Ontluisteringen van een usability onderzoek

Frustratie bij usability onderzoekUsability onderzoek opent altijd ogen, zoveel heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. En die ogen zijn juist niet die van de test gebruikers! Met name ontwerpers en stakeholders schrikken zich een ongeluk en trekken bleek weg bij het observeren van gebruikers.

Ik lees net een erg leerzaam en leuk verhaal van Christian van der Ven. Hij werkt bij Het Brabants Historisch Informatie Centrum, en was aanwezig bij hun usability onderzoek. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat alle quotes op bijna elke usability test van toepassing zijn. Ben benieuwd of jullie deze déjà vu’s ook hebben bij deze bevindingen en quotes:

Google is heilig. De terugknop van de browser is dat ook. Alle testslachtoffers deden alle mogelijke moeite om onze dure zoek- en navigatiesystemen te omzeilen. Er is vast iets mis mee.. 😉
[…]
Minder is beter. Hoe meer invulveldjes, hoe angstiger de blik. Als het niet op Google lijkt – een zoekveld met een zoekknop – dan kan het eigenlijk niet veel opleveren. Al die velden moet je vast allemaal invullen.. (dus dat gebeurt!)


Organisaties doen meestal grote desinvesteringen in speciale zoekmachines. in 9 van de 10 gevallen zou Google het letterlijk beter doen, met Google Mini of de goedkope ($100 tot $500 per jaar) Google Custom Search Engine die ik op Usarchy ook gebruik. Speciale zoekmachines met veel opties zijn eng voor gebruikers, vereisen vaak veel onderhoud (invoeren van META data) en hebben slechte ranking. Laat staan dat ze zoveel synoniemen en spelfouten kennen als Google zelf… Zie ook mijn artikelen over de interne zoekmachines van banken.

Hulpteksten lees je als je hulp nodig hebt – als je ze sowieso al leest – maar als je hulp nodig hebt, kun je nooit de hulpteksten vinden.
[…]
Grappig: de Eindhovense e-cards werden het snelste gevonden van alles wat gevonden moest worden.. maar alle testpersonen gaven aan nooit e-cards te versturen.

Heerlijk om dit nog eens te lezen! Help helpt nooit. En een organisatie (marketeers voorop) wil vaak “coole” features waar gebruikers amper behoefte aan hebben. Viral marketing moet bij je organisatie passen, het is geen magisch middel dat je overal op kunt plakken.

Op de vraag of de testpersoon de indeling van de website logisch vindt:
Testpersoon: “Achteraf is het best wel logisch, ja..”
[…]
Testpersoon: “Het icoontje op zich is wel duidelijk, als je het weet.”

Als je in een organisatie zit is het onmogelijk te zien hoe onlogisch dingen voor buitenstaanders zijn. Trek bij het schrijven van teksten bij voorkeur eens de schoonmaker of koffiedame van de gang om te kijken of het voor hen ook logisch is. Dat geldt ook voor creatieve iconen. Er zijn echt maar heel weinig iconen die op zichzelf kunnen staan, voeg liefst altijd een label toe.

Vraagsteller: Als u zo’n venstertje tegenkomt, wat doet u dan meestal?
Testpersoon: “Klikken en wegwezen!”

Ha, ook een klassieker. Dat die popup op jouw site geen advertentie is doet er niet toe. Als het ruikt naar iets engs is het al weggeklikt voordat het zichzelf kon verdedigen.

Lees de complete verslagen op Christians weblog hier en hier.

Verder: ik wens iedereen een usable 2008! En verontschuldig me voor de lage frequentie van berichten. Ik ben de laatste maanden minder geinspireerd merk ik, een te verwachten dipje na dik 200 artikelen in 2 jaar, en een carriereswitch. Ik denk dat ik mijn stijl iets zal moeten veranderen om weer het heilige blogvuur te krijgen. Maar dat dat terugkomt staat vast, dus weest niet bevreesd, lieve lezer!

Ondertussen ben ik bezig met een web-startup op het gebied van bedrijfsopleidingen waarover ik over een maand (of twee) meer zal vertellen. Daar gaat nu veel tijd inzitten, waardoor ook het redesign van Usarchy even langzaam gaat… Just so you know!

8 gedachten over “Ontluisteringen van een usability onderzoek

 1. Xavez

  Good designers redesign, great designers realign ;-). Ik hoop dat je lay-out niet t?© verschillend gaat zijn (hoewel ik de meeste artikels sowieso in GReader lees).

  Wat de inhoud zelf betreft: dat klopt! En dat klinkt ons allemaal denk ik best behoorlijk bekend in de oren!

  Have a happy 2008!

  Like

 2. Pingback: Sitestone » Blog Archive » Ontluisterende bevindingen in usability onderzoek

 3. Pingback: Robin De Keyzer

 4. Pingback: Top vijf eerste weken van 2008: Usability, Social Media zonde van de tijd en webdesign 2.0 |

 5. van Maanen

  Hallo Ruben; Zeer herkenbaar, stuk… Ik heb dit in het verleden bij o.a. SNS Bank, Autokopen.nl en diverse intranetprojecten ook meegemaakt.

  In dergelijke omvangrijke projecten is het zeer lastig om de klantfocus te behouden en onderwijl te proberen interne stakeholders tevreden te houden, alsmede de huisstijl goed te vertalen naar online. Met name dat laatste daar werd onvoldoende flexibiliteit in betracht. Er werd bijv. wel een online huisstijl opgezet maar dit waren gefotoshopte plaatjes, geen interactieve modellen. Maar wellicht is dat inmiddels minder een issue…?!?

  Zelfde issues kom je tegen bij de naamgeving van navigatie-items, pagina’s e.d. -Juist tegenwoordig zeer belangrijk.

  Hoe dan ook: Reacties van gebruikers (naar woord) van je site kunnen mensen intern vaak de ogen openen, zoals ook hier het geval is.

  Groet,
  : Marc

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s