Zoekveilig.nl, mkbOK en Vinden.nl maken er een potje van (updated 6-5-2006)

Zoekveilig logoUpdate 6-5-2006: Reactie mkbOK

mkbOK, een keurmerk voor het midden en kleinbedrijf, heeft een “veilige zoekmachine” gelanceerd. Diverse nieuwssites berichtten erover en ik kreeg een mailtje van een klant met de vraag “Wat moeten we hiermee?”. Die was al bang dat zijn website ook voor deze zoekmachine geoptimaliseerd moest worden… Mijn reactie op zijn mail: “Bottom line: niks. Uitleg: het is weinig meer dan een “slimme” manier om zoekmachines te spammen.

Zoekveilig.nl gebruikt de zoekresultaten van Vinden.nl en plakt daar bij elke website al dan niet een keurmerk logo voor. That’s it. Ik heb een aantal problemen met dit initiatief, en omdat Ulco op zijn zoekmachine optimalisatie blog zo aandringt, zal ik ze even toelichten. Overigens is zijn kritiek op zoekveilig wat “ruwer” geschreven, maar ik ben het er wel mee eens.

In dit geval is de bottom line dat de gebruiker niets aan dit zogenaamd nobele initiatief heeft. Als je ruimhartig denkt is het misschien wel een goed idee om bij zoekresultaten een vorm van keuring te zetten, maar dit is zo slecht en verdacht uitgevoerd dat er voor ruimhartigheid wat mij betreft geen ruimte is.

Geen natuurlijke, alleen gesponsorde resultaten

Zoekveilig.nl computer winkelWaar vinden.nl meestal je hele scherm boven de vouw (wat je ziet zonder te scrollen) vol zet met gesponsorde resultaten, gaat zoekveilig.nl nog wat verder. Op de zoekterm computer winkel worden 10 resultaten getoond, waarvan er maarliefst 0 echte zoekresultaten zijn. Er staan gewoon 10 gesponsorde links van Yahoo! (Overture) onder elkaar. Dat Yahoo! hier niets aan doet is eigenlijk ook schandalig, maar die kunnen elke klik goed gebruiken.

Lachwekkend is wat NU.nl schrijft over de zoekresultaten:

Zoekveilig.nl maakt gebruikt van de resultaten van de website vinden.nl, omdat die resultaten als beste naar voren zouden zijn gekomen bij een onderzoek.

Goed dat ze schrijven “zouden zijn gekomen”, jammer dat dat pas aan het eind van het stuk staat. Dat onderzoek zou ik maar al te graag zien.

Zoek binnen mkbOK is spam

mkb ok zoek binnenBij elke zoekopdracht op op zoekveilig.nl worden aan de linkerkant suggesties gedaan onder de kop “zoek binnen mkbOK”. Daar staat dan een lange lijst met handige termen als “lutjewinkel, roswinkel, winkel, winkelshoek, winkelstraat, computer, computerbenodigdheden, computerbeveiliging, computercursussen”, etc. Deze termen verwijzen vervolgens door naar subdomeinen van mkbOK.nl, waar weinig anders te vinden is dat opnieuw de zoekresultaten van vinden.nl.

Zoek binnen mkbOK is waardeloos

mkbOK spamOp zich zou het geven van suggesties voor meer informatie nog nuttig kunnen zijn voor gebruikers. Bij mkbOK is echter geen informatie te vinden, op elke pagina staat dezelfde waardeloze content. I quote:

Keurmerken in : computerbenodigdheden
Sorry geen verdere informatie beschikbaar, deze komt later.
Bekijk computerbenodigdheden in :
Keurmerkhouders : computerbenodigdheden

Er wordt verder gelinkt naar wikipedia, marktplaats, startpagina, en weer terug naar zoekveilig.nl. Die links geven echter in de meeste gevallen geen verdere informatie, want “Wikipedia heeft nog geen artikel met de naam “Computerbenodigdheden”. Nee, duh…
Daarnaast wordt gewoon al het nieuws getoond van nieuws.nl, en nog een aantal manieren om weer verder te zoeken naar . En verder natuurlijk weer (gesponsorde) zoekresultaten van vinden.nl.
Hier heeft een gebruiker helemaal niets aan. Behalve als die gebruiker vrolijk verder klikt op een van de gesponsorde resultaten, waar bijna niet aan te ontkomen is. Stichting mkbOK gaat hier met het geld vandoor, lijkt me.

