De startup van een Eduhub: hoe werkt dat?

Eduhub: Training, Opleiding & CursusJarenlang heb ik mijn geld verdiend door organisaties advies te geven over internet. Hoe ze hun site moeten bouwen, hoe ze hun online marketing moeten doen en hoe ze daarvoor hun organisatie moeten inrichten. Nu is het tijd zelf eens wat waar te maken…

Typisch geval van “de beste stuurlui” dus, want het ging in mijn advies en trainingswerk altijd om andermans website en andermans geld. Een jaar geleden besloot ik om een nieuw bedrijf te starten. En nu mogen jullie meekijken. Want wat is er dan nu leuker dan te kijken hoe de altijd kritische usability zeikerd het zelf doet? In een aantal delen ga ik verslag doen van mijn ervaringen bij het opzetten van Eduhub, een vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Waarschijnlijk zal ik de volgende fasen beschrijven:

 1. Het ontstaan van het concept, de persoonlijke motivatie en de eerste werknemer.
 2. Het interactie ontwerp aan de hand van onze persona’s en interviews.
 3. Het visueel ontwerp en de XHTML ontwikkeling, en het verwerken van feedback van gebruikers.
 4. De eerste usability en eyetracking test op het prototype.
 5. De bouw en lancering vanaf alpha versie 0.1
 6. De lancering en verdere ontwikkeling vanaf beta versie 0.4
 7. De “echte” lancering van versie 1.0, de PR- en marketingstrategie

De aanleiding

In mijn tijd bij SearchResult werkten we veel voor o.a. Schouten en Nelissen en Elsevier Opleidingen. We zochten, behalve naar goede zoekmachine posities, naar andere plekken om onze klanten te promoten. Vergelijkingssites heb je in iedere sector en zijn een logische plek om bezoekers vandaan te halen. Maar in deze sector, particuliere opleidingen, konden we er geen vinden. Ik schreef dat, het zal 2005 geweest zijn, zoals zo vaak op een lijstje met concepten waar ik misschien ooit iets mee kon doen.

In 2006 schreef ik een artikel over de oorlog tussen vergelijkers en aanbieders in Google. In elke sector zie je een bepaald (on)evenwicht in de top 10. In de opleidingensector zie je, in tegenstelling tot zo’n beetje elke andere sector, een overwicht van de aanbieders. Daar zit dus een gat, waarbij Google wellicht zelfs helpt. In het algemeen zijn gebruikers gebaat bij een top 10 waar diversiteit in zit, dan is de kans het grootst dat ze krijgen wat ze willen (ik geloof heilig in “Query Deserves Diversity”). Ik werd er recent op gewezen dat ik in dit artikel al zei:

“De macht van de vergelijkers ligt dus misschien wel gelijk aan de “commoditization” van het product. En waar dat niet het geval is, ligt een grote kans om een vergelijker te starten. Ik denk dat de trainings- en opleidingsbranche hier nog een slag te slaan heeft. Ondernemers, grijp uw kans en grijp de macht als vergelijker!”

Flash-forward naar 2007. Ik was klaar met het werken en rennen voor klanten en wilde weer voor mezelf werken. Maar drie maanden na mijn vertrek bij SearchResult zat ik weer tot mijn nek in het werk. Een luxe probleem, maar ik werd er gek van. Tijd dus om weer iets anders te doen, het conceptenlijstje langs te lopen en “BINGO!”. Een opleidingsvergelijkingswebsite, dat ga ik uitwerken.

Het concept

Eduhub concept mindmapHet eerste wat ik deed, was aan iedereen vertellen wat ik van plan was. Ideeën hebben licht en lucht nodig om te groeien, is het cliché en ik geloof daar heilig in. Alles wat ik zelf bedacht en aan feedback terugkreeg schreef ik op. Een paar weken (of was het dagen?) later was ik ervan overtuigd dat dit iets kon worden. In een avond op een terras heb ik al mijn input in een mindmap gestopt, die ik daarna continu bijwerkte.

Na die eerste maand heb ik hem bijna niet meer veranderd, omdat er andere meer gestructureerde manieren kwamen om dingen uit te werken. We gebruiken met name Google Docs voor beschrijvingen, Basecamp voor discussie en grove planning en Trac voor bugfixes en kleine features.

Het “team”

We? Ja, want ik wist toen ook wel dat ik die website niet zelf kon bouwen. Programmeren kan ik totaal niet, dus ik vroeg een oud collega (Wouter) of hij geen interesse had het samen met me te doen. Ik weet genoeg van het web om te beseffen dat als je echt succesvol wilt zijn, je de techniek in huis moet hebben. Als je daar niet genoeg kennis en controle over hebt, kun je niet snel genoeg reageren en is de kwaliteit niet hoog genoeg.

Wouter en ik waren er vrij snel uit. Naast een salaris krijgt hij een optie op een substantieel aandeel in het nog niet eens bestaande bedrijf. Zo ben ik er zeker van dat hij blijft en dat hij net zo hard zijn best doet als ik, en hij weet zeker dat ‘ie beloond wordt voor wat ‘ie waard is.

De naam

Over de naam heb ik niet al te lang gedacht, ik denk niet dat het heel belangrijk is. Een brainstormsessie met wat vrienden bracht ons op woorden als groei, zelf, koers, ontwikkeling, development, ambitie, verbeteren, educatie, move, grow etc. Maar na alle input en discussie bleef niks overeind.

