Van Idee naar Startup: Valideren en Gewoon Beginnen

http://www.springest.nl/oembed/springest-academy?no-share-button=true

Het starten van een internetbedrijf lijkt makkelijker dan het is. En dat maakt het juist zo moeilijk. Je leest overal advies, je praat met iedereen die er iets zinnigs over kan zeggen, je bent al bezig met het finetunen van je businessmodel en je hebt je marketingplan klaarliggen. Maar bij veel mensen duurt het nog maanden voordat dat plan werkelijkheid wordt. Dan is het enthousiasme al weg, heeft realiteitszin je ondernemersgeest bedorven of is er alweer iets nieuws op je pad gekomen. Dat is zonde, want wie weet was je idee wel een succesvolle startup in de dop, die je in die twijfelperiode hebt laten doodbloeden.

Er is eigenlijk maar 1 ding dat je moet doen: gewoon beginnen. Nu. En niet met een M.V.P. (Minimum Viable Product) zoals dat mooi heet, maar met nog veel minder. Het eerste en enige doel hiervan is: valideren of het idee ergens op slaat. Ik zal laten zien hoe Eduhub is begonnen, om je hopelijk te inspireren dat jij dat ook kunt.

Het betere handwerk

Eduhub zou een vergelijkingssite voor opleidingen worden. Wist ik eind 2007. Er was toen al een mindmap met ideeën, genoeg voor 5 jaar doorontwikkelen.

Stap 1 was daarom: lijsten maken met opleiders die we wilden vergelijken. Gewoon online zoeken en gegevens copypasten die je vindt dus. Dat was meteen het CRM pakket (een Google Spreadsheet, toen nog Zoho trouwens) waarop ik de sales zou gaan doen. Als oprichter van je toekomstige startup doe je dit uiteraard zelf: je leert zo de markt en de partijen kennen, en als je je eigen product niet kunt slijten (ookal ben je geen salestijger) kun je wat mij betreft meteen stoppen.

Eind 2007 zette ik daarom alvast een homepage neer met wat tekst en ons (nog niet definitieve) logo. Dat zag er zo uit:

Ik had ook al wat links naar deze pagina gemaakt vanaf mijn weblog en mijn LinkedIn pagina, zodat Google er vast aan kon wennen dat er op Eduhub.nl iets over opleidingen zou komen.

WordPress met een standaard template

Ik denk niet dat er veel startups zijn die hun eerste versie niet in WordPress zouden kunnen zetten. Ik had in dit stadium het geluk al een programmeur aan de haak geslagen te hebben, als je die niet hebt kun je die op Freelance.nl of eLance vinden. NB: die bouwt dus niet je eerste (MVP) versie, maar alleen maar een heel klein systeempje om je eerste overzicht van toekomstige klanten in te zetten. Het gaat er nu ook niet om om je uiteindelijke technische partner te vinden, je wilt alleen je idee valideren om te bepalen of je er ook echt tijd en geld in gaat steken.

De tweede stap was dus een website met 20 pagina’s (voor elke categorie 1) waarop we de opleiders neerzetten met een korte beschrijving en een link naar hun website. Daarmee kreeg de site wat body en kon ik kijken of het zou lukken er via zoekmachine optimalisatie al wat bezoekers naartoe te trekken. Ik zette ook een paar Euro aan AdWords campagnes op om te zorgen dat er wat doorklikken naar opleiders plaatsvonden. Dan was er een kans dat iemand dat zag voordat ik op sales gesprek ging, en maakte e.e.a. makkelijker uit te leggen.

Dat zag er dus zo uit (klik voor vergroting):

Google Custom Search

Een zoekmachine bouwen of een gratis standaardoplossing voor een interne zoekmachine, is te duur of te slecht. Ik hield gewoon de URL’s bij van alle opleiders die ik vond en die zette ik in een Google Custom Search engine. Daarmee had ik een heuse zoekmachine voor opleidingen, en die was in 2 minuten op onze “site” te zetten.

Zo zag (begin 2008 dus) de categorie pagina eruit:

(Niet) kijken naar concurrenten

Je moet je in dit vroege stadium niet laten afleiden door wat concurrenten doen. Je zult er steeds meer zien, en het is ook nuttig om naar ze te kijken om inspiratie op te doen, maar je moet vooral je eigen plan trekken en valideren. Valideren doe je door het achterliggende model (niet je uiteindelijke business model) te testen. In ons geval betekende dat:

 1. Wordt er gezocht naar opleiders en opleidingen?
 2. Willen mensen door(klikken) naar opleiders?
 3. Snappen opleiders wat we op lange termijn willen doen?
 4. HOERA!

We hebben dus geen marktonderzoek gedaan, anders dan in Google AdWords en Analytics kijken of 1. en 2. waar waren. Dat bleek, en voor mij was dat reden genoeg om van mijn spaargeld een programmeur in te huren en te beginnen met bouwen. Het echte business model was dus nog niet duidelijk, maar in ons geval was het een kwestie van tol heffen tussen 1. en 2. Inmiddels doen we dat door CPC (klikken), CPA (leads) en CPS (inschrijvingen) te verkopen, maar dat was toen nog niet belangrijk want ik had toch nog geen klanten.

Zo zag op dit punt de opleiderpagina eruit, we hadden dus niet eens afzonderlijke opleidingen op de site:

Uitdaging: hoe is jouw idee te valideren?

Nu denk je wellicht: ja maar, mijn idee is te ingewikkeld om zo simpel te valideren en vanavond nog te beginnen! Zet je idee in de reacties hieronder en ik beloof dat ik reageer met een idee om het te valideren zonder grote investering, maar met een nuttig resultaat (namelijk: de motivatie om ermee door te gaan).

