meer, anders zou Eduhub in 2012 nog niet halfway klaar zijn 😉

  Like

 3. Ulco

  In theorie is natuurlijk iedereen vervangbaar, maar vind maar eens iemand 😉 Zeker met Ruben’s 143-urige werkweek, ik stel me in ieder geval niet verkiesbaar…

  Leuk om te lezen wel, het meeste weet ik ondertussen natuurlijk wel maar er komt altijd weer wat nieuws naar boven.

  Like

 4. Bowie Derwort

  Leuk om te lezen Ruben! O.a. door het lezen van je weblog ben ik er achter gekomen dat ik usability echt heel leuk vind. Ik heb vervolgens de boeken van Steven Krugg en Jakob Nielsen gelezen en ben flink bezig informatie op te ‘slurpen’ zoals je zelf ook al zei. Want het is gewoon een mooi vak. Helaas kom ik door mijn andere werkzaamheden nooit aan de 143 uur per week, nouja, helaas…  😉

  Like

 5. Mitch

  Tof stukje om te lezen. Vooral ook omdat je zo goed weet waar je mee bezig bent/ wilt bereiken/ sterke punten zijn.
  Ik heb bij mezelf altijd het idee gehad dat iedereen kan wat ik kan, langzaam begint dat bij te trekken.

  Mijn toekomstvisie is eigenlijk dezelfde, inkomsten op de automatische piloot en flink reizen. Ik weet zeker dat het gaat lukken.

  Like

 6. Karel Geenen

  Het belangrijkste wat je, vind ik, vertelt is het laatste. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je kennis gratis delen het slimste is wat je kunt doen.

  Ik heb me ook anderhalf jaar kapot gewerkt op mijn weblog maar daar pluk ik nu de vruchten van. Mensen zien je als expert en autoriteit. Wanneer je dit hebt bereikt liggen de klanten praktisch voor het oprapen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s