Usarchy is 1, wat heeft dat jaar gebracht?

Usarchy = 1De wel heel verdacht oplettende lezer zou het gemerkt kunnen hebben: Usarchy bestond onlangs 1 jaar. Het begon allemaal met een weinigzeggend stukje over Google’s video speler.
Ik schrijf de laatste tijd wat onregelmatig, maar wilde hier toch even bij stilstaan. Niet in de laatste plaats om mezelf een goede overview te geven van wat Usarchy heeft gebracht. Want het heeft veel gebracht, maar ook veel tijd gekost. Nu dus tijd voor een kleine evaluatie: wat heeft 1 jaar Usarchy gebracht?

Een beetje bloed en zweet

Al tijden vond ik dat ik misschien ook wel een weblog moest gaan nemen. Ik schoof het al evenzolang voor me uit, omdat ik er het nut niet echt van inzag. Uiteindelijk toch maar eens een WordPress installatie gedaan… off we went. En omdat ik iets te ijdel ben om alleen voor mezelf te schrijven, heb ik ook maar wat aan promotie gedaan. Ik heb altijd bewust op zoekmachines gelet bij het schrijven, en waar mogelijk een toon aangeslagen die wat stof kon doen opwaaien. En als ik dan eens wat schreef dat de moeite waard leek, probeerde ik dat onder de aandacht te brengen van collega bloggers in hetzelfde vakgebied.

Verder ben ik door zelf te bloggen ook veel actiever de blogosphere gaan volgen. Niet alleen internationaal, maar ook zoveel mogelijk in Nederland, om een band te krijgen met andere bloggers. Ik volg zoveel ik kan alle Nederlandse blogs die ook maar iets met marketing te maken hebben, en reageer als ik me geroepen voel.

Ook schreef (en schrijf!) ik af en toe columns voor andere weblogs, waaronder Frankwatching en Admanager. De laatste tijd komt het er niet zo van, maar ik beloof dat dat weer beter wordt. Het is een erg goede manier om meer lezers te krijgen en de stukjes die ik schrijf te toetsen aan een groter publiek.

Een paar “memorabele” artikelen

Natuurlijk is elk artikel een kunstwerkje op zich (;)), maar soms heb je iets waar wat meer aandacht aan wordt besteed. Omdat je iets schrijft dat opzien baart, of omdat het eens iets uitgebreider of beter is dan gemiddeld. Een paar van de Usarchy klassiekers:

 • Rabobank vergooit topposities Google, verliest tonnen aan gratis clicks
  Dit is het meest gelezen artikel op Usarchy. Weken zat ik te wachten op de reactie van de Rabobank met dit artikel in de aanslag. Toen uiteindelijk de posities in Google inderdaad verloren gingen kon het artikel de virtuele deur uit. Het werd direct opgepikt door andere weblogs en websites en werd uiteindelijk door meer dan 3000 bezoekers gelezen.
 • Kieskeurig.nl Google penalty?
  Het bleek uiteindelijk toch geen echte penalty, al bleek wel dat Google een URL removal request op dezelfde manier behandelt. Kieskeurig verdween zelfs uit de Google directory, maar werd een paar dagen later weer met de hand in een keer in Google teruggezet. Door de aandacht die dit stukje kreeg, is kieskeurig de populairste zoekterm om op Usarchy te belanden.
 • Maak je 404 pagina gebruikersvriendelijk in 10 stappen
  Geen opzienbarend, wel een nuttig artikel dat erg veel verkeer uit zoekmachines krijgt.
 • Google Analytics Tweakers Tweakers.net verwijdert zichzelf uit Google
  Zoals je kunt zeggen “I got Slashdotted”, werd dit artikel getweakerspuntnet. Ik zal nooit meer normaal de statistieken van Usarchy kunnen bekijken doordat dit artikel in een dag 2500 bezoekers trok. Waar Usarchy er normaal hooguit een paardhonderd per dag haalt. Het artikel werd overigens niet eens in het artikel op Tweakers.net genoemd, ik postte daar slechts een reactie met mijn bevindingen.
 • Adverteren op Nu.nl: wel incasseren, niet leveren?
  Qua reacties nog steeds het leukste artikel, omdat Nu.nl uit hoofde van een marketing medewerker van moeder Ilse Media direct reageerde. Daarop reageerde ik later ook weer, mijn standpunt is nog steeds hetzelfde. De “onthulling” trok veel aandacht, maar helaas niet de door mij gehoopte maatregel van Nu.nl. De automatische refresh die kunstmatig het aantal pageviews omhoog brengt, en de gebruikerservaring schaadt, zit nog steeds in de website.

 • Virale marketing? Alle marketing is viraal!
  Qua inhoud een van mijn favorieten, al trekt het te kijk zetten of bekritiseren van een bedrijf toch altijd meer aandacht πŸ˜‰
 • Online marketing is oorlog: Aanbieders en Vergelijkers vechten het uit
  Het eerste artikel dat ik goed genoeg achtte voor plaatsing op Franktwatching. Na een paar weken uitstellen en zweten maakte ik het eindelijk af. Ik verwijs klanten er vaak naar, omdat het een issue is dat veel invloed heeft op de manier waarop “aanbieders” zoekmachine marketing bedrijven.