Zoekresultaten laten indexeren is spam

Vinden.nl is er al eens voor bestraft, maar dat heeft weinig geholpen. Met als basis o.a. de zoekresultaten van Google, zetten ze daar elke mogelijke zoekopdracht om in een webpagina. Dat zorgt ervoor dat er op vinden.nl 1,8 miljoen pagina’s te vinden zijn, waar slechts zoekresultaten te “vinden” zijn. Dit is tegen de richtlijnen van zoekmachines, een gebruiker heeft er niks aan. Hij wordt van de ene zoekresultaat pagina naar de andere gestuurd. Zoekveilig.nl en mkbOK.nl passen dezelfde truc toe als Vinden.nl, en verdienen een penalty van Google.

Inschrijving gesloten tot 1 juni

mkbOK geslotenMocht je nog het idee hebben dat het hier om een weldoordacht, consumentgericht en nobel initiatief gaat, think again. De paarhonderd MKB winkeliers die zich van het mkbOK keurmerk hebben voorzien blijven voorlopig de enigen. De inschrijving voor het keurmerk is in ieder geval de komende maand gesloten. Waarschijnlijk heeft de Stiching het even te druk met het bouwen van een zoekmachine spam robot.
Wiebe Zijlstra zegt het mooi bij Emerce:

We hebben onze werkwijze met succes laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens, maar op deze wijze worden wij indirect verdacht gemaakt.

Zoekmachines geven al aan welke winkel te vertrouwen is

Om nog even terug te komen op het initiatief zelf, zoekmachines zijn als het goed is al een relfectie van wie wel en niet te vertrouwen is. Dat gebeurt namelijk door de stem van de gehele internetbevolking, in de vorm van links. Het is natuurlijk niet waterdicht, maar de beste internet winkels staan gewoon bovenin de zoekresultaten, in ieder geval bij Google. En als een oplichter zijn zinnen heeft gezet op jouw centen, lukt het hem ook wel zo’n keurmerk aan te vragen.

Aandacht in de media

Zoekveilig.nl op NU.nlMisschien nog vervelender dan de website zelf zijn de klakkeloze copy-paste stukjes op grote websites als Emerce en NU.nl. NU begint zelfs met

Het kopen van producten en diensten via internet is vanaf maandag veiliger mogelijk via een nieuwe zoekmachine.

Ik moet zeggen dat ik met mijn blogje ook niet altijd de chiqueste ben qua hoor en wederhoor waar het gaat om louche websites, maar van een autoriteit als NU.nl mag je iets meer onderzoek verwachten.

Overigens heb ik zowel mkbOK als Thuiswinkel vanochtend om een reactie gevraagd. Thuiswinkel kan over een week pas officieel antwoorden, van mkbOK nog niks gehoord. Zodra dat het geval is zal ik dat uiteraard hier laten weten.

Update 6-5-2006: Reactie van mkbOK

Ik kreeg onderstaande mail terug van een van de medewerkers van Stichting MKB en Internet. Erg veel staat er niet in, maar het pleit voor ze dat er in ieder geval reactie is.

Beste Ruben,

Hartelijk dank voor je e-mail betreffende zoekveilig.nl.

Wij nemen je opbouwende suggesties(??) graag ter harte en zullen zorgen dat
daarmee voor het bedrijfsleven en de consument een nog interessanter product
gemaakt wordt.

Wij zijn nu hard aan het werk om toegevoegde waarde van de website mkbOK te
verbeteren. De komende maanden zullen wij oa. de rubricering met gekoppelde
keurmerkhouders toevoegen en tevens meer redactie zetten op de belangrijkste
portal pagina’s

De tijdelijke keurmerkhouders stop hebben wij ingesteld om kwalitatieve
redenen. Door de grote toeloop (het keurmerk is volledig gratis), het
bewerkelijke keuringsproces (keuring bij onafhankelijk certificatie bureau,
technische implementatie van een keurmerk bij de Stichting) en de beperkte
beschikbare capaciteit, werd de doorlooptijd onacceptabel hoog.
Dit hele proces wordt nu geoptimaliseerd, geautomatiseerd en volledig bij
het certificatiebureau onder gebracht.

