Nooit meer “Klik hier” & “Lees verder”

Lees verderHet is een van de klassieke ziektes op internet: de klik hier/ lees verder ziekte… De tering of pest van het internet zeg maar. Met het verschil dat het vreemd genoeg nog steeds niet is uitgeroeid. Ook in 2005 nog onderdeel van Nielsen’s top 10 webdesign mistakes.

Het klinkt zo logisch: “Klik hier” om verder te gaan. Maar het gebruik van een “klik hier” link geeft aan dat je weinig begrijpt van menselijk gedrag op websites. En ook van hoe zoekmachines werken. Want voor beide groepen gebruikers zijn deze links slecht te gebruiken. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Mensen scannen content, ze lezen het niet!

Op internet lezen mensen niet, ze scannen. Met scannen bedoel ik dat ze van kop naar kop, van link naar link springen met hun ogen, om te achterhalen of de tekst voor hen interessant is. En om te kijken waar nog meer naar verwezen wordt, als ze denken niet goed te zitten.

Met name in lopende teksten is het gebruik van “klik hier” erg onhandig. Als iemand zo’n link ziet (en als het goed is zien ze hem omdat een link er heel anders uitziet dan gewone tekst) weet ‘ie niet waar die link heen wijst. Die persoon moet vervolgens eerst de tekst eromheen lezen om een idee te krijgen. En dat is nu net wat mensen online liever niet doen, het moet namelijk snelsnelsnel en kortkortkort. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat een “klik hier” link minder klikkers aantrekt dan een link die netjes omschrijft waar hij heen wijst.

Dus, fout:

Klik hier om onze geweldige blauwe fietsen te zien.

Goed:

Lees alles over onze geweldige blauwe fietsen.

Nieuwsberichten en toegankelijkheid

In nieuwsberichten zie je heel vaak “lees verder” staan. Zo ook bij Usarchy, al vul ik het hier aan met de titel van het bericht. Dat doe ik natuurlijk voor de scanbaarheid, maar zeker ook voor toegankelijkheid. Het is zelfs een van de W3C richtlijnen voor accessibility:

13.1 Clearly identify the target of each link. [Priority 2]
Link text should be meaningful enough to make sense when read out of context — either on its own or as part of a sequence of links. Link text should also be terse.
For example, in HTML, write “Information about version 4.3” instead of “click here”. In addition to clear link text, content developers may further clarify the target of a link with an informative link title (e.g., in HTML, the “title” attribute).

Lees verder bij het Rode KruisMeer over de mogelijkheid dit op te lossen in WordPress, vind je bij het goede accessibility weblog van Bruce Lawson.

Bij nieuwsberichten is de oplossing simpel: de kop van het nieuwsbericht moet een link zijn naar het volledige bericht. Het Rode Kruis doet dit dus verkeerd, alleen “Lees verder” is aanklikbaar. Nu.nl doet dit wel goed op hun overzichtspagina’s, behalve bij de berichten in de rechterbalk, waar weer alleen “Lees verder” wordt gebruikt.

Bij Spits doen ze het helemaal creatief: het complete nieuwsbericht is een link. Dat is voor gebruikers wel makkelijk, maar niet goed voor zoekmachines…

Zoekmachines snappen er niks van

Een tweede belangrijke groep gebruikers op je website zijn de zoekmachines. Sinds Google gebruiken die namelijk links om aan af te lezen waar pagina’s over gaan. Daarom kon het jaren zo zijn dat “raar kapsel” in Google naar de biografie van Balkenende leidde. En daarom is het nog steeds zo dat “click here” als eerste resultaat Adobe’s PDF reader download geeft, terwijl de woorden “click” en “here” niet eens op de pagina voorkomen. Dat komt simpelweg doordat er zoveel websites zijn die schrijven “Click here to download Adobe Acrobat”

Twinkle Lees verderAls je dit dus op je eigen website ook doet, weet Google niet waar de doelpagina over gaat. Een gemiste kans om Google dat uit te leggen! Zelfs bij het net opnieuw ontworpen Twinkle Magazine doen ze dit fout. De kop is geen link, er is alleen een plaatje (!) dat “Lees verder” zegt.

Conclusie

Het gebruik van “klik hier” links in een stuk tekst is onvergeeflijk. Zowel zoekmachines als gebruikers weten dan niet waar ze heengaan, je tekst wordt er slechter door te scannen.

