Behavioral Targeting: Irrelevante advertenties trekken meer aandacht

Irrelevante advertenties trekken de aandachtDat concludeert behavioral marketing bureau Tacoda tenminste. Ze onderzochten d.m.v. eye-tracking 30 mensen in een winkelcentrum. Die bleken meer en langer naar advertenties te kijken die niet exact aansloten op de content eromheen. De twee weblog artikelen (1, 2) die ik las over dit artikel suggereren dat het inderdaad om irrelevante advertenties gaat, maar dat is niet helemaal waar. Het originele onderzoek (PDF, 23kB) gaat over behavioral targeting. Daarbij is het van belang vooral te letten op het gedrag van de bezoeker en minder op de context van de pagina.

Dat is op zich niet wereldschokkend, maar deze studie is wel een leuke eye-opener (yes, pun intended). De suggestieve kop boven dit bericht is dan ook wat overtrokken. De advertenties zijn wel relevant, maar niet binnen de context van de content waar ze bij staan. Ze zijn wel relevant voor de gebruiker, omdat haar gedrag op dat moment aansluit bij de advertentie. Gedrag is als het goed is een voorbode of een gevolg van intentie, en intentie is wat je nodig hebt om bijvoorbeeld een aankoop te realiseren. Intention driven marketing zal dan ook vaak de kop opsteken dit jaar.

Klikken belangrijker dan impressies

En vergeet niet: voor veel campagnes zijn klikken belangijker dan impressies. Het kan goed zijn dat mensen verbaasd kijken omdat de advertentie niet lijkt te passen bij de context. Als ze vervolgens niet klikken was die view niet zoveel waard.
Voor branding is het echter wel een leuk gratis middel. Daarbij moet je echter weer indenken dat bijvoorbeeld Google advertenties die geen kliks trekken, minder zal laten zien.

Al met al wel interessant, omdat de middelen voor op gedrag gericht adverteren nog sterk onderontwikkeld zijn. Ik kan me herinneren dat Doubleclick een paar jaar geleden openbaar maakte dat ze gebruikers wilden volgen, onafhankelijk van de website waar die gebruikers zich op dat moment begeven. Daar is toen een golf van verontwaardiging over losgekomen. Sindsdien weinig van het tot spyware gebombardeerde plan gehoord.

De verwachting die je veel leest is trouwens dat Yahoo! en Amazon de strijd winnen van Google als het om “behavioral targeting” gaat. Google is immers vooral sterk in content matchen met advertenties, terwijl Amazon en Yahoo! al veel langer bezig zijn met profielen en voorkeuren van gebruikers opslaan.

Iemand anders nog leuk recent nieuws over “behavioral targeting” gezien?

Via The non billable hour.

2 gedachten over “Behavioral Targeting: Irrelevante advertenties trekken meer aandacht

 1. Florentijn

  Irrelevante ads trekken waarschijnlijk vooral negatieve aandacht, wekken ergernis op… maar er was, geloof ik, al gebleken dat dat niet uitmaakt in de marketingbusiness; aandacht is aandacht.

  Like

 2. w veldhuizen

  De service van Casema, zowel telefonisch als op het internet is waardeloos.
  De telefonisten zijn super vriendelijk mar weten niet van de hoed en de rand.Zij mogen niet doorverbinden met de desbetreffende “specialist” en kunnen derhalve niets of weinig doen voor de klant, alleen verkopen, dat kan men bij Casema goed.
  als wij alles van te voren geweten hadden, hadden wij ons 3x bedacht voor wij abonnee van Casema werden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s