Al met al is dit misschien wel het leukste voor de schrijver van dit weblogje. Waar ik in het begin dacht misschien met meerdere mensen te gaan bloggen, vind ik het nu erg leuk om het als mijn eigen tuintje te zien. Juist de goede artikelen, en in mindere mate de publiciteitstrekkers, maken het de moeite waard te blijven schrijven. Wie schrijft, die blijft…

Een continue stroom van reacties

En die zijn meestal positief, gelukkig. Zowel via mail als in de reacties wordt er regelmatig gereageerd, door zowel een aantal vaste lezers als nieuwelingen en passanten. Ooit zal ik nog een kleine testimonial sectie op Usarchy gooien, om nieuwe bezoekers te laten zien dat ze goed zitten. Maar omdat wat zelfbevlekking me niet vreemd is, (en een beetje trots ook niet), een greepje:

Rene van Winkwaves en Wat Vinden Wij Over mailde, toen ik hem nog niet kende:

Leuke weblog heb je hier, wat ik leuk vind is dat je veel “eigen” teksten hebt, dat vind ik steeds meer een gemis van veel blogs die klakkeloos teksten copieren. Leuk gevonden ook je naam. Ik heb wel wat met die anarchy gedachte in deze context…

Shirley, die later inderdaad vaak terugkwam en leuke reacties gaf:

Je hebt een erg informatieve en interessante website (ik kwam via Wikipedia.nl >usability).
[…]
Ik zal wel vaker terugkomen op je website.

Mark van Eijk gaf het startsein voor een Safari mea culpa, maar mailde gelukkig ook:

Mijn complimenten voor je voortreffelijke website, waarop je uitstekende stukken schrijft met een creatieve inslag. Deze website wordt een mooi naslagwerk met oog op het usability aspect van mijn eigen internetpraktijken, dank hiervoor!

Ook Gerben had terecht wat aan te merken op mijn CSS skills, maar er kon ook een complimentje van af:

Als eerste bedankt voor de info op je weblog. Erg handig voor mensen in de internet marketing, houdt me scherp!

Aldo, schrijver van Dining & Wining, reageerde:

[…] ik lees je berichten zeer regelmatig en vind de wijze waarop je zaken verteld, uiteenzet zeer duidelijk. Voor mij een toegevoegde waarde. […] Keep up the good work!

Een enorme long tail van zoekmachine referrers

Ook aardig om te zien is de stijgende lijn die zoekmachine bezoek laat zien. Eerder genoemde artikelen leverden veel inkomende links op (bijna 7000 volgens Yahoo!, dik 5000 volgens MSN), wat natuurlijk goed is voor die rankings.
Enkele keywords die veel traffic opleveren, doordat Usarchy in de top 10 staat bij Google.nl: , online marketing (al zal die notering waarschijnlijk wegzakken), usability, mond tot mond (en allerlei varianten daarop), website teller, hoe werkt rss, kermis, boek recensie (wat hetzelfde is als boeken recensie) en vergrijzing.

Verder wordt ook goed gescoord op veel bedrijfsnamen waarover ik schreef: Casema, Office 2007, Kieskeurig (even weggezakt door recent overnamenieuws), Becam, Greenchoice, W800, Coolbest en Onestat.

Zo zie je maar dat een klein blog een eind kan komen, en dat kritiek op je bedrijf (positief en negatief) zomaar in de top 10 kan staan.

Long tail zoekopdrachten UsarchyDit is echter een heel erg klein stukje van al het zoekmachine verkeer dat hier landt. Ik heb een export van Google Analytics gemaakt van zoektermen waar Usarchy in de juni 2006 werd gevonden. Dat zijn er om precies te zijn 2574, verdeeld over 3382 bezoekers.

En nog wat statistieken, voor de echte junkies

Het aantal abonnees op de RSS feed is altijd gestaag toegenomen, zo is goed te zien in Feedburner’s statistieken. Usarchy heeft sinds het begin ook volledige RSS artikelen geboden en gelet op de niet al te goede leesbaarheid van de gewone site is het niet verwonderlijk dat er meer vaste RSS lezers dan terugkerende bezoekers op de website zijn. Ik vind dat geen enkel probleem, want lezers zijn lezers.
Usarchy Feed subscribers

Verder biedt het altijd schattige Webalizer nog wat statistieken. De absolute aantallen zijn niet zo betrouwbaar, maar de groei is prima te zien.
Usarchy webalizer statistieken

Google Analytics biedt vanaf November ook een aardig inzicht in de groei. Je ziet ook hier goed dat er een soort kritische massa nodig is om goed op gang te komen. De sterke stijging van het bezoek in januari zet door tot in mei, waarna het weer iets krimpt.
Usarchy Google Analytics statistieken

Oh well…

Op naar de volgende verjaardag dan maar. Ik hoop dat ik op net zoveel lezers en reacties mag rekenen als de afgelopen tijd. Bij deze dan ook mijn dank voor iedereen die Usarchy leest en nog iets meer dank voor iedereen die reageert, kritisch is en meedenkt.

Keep it up! πŸ™‚

14 gedachten over “Usarchy is 1, wat heeft dat jaar gebracht?

 1. Alex de Groot

  Hi Ruben,

  Congratz! Echt ene enorm leuk uithang bord, zowel voor jouzelf als voor je collega’s. Ik denk namelijk dat het team om jou heen ook nog wel het vermelden waard is. Dus dan bedoel ik Ulco, Johan en Tommy. πŸ™‚
  Voor de rest: keep on going!

  -Alex

  Like

 2. Charlie

  Gefeli, lees je blog net als wilbert ook nog niet heel lang, maar aantal onderwerpen spreekt me wel degelijk aan en kom ook vaak kijken of er weer is iets in mijn intresse gebied is.(zoals de office 2007 post)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s