Bij nieuwsberichten en dergelijke is het wel handig om “lees verder” of een pijltje neer te zetten, omdat mensen wel moeten zien dat het bericht nog verder gaat. Dit geldt natuurlijk alleen als je ook een stukje tekst hebt. Als er alleen nieuwskoppen zijn, is een “lees verder” link totaal overbodig.
En natuurlijk moet de kop van het nieuwsbericht ook altijd een link naar het volledige artikel zijn.

Heeft er iemand nog aardige goede of slechte voorbeelden van klik-hier-lees-meer websites?

43 gedachten over “Nooit meer “Klik hier” & “Lees verder”

 1. Edwin

  Het valt mij op dat de grotere weblogs meer en meer gaan werken met postings die halverwege worden onderbroken door een ‘lees verder’. Daarmee passen er meer recente posts op de hoofdpagina maar ik kan niet zeggen dat ik het prettig vind. Je ziet het bij Marketingfacts en de Nieuwe Reporter maar ook op veel andere blogs.

  Ik was nog van plan om mezelf te verdiepen in de reden hiervoor. Vraag me ook af wat het doet met de indexering van zoekmachines.

  Ik vind het geen aanwinst hoe dan ook.

  Like

 2. Patrick

  @ Edwin: Dat vind ik juist wel fijner, anders scroll je jezelf een ongeluk naar een onderwerp dat je interesseert.

  Voor de rest vind ik het zelf vaak ook lastig om een goede Anchor tekst mee te geven, maar ‘klik hier’ is natuurlijk uit den boze. Al zal je het altijd nog blijven tegenkomen op het internet. Gelukkig bepaal ik zelf waar ik op klik en dat is niet op een ‘klik hier’ link.

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Edwin: ik vind het eigenlijk ook wel lekker, zeker als er veel lange artikelen zijn zoals hier. Een nieuwe bezoeker kan dan nooit snel de artikelen langs scrollen om te kijken wat voor vlees hij in de kuip heeft.

  Partick: jij moet misschien nog even kijken naar dat plaatje op je homepage dat zegt “klik hier om verder te gaan” 😉 How about “Alle reis info over Blanes”?

  Like

 4. killerog

  Hmm… ik had nog nooit zo in een zoekmachine gekeken naar wat er allemaal linkt op “klik hier” of “click here”, eigenlijk is dit natuurlijk logisch dat een zoekmachine dit als een omschrijving van de link ziet.
  Als ik nog even verder zoek, zie ik bijvoorbeeld dat de site van de belastingdienst alleen “lees verder” links gebruikt op hun website. Ook andere overheidssites blinken hier helaas in uit. Als voorbeeld neem ik dan bijvoorbeeld naar de links pagina op arbo nieuwe stijl kijk. Staat er bijvoorbeeld een “hier” link die een pdf kan downloaden en bij de links zelf staat er geen beschrijving. Ik zou niet weten waar “rie” of “civig” voor staat.
  Ik wil niet onze hele overheid afkraken, maar ik heb nog een voorbeeld van een pagina van postbus 51. In de laatste alinea staat een tekst, waar mogelijk meer informatie gevonden kon worden maar zonder link naar de betreffende site. Na even zoeken zag ik dan ook dat er onderaan het linkermenu een kopje met “externe links” staat waar deze link dus tussen staat.
  Verder vind ik het bij de Telegraaf altijd zo vreemd dat de afbeelding een link is naar het artikel, samen met een woord uit de tekst. En dat woord is dan meestal wel relevant in de tekst, maar verduidelijkt lang niet altijd wat de inhoud van de link is.

  Like

 5. killerog

  Even offtopic, als ik op jouw site een reactie wil plaatsen, moet ik eerst een captcha invullen. Al is het niet makkelijk voor mensen met screenreader, kan ik dat nog begrijpen. Wel vervelend is, dat het meer dan een halve minuut duurt voordat dat plaatje verschijnt. En als ik dat dan overtik en ik een bedank tekst te zien krijg, dan begint hij wel met doorlinken maar dit gebeurd nooit echt. Dus moet ik handmatig de url aanpassen, niet echt gebruikersvriendelijk in mijn ogen. Hopelijk kan je hier iets mee.

  Like

 6. Ruben Timmerman Berichtauteur

  killerog: als het goed is gebeurt dat alleen als je reactie in de buurt van spam komt, door veel links en het feit dat het je eerste reactie was.
  Laat even weten of je de captcha nog steeds ziet bij een nieuwe reactie, dat zou niet moeten.

