Veelgezocht: freelancers en kleine webbureaus

Mijn post frequentie is sinds ik voor mezelf ben begonnen slecht te noemen. Dat is een luxeprobleem, want ik heb het vooral druk met werk. Volgende maand heb ik echter bewust zo rustig mogelijk gehouden, dus dan kunnen jullie meer van me verwachten. De komende twee weken wordt het nog even hard doortrekken zodat ik wat rust heb als ik een weekje op vakantie ga.

Maar wacht! Er is nog meer dan deze mea culpa. Waar ik sinds mijn verzelfstandiging nog meer mee word doodgegooid (nou ja…) dan daarvoor, zijn vragen om tips voor webdesigners, bureaus, vormgevers en ontwikkelaars. Ik kan dan altijd wel wat suggesties geven, maar nooit meer dan 2 die echt passen bij een opdrachtgever. En ookal ben ik erg actief op LinkedIn, daar vind ik ook vrij weinig in mijn eigen netwerk.

Ik zou het dan ook super vinden om wat meer mensen te leren kennen die onderstaande soorten werk doen. Zowel in freelance als in kleine bureau (<5 mensen) vorm, want de grote webbouwers zijn makkelijk te vinden.

 • Vormgevers. Vooral voor online werk, en vooral usable.
 • Interactie ontwerpers. Ik doe zelf ook nog regelmatig interactie ontwerp, maar er is zoveel werk op dit gebied dat ik steeds meer dingen doorspeel.
 • Web developers. HTMLers en CSSers dus, met zeer grote nadruk op toegankelijke, schone code.
 • Open source CMS implementatie. Vooral kleine maar fatsoenlijke bouwers zijn erg gewild.
 • Copywriters Met uiteraard een gezonde focus op zoekmachine optimalisatie. Ook hiernaar is echt veel vraag, en die wordt alleen maar groter de komende tijd als bedrijven zich realiseren dat hun teksten niet converteren en niet worden begrepen door zoekmachines…

En bij deze dan ook de oproep aan alle kleine zelfstandigen en bureaus om meer online te netwerken. Ik snap niet hoe het kan dat ik, als ik zoek op “Joomla” of “interactie ontwerp”, maar een paar hits in mijn buurt krijg op LinkedIn. Ik zou er zelf ook eens naar moeten kijken, maar let eens op de keywords die je invult in je profiel. En denk eraan om dat zowel in het Engels als Nederlands te doen. Of vinden jullie dat overdreven?

Ook heb ik zelf nog geen goede manier om mijn eigen netwerk (waaronder wellicht de Usarchy lezers) in kaart te brengen. Stel, ik zoek NU een webbouwer voor een rijschool met 15 vestigingen… Waar begin ik dan? Om de een of andere reden zit ik dan toch weer mijn contacten, mailbox en LinkedIn af te struinen en heel hard na te denken. I.p.v. dat ik in 5 seconden een geschikt lijstje heb. Iemand een tip om dit beter te beheren, bijvoorbeeld in LinkedIn?

Dus: help! 🙂

58 gedachten over “Veelgezocht: freelancers en kleine webbureaus

 1. Janneke Nijenhuis

  Hi allemaal,
  Met jullie opmerkingen over mijn site hebben jullie helemaal gelijk maar mijn klantenkring komt uit de hotellerie en mijn netwerk heb ik in 17 jaar opgebouwd en moet eerlijk zeggen dat ik het te druk heb om veel aan mijn site te doen en ik daar ook niet mijn klanten vandaan krijg. Veelal mond of mond of oude bekenden. Binnen mijn consultancy is SEO maar een klein onderdeel – voor de hotellerie maken 3rd party websites (bookings, hotelspecials etc) inmiddels al bijna 40% uit van het aantal overnachtingen. De rest is lokale corporate markt die je zelf persoonlijk benaderd en touroperators etc. De uitdaging in onze bedrijfstak is wel om meer boekingen via de eigen site te krijgen (goedkoper) wat we onder andere ook op prijs proberen te sturen. Dat het gemakkelijk is voor hotels, nee want de concurrentie is moordend. Hotels houden gemiddeld zo’n 25 sites online bij met prijzen en beschikbaarheid maar er zijn er wel 500 waardoor distributie in de hotellerie nog belangrijker is dan het optimaliseren van de site. Voor Hands-On had ik toen ik begon even snel een site nodig, dit kost niets (19,95 per maand) en heeft een perfect cms systeem. Databel is al bezig om zaken te verbeteren maar zelfs met frames zou ik het veel beter kunnen doen door betere links binnen mijn site te plaatsen. Maar helaas, geen tijd. Wellicht volgend weekend even aan zitten. Ik heb nog eenzelfde site voor een vakantiewoning die we hebben, http://www.villa-valbonne.nl. Op villa valbonne in google wel 287.000 vermeldingen en de verhuur loopt prima.. (ieder jaar vol van mei tm september) En dat is uiteindelijk het doel, je omzet resultaten halen die je ten doel gesteld hebt. Laat SEO geen doelstelling op zich worden.
  Werk ze allemaal!
  Hartelijke groet,
  Janneke Nijenhuis
  http://www.handsonadvies.nl