Zoals gezegd, wij staan open voor alle opbouwende suggesties en willen je
graag uitnodigen voor een gesprek om je expertise tevens belangeloos in te
zetten voor de Stichting en daarmee ook het MKB.

Met vriendelijke groeten,
Stichting MKB en Internet

Vooral het laatste stuk is erg aardig. Mijn artikel gaat over het feit dat mkbOK met zoekveilig.nl op een niet-zo-nette manier geld probeert te verdienen. Maar als ik ze wil helpen met advies, moet dat natuurlijk belangeloos…

9 gedachten over “Zoekveilig.nl, mkbOK en Vinden.nl maken er een potje van (updated 6-5-2006)

 1. Tobi

  Als ze zelf een keurmerk verdienen is het dat voor media-aandacht. MKBOk slaagt er vanaf het begin in om hun weldoenerspersberichten gekopieerd te krijgen in serieuze media. Vanaf de oprichting heb ik me ook al afgevraagd wat daar achter zit. Het bedrijf dat op hetzelfde adres zit en de sponsormogelijkheden voor tienduizenden euro’s gaven me weinig vertrouwen.

  Al zouden ze daadwerkelijk het vaderlandse internet beter willen maken (ze krijgen het nadeel van de twijfel) dan is de opzet onbetrouwbaar. Zo impliceert het NVM-logo dat het ontbreken daarvan onbetrouwbaar is. Dit terwijl achter het NVM-logo een commerci?´le vereniging zit en niets zegt over de kwaliteit van anderen. Hetzelfde geldt voor het thuiswinkel-logo wat voor veel kleinere webwinkels nogal kostbaar schijnt te zijn waardoor ze het dus niet hebben.

  Aan de andere kant, hoeveel tijd zou het kosten om met een vergelijkbare hoax de landelijke (internet-) pers te halen?

  Like

 2. Arnout Veenman

  Ik heb een klein onderzoekje naar MKBok gedaan. Een van de dingen die daaruit naar voren kwam, was dat een van de twee bestuursleden van Stichting MKB en Internet, een maand na de oprichtilg van de stichting, betrokken was bij het faillissement van een BV die op het zelfde adres gevestigd was als de stichting. Persoonlijk roept dit bij mij enige twijfels op.

  Like

 3. Pingback: Een frisse kijk op.. | Vermijd het mkbOK!

 4. hollybolly

  Bij mij hebben ze me niet alleen lastig gevallen met spam, ze hebben ook nog de verwijzing naar mijn bedrijf ongevraagd op hun website gezet.

  Ik stel voor een ongewenste email spam van deze malafide organisatie te melden bij de OPTA:

  https://www.spamklacht.nl/

  Kenmerkend is overigens dat 1 van hun voorwaarden voor hun kwaliteitskeurmerk het niet verzenden van spam is. Ze voldoen zelf dus niet eens aan hun eigen kwaliteitskeurmerk.

  Like

 5. Pingback: Uw kind zoekt veilig | Leugens.nl

 6. Ton van Houten

  Beste Ruben,

  Een bekend gezegde is :
  Als je geschoren wordt moet je stilzitten.

  Binnen niet afzienbare tijd zal ik er bij je op terugkomen waarom het wat ‘stil’ ben geweest. In ieder geval sportief dat je reageert. Misschien kun jij in de tussentijd de eenvoud van ‘naming and shaming, leugens en laster’ op weblogs en forums (SEO spam, alles voor het reclame, advertentie geld, zonder redactie of nauwelijks redactie, het eenvoudig opgeven van valse namen of gewoon anoniem reageren en bijvoorbeeld automatisch rss artikelen plaatsen, enzovoorts eens ter discussie stellen. Mits jij dit ‘durft’ natuurlijk. Als je me niet (wil) begrijpt wat ik bedoel, laat dan maar zitten.

  Als ik (al of niet op een andere naam) op weblogs als bijvoorbeeld marketingfacts of leugens.nl (zomaar een voorbeeld) zou zeggen dat jij met je vingers aan kleine kinderen komt, heb jij volgens mij bij 9/10 weblogs/forums en maatschappelijk een probleem en niet ik.  Normen en waarden zijn bij veel van je collegee en misschien bij usarchy ver te zoeken. Ik geef je graag het voordeel van de twijfel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s