  Oh en welkom hier, bedankt voor de goede voorbeelden! 🙂

  Like

 7. killerog

  Ja, dat zal het dan wel zijn geweest. Ik had inderdaad bij mijn tweede berichtje geen captcha meer. En bedankt voor het welkom 🙂

  Nog even als reactie op Patrick en Edwin, ik heb zelf liever 10 items op een pagina met een titel + intro tekst, dan 5 volledige artikelen aangezien artikelen vaak behoorlijk lang kunnen worden. En het is natuurlijk makkelijker om voorbij te gaan aan items die je niet interesseren.

  Like

 8. Sint

  Goed om hier aandacht op te vestigen. Naar aanleiding van je post heb ik een aantal van mijn sites nog maar eens gescanned op dit soort linkomschrijvingen. Meeste was er al lang uit, maar soms sluipt een historisch linkje er nog wel eens tussendoor. Bij deze nog een aantal van dit soort gevalletjes rechtgezet 🙂

  Like

 9. Pingback: 6e Online Marketing Blogkermis bij Karel Geenen van start

 10. Roy

  Hmm, uit zoekmachine oogpunt zou ik af en toe maar wat linkjes opnemen met klik hier en meer lezen. aangezien dit anders anomaliteiten in je linkbuilding kan veroorzaken.

  Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk, echter zou ik het nog beter vinden als je een gestandaardiseerde oplossing voor CMS-en zou kunnen benoemen. Het probleem is vaak ruimte en en repetitie

  lees het artikel:$artikelnaam-die-veel-te-lang-is-om-duidelijk-weer-te-geven
  of,
  lees verder… (direct call to action)
  of
  lees $artikelnaam-die-veel-te-lang-is-om-duidelijk-weer-te-geven verder

  het is dan niet meer beter voor de gebruiker, en kut voor de vormgeving, maar is specifiek gedaan voor de zoekmachines, iets wat officieel tegen de richtlijnen is.

  ow well, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen…

  Like

 11. Igor ter Halle

  Er zit een dilemma in het enerzijds aanbieden van hele artikelen op een weblog en anderzijds het opsplitsen in een lead met link naar het hele verhaal (zoals bijvoorbeeld op marketingfacts). Door dit opsplitsen wordt het lastig om bijvoorbeeld in de trein artikelen te lezen in je RSS-lezer. Regelmatig lees aantrekkelijke intro’s, maar kan ik niet verder klikken omdat ik in de trein offline ben. Oplossing zou natuurlijk zijn om een feed aan te bieden met daarin het hele artikel maar die kan ik op marketingfacts niet vinden helaas. Usarchy artikelen verschijnen gelukkig wel helemaal in je RSS-lezer….

  Like

 12. Pingback: Internation 2.0 » 6de Online Marketing Blogkermis

 13. Patrick de Groot

  @ Ruben Timmerman:

  Bij plaatjes vind ik het wel duidelijker om ‘klik hier’ neer te zetten, omdat het vaak niet duidelijk is of het een link is(behalve bij bijvoorbeeld thumbnails of een navigatie). Bovendien heb je daar geen last van bij de SE’s

  Like

 14. Bart van Maarseveen

  Ik vind die ‘lees verder’s eigenlijk niet zo irritant. Op dit blog haal je de titel weer naar de ‘lees verder’, maar dat vind ik als lezer nogal overbodig. De titel linkt zelf nl al naar de topic.
  Enig idee hoe de zoekmachines dit waarderen? Ze kennen de inhoud vd topic nl al door de verwijzende titel, een herhaling in een lees verder zal daar niet veel aan toevoegen (net als dat het voor mij niets toevoegt).

  Like

 15. paul van oosterhout

  @ ruben:
  Wellicht offtopic maar nu ik het bij jouw teksten ook zie:
  Over usability en het scangedrag van mensen: Ik zie dat jij soms in teksten zinsdelen dikgedrukt maakt. Zo kan de lezer de belangrijkste elementen van een tekst makkelijk scannen en ik vind dat prettig. Echter had ik laatst een discussie over het feit dat het de uiterlijke kenmerken van een tekst minder mooi maakt.

  Wat jij?

  Like

 16. Ruben Timmerman Berichtauteur

  @paul: uiterlijke kenmerken doen mij er in dit geval niet toe. Ik wil dat mensen mijn teksten lezen, ook als ze niet 100% zeker weten dat ze elke letter interessant vinden. Als je mensen observeert die online tekst lezen, zie je ze vaak naar andere gedeelten in de tekst springen, om daaromheen dan weer verder te lezen.

  Ik vind het echter nog wel moeilijk deze “techniek” toe te passen, doe het nu een beetje at random. Heb het afgekeken van meester Nielsen, die past het ook toe in zijn columns.