  Like

 2. Michiel de Boer

  Hallo allemaal, allereerst gefeciliteerd Ruben met deze post, wat een reacties! Dan een hopelijk voor iedereen bruikbare suggestie: op LinkedIn ben ik na het succes van een andere netwerkgroep (10 nieuwe leden per dag), vandaag ook een groep voor freelance tekstschrijvers, journalisten, redacteuren, copywriters en andere adviseurs in tekst en taal, gestart. Zie Mijn recente ervaring met een andere groep (‘China Business’ voor mijn http://www.chinasuccessstories.com China projectje) is dat dit echt top werkt. Ga maar na: waar zoek je als opdrachtgever vandaag sneller en makkelijker een serieuze pro dan op LinkedIn… Anyway, iedereen is welkom. Doe er je voordeel mee! Collegiale groet, Michiel

  Like

 3. Wouter Broekman

  Leuke thread! Ruben heb je toegevoegd op linkedin. Leuke ‘community’ hier in je blog ook. Over het ‘vinden van een bureau’, ik heb ooit een site gezien waar je offertes voor tuinontwerp, aanleg en renovatie kon aanvragen. Je vult al je eisen/wensen in en de site (hoewel hier handwerk) verstuurde je aanvraag naar x-aantal leveranciers, die zo een offerte konden uitbrengen. Misschien ook leuk voor sitebouwers? Ben in elk geval zelf net begonnen (2 weken!) en usability, eenvoud, seo en focus zijn ook mijn trefwoorden.

  Like

 4. lynn

  Ik ben benieuwd hoe jij aan al die opdrachten komt. Ben zelf bezig met het zoeken naar opdrachten zoals huisstijlen, vistekaartjes..zeg maar alles op vormgeefgebied dus zou graag willen horen hoe jij dit gedaan hebt??
  Ben zelf net startend grafisch ontwerper.

  Vriendelijke groet, jura

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Jura: Goede vraag. Simpel antwoord: kijk om je heen. Op dit weblog bedoel ik dan 🙂 Ik geef vaak presentaties, ben actief als blogger (ook op andere blogs), en hou netjes mijn (online) netwerk bij. Ik geef altijd antwoord op vragen van anderen zonder er geld voor te vragen. Ik werk dus vooral aan mijn bekendheid, en aan mijn “personal brand” als je het zo wil noemen. Mensen weten wat ik kan, ze weten hoe ze me moeten bereiken, en ze weten dat ik hen op een positieve manier kan helpen.

  Like

 6. Joris Baas

  Ha Ruben,

  Ik zie nu pas deze post, maar ben zeker regelmatig op je site te vinden. Zee waardevol en inspirerend, veel dank! Ik verwijs zelfs naar je in mijn usabilitycursus voor Eduvision. Netwerken blijft een kwestie van tijd, maar ik ben lid van http://www.freelancefactory.nl. en http://www.chi-nederland.nl Dat helpt.

  Zelf ben ik met persona’s bezig, usabilityonderzoek en schrijf voor intranet.

  Wat betreft marketing vind ik http://www.infiltration.nl erg interessant. Eduard Vos heeft een helder concept, geheel in lijn met modern webgebruik en erg doortimemrt. 

  Ga zo door!

  Groeten,

  Joris

  Like

 7. Pingback: Schrijven voor internet is onzin | Tekstschrijver Tim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s