12 gedachten over “Van Idee naar Startup: Valideren en Gewoon Beginnen

 1. Martin van Kranenburg

  Hi Ruben, leuk verhaal en goede aanpak. Doet me denken aan het boek van 37signals “Getting Real” the smarter, faster, easier way to build a succesful web application.
   

  Like

 2. Sjors

  Nou ik heb nog wel een open case: het is http://monbag.com de doelgroep zijn de mensen die best wel wat tijd en moeite willen investeren in het verkrijgen van een goede laptop tas en de unieke aanpak is dat redactionele website vergelijkingssite is. Er zijn geen honderden tassen te vinden maar slechts tientallen. Daardoor hoef je niet door lange rijen lelijke tassen te scrollen.

  Verdien model: doordat het een selectief publiek aan trekt dat bereidt is om extra te betalen voor een goed vormgegeven tas is het voor de makers en verkopers van deze tassen interessant om te adverten omdat ze een koopwillige doelgroep direct kunnen bereiken. 

  Momenteel is de website te gecompliceerd voor mij om er zelf verder aan te programmeren, en ik weet niet of het zin heeft om er meer geld tegenaan te gooien of dat het beter is om eerst maar eens uit te vinden of het een goed idee is.

  ps. wat had je gedaan als 1 en 2 niet waar waren? Zou je je site blijven aanpassen totdat het werkte of je op een ander avontuur richten?

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ik denk dat je zat materiaal hebt om te valideren op Monbag.com. Ik denk dat je aan de marketingkant wel zelf nog e.e.a. kan doen voordat je kunt zeggen dat je het echt gevalideerd hebt, zie mijn post: http://www.usarchy.com/2009/07/8-tips-starters/

  Je kunt er eventueel wat AdWords budget voor uittrekken maar ik denk dat dat erg duur wordt in die sector. Je zult nl veel klikken moeten kopen voor je een tas hebt verkocht (bij zulke dure tassen zal de conversie niet 5% zijn…).

  Waarom kan ik trouwens de tassen niet via Amazon kopen? Gewoon via hun affiliate programma. Zorg dat je wat meer content om de tassen heen verzamelt, als liefhebber vind je dat tenslotte leuk en ik als koper ook. Je zegt namelijk dat ik wel extra betalen (klopt), maar waarom zou ik dat dan niet bij Amazon of elke andere winkel doen? Je biedt nu nog geen meerwaarde volgens mij (die dus in content om de tassen heen moet zitten).

  Ik zou dus nog effe doorhakken op je validatie, en deel wat statistieken met ons zodat we evt. kunnen meekijken 😉

  PS: Dan had ik een volgend plan uit mijn boekje geprobeerd. Maar ik moet zeggen dat ik al wat “inside info” had doordat ik aan een aantal opleiders online marketing advies heb gegeven dus ik wist wel dat er genoeg volume online was (al had iedereen dat kunnen zien).

  Like

 4. Isaac Puijker

  Hoi Ruben,

  Leuk een bijzonder leerzaam artikel voor iemand als ik die net zijn eerste stappen aan het zetten is in het online ondernemerschap.

  Op sommige momenten voelt het vreemd om niet meteen voor een MVP te gaan, maar je artikel sterkt me in de ingeslagen koers en eerst een te valideren basis uit te werken.

  En hopelijk zien we snel weer een artikel van je langskomen!

  Like

 5. Menno-Paul

  Goed om hier weer eens iets te lezen van je Ruben! Ouderwets leerzaam zou ik bijna zeggen 🙂 Geweldig waar het toe heeft geleid. Keep up the good work!

  Like

 6. Tim

  Goede post, zelf heb ik ook wel een idee die ik zo snel mogelijk zal willen valideren. Ik wil namelijk een mobiele app maken die updates geeft van nieuwe boeken. Hiervoor heb ik boekhandels nodig voor informatie. Hoe kan ik dit het beste en het snelst valideren?

  Like

 7. Ruben Timmerman - Eduhub

  Gerben: Goedkopelaptops.nl is natuurlijk al te valideren door gewoon te beginnen. Een affiliate fee kost namelijk niks en er zijn tig platforms voor webshops die gratis of heel goedkoop zijn. Alleen je zult lang moeten wachten voordat je daadwerklijk omzet draait, of je moet veel geld in SEA stoppen. Dat laatste raad ik niet aan want je biedt tegen je eigen affiliates aan (Coolblue, Wehkamp, Dell, whatever) en die hebben meer geld en expertise op SEA gebied. Als je het vanuit content en social insteekt, heb je meer kans van slagen maar dan denk ik dat je het ook breder moet trekken, dus niet alleen laptops maar in ieder geval ook netbooks e.d., want die zitten ook in die kant van de markt. Daar zul je echter een half jaar of meer voor moeten uittrekken want dan pas zie je hoeveel SEO traffic je op gang kunt brengen…

  Tim: Eigenlijk net als Gerben: pak een affiliate feed van Bruna, Amazon, Bol.com en kijk wat je tegenkomt. En kijk naar concurrerende apps als Shelfari die ditzelfde en meer doen (toch?). Probleem van een app is natuurlijk dat je hoge ontwikkelkosten hebt en dan maar moet zien of je in de app store komt. Wellicht kun je dus eerst een service op het web opzetten (in HTML5 liefst, en met CSS die voor kleine schermen geschikt is) en kijken of mensen dat fijn vinden om te gebruiken. Mijn gok is dat mobiel niet per se de killer is, maar meer hoe je de info aan de gebruiker geeft en wat hij daarmee kan doen (delen, boek kopen, finetunen?).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s