Wees (niet) bang voor usability!

Bang voor usability?Soms hoor je: “Nee, dat idee heeft weinig zin, het is te makkelijk te kopiëren”. Of: “Ik heb een idee, maar je moet deze NDA tekenen, dan vertel ik het je pas”. Want straks gaat er iemand met je idee aan de haal, en dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen een nieuw geniaal uniek idee te krijgen. Straks bouwt iemand je website na, terwijl jij net hebt geïnvesteerd in het uitbroeden van dat idee. Toch?

Nee!

Het gaat nooit om het idee. Het gaat om de uitvoering. Niks nieuws so far, maar ik moet het even kwijt, met het oog op usability.
Van grof gesteld elke megahit in elke branche in elk speelveld, was er al een eerdere uitvoering die het niet redt tegen de huidige marktleider. Kopieerbaarheid is pas een issue als iets zo extreem simpel is, dat je het inderdaad exact kunt kopiëren. Maar who ever said dat websites bouwen simpel is? Want… it isn’t! Hoewel, een website bouwen is inderdaad simpel, maar een goede website bouwen niet. Usability is namelijk een proces, geen campagne.Een website met goede usability, die dus gebruiksvriendelijk is, krijg je niet “overnight”. Usability is namelijk een proces, geen campagne. Het is niet iets dat je eenmalig kunt inkopen, je moet er continue mee bezig zijn. Usability gaat veel verder dan het “fixen” van problemen. Het gaat over luisteren naar gebruikers en je site steeds in kleine stapjes aanpassen om je gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, te optimaliseren.

Wat betekent dat voor je $100 million idee? Dat je dat zo snel mogelijk moet uitvoeren. Zodat je zo snel mogelijk met optimaliseren van usability kunt beginnen. Want iedere dag die je niet gebruikt om feedback van gebruikers te verzamelen en te interpreteren, is een dag die je verliest aan je concurrent die dat wel doet. En elke dag die je niet gebruikt om je organisatie zo in te richten dat inspringen op wat gebruikers willen, zal je later extra pijn doen. Want al zie je wat gebruikers willen, de mensen in je organisatie (en je reclamebureau, je webbouwer, je PR bureau, je brand activation bureau, …) moeten er wat mee kunnen doen.

Het kopiëren van een idee, voor bijvoorbeeld een website, is niet meer dan dat: een gekopieerd idee. Wanneer was de laatste keer dat een idee je comfortabel naar je werk bracht, sneller een lekkerdere kop koffie voor je zette, je e-mail spamvrij hield?

Wat zo vaak (terecht) wordt geroepen: het succes zit niet in het idee, het zit in de uitvoering. En uitvoering op internet, dat noem je usability. Want: de manier waarop jij iets uitvoert, is de manier waarop de gebruiker iets gebruikt. Het proces dat je ondergaat door continue je organisatie en je website te verbeteren, kan niemand kopiëren. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor partnerships, waarmee je content en/ of features toevoegt aan je website. Datzelfde geldt voor stabiliteit, die met je jaren komt. Een solide en snel platform opbouwen kost tijd en vereist ervaring.

Wees bang!

Of wees bang dat je webbouwer te slecht is, of je reclamebureau te ouderwets. Of je webhoster te traag, of je telefonistes te bot.Wees dus bang dat de uitvoering van je idee niet gebruiksvriendelijk is. Of wees bang dat je zo laat bent begonnen dat je gebruikers niet meer kunt winnen omdat je concurrent alles al goed heeft gedaan. Of wees bang dat je organisatie te traag is om op wensen van gebruikers in te springen. Of wees bang dat je webbouwer te slecht is, of je reclamebureau te ouderwets. Of je webhoster te traag, of je telefonistes te bot.

Maar wees niet bang dat je idee “kopieerbaar” is, want welk idee is dat nu niet?

(Dit onsamenhangende stukje kwam tot stand na het lezen van een notitie van een brainstormsessie die ik recent had. Waar iemand iets zei dat leek op wat ik in de eerste alinea schreef. Dat haalde wat bloed onder een nagel vandaan, en nu kwam het weer even boven 😉 )

9 gedachten over “Wees (niet) bang voor usability!

 1. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Guinee, ik weet niet genoeg van patenten om er een onderbouwde mening over te hebben. Maar ik heb recent wel een aardige speech gehoord waar uitgelegd werd dat het patent systeem broken is. Daar was ik het mee eens, het is niet meer geschikt voor deze tijd door de insane snelheid van ontwikkelen.

  Aardig (verschrikkelijk) genoeg worden ook veel usability ideeen gepatenteerd, zoals het one click shopping van Amazon en erger…

  Like

 2. Guinee

  Is idd misschien weer een hele andere discussie, maar heb het idee dat sommige bedrijven idd de ideeen belangrijker vinden dan de uitwerking. Dus de patenten scoren, zodat niemand de ideeen kan gebruiken. Geheel niet meer van deze tijd als je het mij vraagt.

  Like

 3. Tobi

  Patenten lijken de nieuwe opties. Je verzint iets nieuws of patenteert iets wat nog niet is gepatenteert en zodra het ‘cashbaar’ is trek je aan de bel om op z’n minst tot een goede schikking te komen.

  Het doel – de bescherming van een idee – komt hier in ieder geval niet tot z’n recht wat inderdaad suggereert dat het systeem niet klopt.

  Overig schijn je in de V.S. alles te kunnen patenteren en wordt het pas inhoudelijk beoordeeld zodra iemand aanspraak maakt op een patent. Voor de media desondanks een aardige manier om af en toe de krenten in het nieuws te brengen terwijl die misschien nooit gehonoreerd zouden worden. Ik weet er ook niet genoeg van maar kan me voorstellen dat dit soort patenten ten onrechte de opinie aardig beinvloeden.

  In tegenstelling tot pak ‘m beet de gloeilamp is de kans groot dat iemand anders op hetzelfde moment een vergelijkbaar idee heeft en internet maakt het ook wel erg makkelijk om dat idee uit te voeren. Het risico dat er iemand met hetzelfde idee op de proppen komt is toch al groot dus kun je inderdaad maar beter zorgen dat je er de beste (en snelste) uitvoering aan geeft.

  Like

 4. Sanne Roemen

  Volgens mij kan je op ideeen geen patent aanvragen, alleen op uitgevoerde ideeen en dan zit het patent weer op de uitvoering. Dus op het idee ‘een pil zodat een vrouw niet zwanger wordt’ kan je geen patent aanvragen, maar wel op het recept. Maar dat terzijde.
  Ruben, we lopen weer lekker synchroon. In een andere context plaatste ik vorige week dit artikel over redenen om niet te bloggen (delen) op mijn weblog. LEUK om te zien dat jij je er ook zo over op kan winden. 😀

  Like

 5. Hans van Veen

  Ruben, ik onderschrijf je stelling. Neem usarchy als voorbeeld. Met het idee voor een site als deze ben je vast niet de eerste geweest. Maar je hebt wel de winning rules gevolgd: content = king en een usable website. Met als resultaat een Google Top 10 notering. Met bloed zweet en tranen natuurlijk. Wanneer volgt er eigenlijk weer een nieuw artikel…;-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s