  Like

 17. paul van oosterhout

  Ik ken “meester Nielsen’s” zeker en leuk is om te lezen

  Wat ik me altijd voorneem is om de, zoals ze vaak in een salestraining opmerking, ‘ja’-momenten te highlighten. Daarmee bedoel ik de 3 zaken die vragen om een positieve bevestiging zodat men tot aankoop of akkoord overgaat. Bij een vakantiereis is dat bijvoorbeeld de prijs, locatie en accomodatie.

  Als je trouwens kijkt naar de oogbeweging op een site zie je vaak een boog van linksboven naar rechtsmidden naar linksonder. Let jij daar bij het plaatsen van de dikgedrukte secties ook op?

  Like

 18. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Nee, zo ver ga ik niet. Maar ik heb ook niet de indruk dat dit patroon ook bij langere artikelen zo werkt. Het bekende F patroon vermoed ik ook niet eigenlijk. Ik denk dat bij langere artikelen de headlines en benadrukte delen gewoon de aandacht trekken, waar ze ook staan.

  Maar hoor graag of anderen dat anders hebben gezien. Ik weet dat Concept7 voor Usabilityweb een onderzoek heeft gedaan met eyetracking naar leesbaarheid, zal het even aan hen vragen…

  Like

 19. paul van oosterhout

  Nee dat denk ik ook niet. Bij langere artikelen kan je wellicht de manier toepassen zoals de telegraaf dat vaak doet. De samenvattig dikgedrukt in de eerste alinea en dan verder met tussenkopjes?

  Bij langere stukken vind ik highlights persoonlijk wel prettig.

  Like

 20. Elbert

  Geweldig artikel. Klein usability puntje op je eigen site: ik wou 5 sterren geven maar werd na het aanklikken van 3 sterren al onderbroken. Kon dus niet de maximale waardering geven!

  Like

 21. matthijs rouw

  Ik vind het erg prettig om aan te kondigen dat er een klikbaar iets komt/is – naar mijn mening neem je alle twijfel weg, zeker bij bepaalde vormgevingen, want witte pagina’s met zwarte tekst en blauw onderstreepte tekst als links – dat is niet meer .. Bovendien – zomaar aannemen dat mensen een onderstreepte tekst zien als link en niet een stuk tekst wat misschien heel belangrijk is vind ik ook wel kort door de bocht (heel veel mensen zijn niet tegelijk met het web ‘opgegroeid’ – het ontbreekt ze vaak aan kennis van web-beeldtaal en ‘net etiquette’) ..

  Neem dan in de ‘klik hier’ link genoeg informatie op:
  Klik hier om meer te lezen over het “klik hier” artikel
  en voor de zoekmachines netjes een:
  title=”Artikel: nooit meer klik hier en lees verder” attribuutje toevoegen .. Iedereen blij?

  Like

 22. Sander

  — Als het berichtje dat ik zojuist postte al niet door je filters heenkomt moet je misschien toch eens over andere filters na gaan denken. Of moet alles met een link eerst persoonlijk goedgekeurd worden? In dat geval is het wellicht een gebruiksvriendelijk idee om het even te melden. Anders ga ik nadenken, en dat schijn ik als sitebezoeker niet te willen 😉 —

  Like

 23. Maarten Janssen

  Ik vind de ‘sp!ts-manier’ (hele tekstblok is een link)altijd wel mooi en praktisch. Waarom snapt de zoekmachine deze niet? De titel is toch ook een link, dus de inhoud is te achterhalen van de onderliggende pagina.

  Over de weblog-artikelen weergave: laatst zag ik een blog, waarbij de ‘lees meer’ knop er voor zorgde dat de tekst totaal te zien werd en de rest van de artikelen naar beneden schoven, zonder pagina refresh. Ideale oplossing, lijkt mij.

  Like

 24. Pingback: » Het klik hier syndroom - Usabilityweb.nl

 25. Pingback: Zes tips voor gebruiksvriendelijke links | Frontaal.net

 26. Edwin Waelbers

  Die ‘Lees Meer >>’ links hebben toch voordelen ook?
  Stel je gebruikt ze niet, wat zijn de gevolgen dan?
  Dat je lange pagina’s hebt. Hierdoor ben je bijna verplicht om het aantal artikelen op je frontpagina te beperken.
  Met die ‘Lees Meer >>’ links, kort je het artikel in, kan je meer artikelen op je frontpagina plaatsen en toch kunnen mensen sneller vinden wat zij interessant vinden, zonder dat zij scroll pijn krijgen.
  Misschien zijn deze links nadelig voor het scangedrag, maar wegen die nadelen op tegen de voordelen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s