Reactie Riedel (Appelsientje & Coolbest) usability aantijgingen

appelsientje usability 01 coolbestappelsientje usability 02Wauw, dat is nog eens grappig. Een reply mailtje van Riedel Drinks ConsumentenService op een mail die ik ze stuurde naar aanleiding van mijn artikel Appelsientje usability: hoe moeilijk kan het zijn?. Daarin klaag ik over de slechte usability van Appelsientje, Dubbeldrank en Coolbest als het aankomt op openen van de pakken.

Het einde van het 450 woorden tellende antwoord:
Met deze informatie hopen wij u inzicht te hebben gegeven in ons voortdurend zoeken naar de optimale oplossing van het schenk- en sluitvraagstuk op de kartonnen verpakkingen van Appelsientje en CoolBest.

Je kunt niet zeggen dat afdeling consumentenservice zijn taak de blogosphere van antwoorden te voorzien, niet serieus neemt…
Hier mijn mail en het antwoord van Riedel:

Beste,
Ik heb een stukje geschreven over de gebruikersvriendelijkheid van
jullie sap-pakken.
http://www.usarchy.com/2005/11/appelsientje-usability-hoe-moeilijk-kan-het-zijn/

Ik ben erg benieuwd hoe het testen van pakken gebeurt bij jullie. En
worden die in-huis ontworpen, of ingekocht bij een pakkenfabrikant? Ik
zou graag een reactie van jullie publiceren omdat ik vaak hoor dat
mensen gefrustreerd raken als een pak weer eens niet lekker opengaat of
schenkt.

Met vriendelijke groet,
Ruben Timmerman

Iets meer dan twee maanden na mijn mail nu deze zeer complete en aardige reactie:

Geachte heer Timmerman,

Als antwoord op uw reactie van 18 januari 2006 sturen wij u onderstaand de tekst die u op uw website kunt plaatsen. Wij vragen u de tekst te plaatsen zonder naam.

Reactie over de gebruiksvriendelijkheid van de vruchtensap verpakkingen van Appelsientje en CoolBest.

U geeft aan dat consumenten teleurgesteld raken als een pak niet lekker open gaat of schenkt.

Verpakkingen van voedingsmiddelen moeten voldoen aan veel criteria. Verpakkingen mogen niet lekken, niet makkelijk kapot gaan, ze moeten zodanig gesloten zijn dat er geen besmetting van buitenaf kan plaatsvinden en ze moeten zodanig gesloten zijn dat het voor de consument duidelijk is dat de verpakking niet geopend is geweest. De balans tussen een goed gesloten verpakking en het makkelijk openen van die verpakking luistert heel nauw en helaas lukt dat niet altijd.

Appelsientje verpakkingen

Onze literverpakkingen van Appelsientje worden in onze productielocatie in Tetra verpakkingen afgevuld. Om de inhoud uit de verpakking te kunnen schenken wordt een uitsparing in het karton gemaakt. Om de verpakking te sluiten worden 2 elementen op de uitsparing aangebracht. Ten eerste een zilverkleurige folie. Vervolgens wordt een witte hersluitbare cap over de folie geplaatst. Wanneer een verpakking voor het eerst geopend wordt, moet na het openzetten van het klepje van de cap, de folie verwijderd worden door er aan te trekken. Het kan wel eens voorkomen dat deze laatste handeling niet soepel verloopt omdat de cap en de folie niet naadloos op elkaar en op de uitsparing aansluiten. Het aanbrengen van de schenk- en sluitvoorziening is een machinaal proces waarbij een minimale afwijking al snel leidt tot ongemak voor de consument. De juiste positionering en de werking van de sluiting worden voortdurend gecontroleerd tijdens het verpakkingsproces en zo nodig bijgesteld. Samen met onze leverancier van dit verpakkingsmateriaal zijn wij voortdurend op zoek naar alternatieve sluitingsmechanismen die geschikt zijn voor de Appelsientje verpakkingen.

CoolBest

Bij de literverpakkingen van CoolBest wordt een ander principe gebruikt voor de schenkopening: de schroefdop “met boor”. Bij het draaien zal de schroefdop de verpakking doorboren waardoor de opening ontstaat. Dit vraagt wat meer kracht van de consument en is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk. Samen met onze leverancier van dit verpakkingsmateriaal zijn wij voortdurend op zoek naar alternatieve sluitingsmechanismen.

Met deze informatie hopen wij u inzicht te hebben gegeven in ons voortdurend zoeken naar de optimale oplossing van het schenk- en sluitvraagstuk op de kartonnen verpakkingen van Appelsientje en CoolBest.

Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Consumentenservice
Friesland Foods

Helaas geen antwoord op de vraag hoe ze die verpakkingen testen. Misschien had ik letterlijk moeten vragen, Hoe moeilijk kan het zijn? Het antwoord is kennelijk, Best wel moeilijk!

7 gedachten over “Reactie Riedel (Appelsientje & Coolbest) usability aantijgingen

 1. Guinee

  🙂 Doet me denken aan het verhaal van een huisgenoot van mij (hoi Maarten! ;)). Drinkt al heel z’n leven Mona Yoghurt drank, welke sinds een tijdje een afsluiting met plastic dop heeft i.p.v. de klassiek melkpaksluiting. Drinken uit het pak gaat nu natuurlijk niet meer lekker! Een klacht richting Mona heeft niet geholpen: Hij wacht nog steeds op antwoord…..

  Like

 2. Karel Kolb

  Wat geestig Ruben, vwb Coolbest vroeg ik me namelijk af of ik de enige ben die die dop alleen met zijn tanden openen kan. Zelf 36 jaar, jong van lichaam en geest, hoe doen mensen in andere omstandigheden dat?

  Like

 3. Brendan

  Weet je welk bedrijf die doppen maakt? Bedenkt elk merk z’n eigen sluiting afzonderlijk en laat het dan spuitgieten? Of is er een externe partner bij betrokken?

  Like

 4. Willem

  Inmiddels is het 2010, maar de verpakking van Appelsientje is nog steeds niet optimaal. Wel is de afsluitbaarheid van melkpakken inmiddels verbeterd: een schroefdop, die vrijwel altijd probleemloos werkt. Overigens is bij de sappakken een probleem dat het nog wel eens over het glas heen wil “kloekeren”, wat bij de melk nooit gebeurt. Mogelijk tgv de vorm van het pak ?

  Like

 5. Anne

  @Willem,
  Tegen het ‘kloekeren’ bij het inschenken is er de volgende handigheid!
  Als je een sappak met draaidop hebt (bv. CoolBest) dan moet je het pak, voor je gevoel, verkeerd om vastpakken. Dus ipv de dop zo dicht mogelijk bij de rand van het glas te houden moet je het pak omkeren waardoor de dop zo ver mogelijk van de rand van het glas komt. Als je dan inschenkt ontstaat er een langere ‘gietgolf’ en komt het er in een mooi stroompje uit! Succes 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s