Tijdens een avondwandeling schoot opeens Eduhub mijn hoofd in, en ik vond het goed genoeg. Edu betekent in veel talen natuurlijk educatie, en een hub staat altijd in het midden van een netwerk (Schiphol is een transport hub bijvoorbeeld). De enige eis aan de naam is dat ‘ie internationaal eventueel ook te gebruiken was en niet meer dan 7 karakters heeft. Liefst had ik een naam gehad die je nooit hoeft te spellen als je hem door de telefoon zegt, maar we hebben domeinen als Eduhup.nl daarom ook maar vastgelegd…

And so it began…

Het concept is dus simpel: een Funda/Kieskeurig voor opleidingen, trainingen en cursussen. De focus ligt op het particulier onderwijs omdat er voor het gesubsidieerd onderwijs (hogescholen en universiteiten) al een aantal vrij aardige portals zijn, en alle instanties daar verplicht hun opleidingen aan aanleveren. In de particuliere markt gaat meer dan 3 miljard euro om. Een ongetwijfeld te klein deel daarvan gaat naar marketing, en een ongetwijfeld nog veel te kleiner deel naar online marketing. De opleiders hebben de laatste jaren Google AdWords ontdekt en geven daar steeds meer per klik uit. Van dat budget wil ik een stukje pakken.

Verder zal Eduhub een rol moeten vervullen in het volwassen maken van de sector op internet gebied. We zullen ze moeten laten zien dat banners meestal niet de beste manier van adverteren zijn. En dat betalen voor plaatsing/impressies niet de handigste manier is om af te rekenen. Maar om daar te komen, moeten we oppassen niet te negeren wat zij begrijpen, want dan snijden we onszelf in de vingers. Er moet geld verdiend worden en als dat met banners kan, moeten we daarvoor openstaan.

Geleerde lessen en tips

Het lijkt me leuk om bij elke aflevering een paar lessen en tips neer te zetten. Dit zijn dingen die ik in het proces heb geleerd, of dingen waar ik in geloof bij het opstarten van een bedrijf en bouwen van een website. Misschien kunnen deze lijstjes voor “future generations” als inspiratiebron dienen 🙂

 1. Marktonderzoek kan goedkoop door naar online modellen te kijken. Bijv. de verhoudingen in de top 10 van Google geven aan of er nog “ruimte” in een bepaalde sector is voor een nieuwe speler.
 2. Deel vanaf het eerste begin je idee met iedereen die wil luisteren, alleen dan kan het zich echt ontwikkelen. Dit helpt ook enorm om te toetsen hoe goed je alles hebt uitgedacht. Op het moment dat je geen nieuw vragen meer krijgt is het tijd om er 100% voor te gaan (dit duurde bij mij een maand of 2).
 3. Organiseer z.s.m. je ideeën in een mindmap zodat je verbanden kunt leggen, maar switch daarna snel naar een projectmanagement-achtige omgeving. Basecamp is erg geschikt om in samen te werken, zolang het niet te technisch wordt (wij zijn inmiddels met Basecamp gestopt).
 4. De bedrijfsnaam doet er niet veel toe, maar moet 5-7 letters bevatten en in meerdere talen betekenis dragen. Registreer alle nuttige domeinnamen die je kunt krijgen (.com, .net, .org, .eu, .be, .de, .fr, .co.uk, .nu) en evt. spelfouten die veelgemaakt zullen worden.
 5. Controle over techniek moet je in huis hebben om online echt succesvol te zijn. (maar je kunt ontwikkeling van onderdelen van de site wel outsourcen om kosten te drukken).

Wat wil je weten?

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden om op deze manier een startup mee te maken. En ik hoor graag wat je nog meer wilt weten. Over hoe we Eduhub opbouwen, hoe we ons organiseren, welke marketing we gaan doen, of hoe we ooit geld hopen te gaan verdienen… Kom maar op!

27 gedachten over “De startup van een Eduhub: hoe werkt dat?

 1. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Maarten: die lengte is makkelijk te onthouden en in te tikken. Langere namen zijn gewoon onhandig online. AdWords heeft hier niet zoveel mee te maken, al is het inderdaad ook daar een voordeel om niet teveel karakters kwijt te zijn aan je domein zodat je een mooie weergave url kunt maken.

  Like

 2. Rogier van Wagtendonk

  Basecamp is erg geschikt om in samen te werken, zolang het niet te technisch wordt (wij zijn inmiddels met Basecamp gestopt).

  De opzet is gedaan met Basecamp en waarna je echt ging testen was Basecamp niet voldoende? Wat was er mis en hoe makkelijk ging de overstap?

  Ben trouwens wel erg benieuwd naar de MindMap…. wat zijn de hoofdtakken?… Idee, marketing, verdienmodel?

  Ga direct de aanmelding afhandelen!

  Like

 3. Michel

  Ik ben net als Rogier ook benieuwd naar jouw ervaringen met Basecamp, of zoieso het communiceren over het project. Hoe is dit verlopen? (welke kanalen) en ging dat zoals je wilde? Waarom ben je inmiddels van Basecamp afgestapt?

  Ik kijk uit naar de volgende artikelen in deze reeks! Ben benieuwd en nieuwsgierig naar het proces 🙂 

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Rogier & Michiel: Basecamp was goed in de conceptfase en het interactie ontwerp. De interactie ontwerper en toenmalige vormgever, plus Wouter (techniek) en ik hadden toegang, en we “bespraken” daar de keuzes die gemaakt moesten worden. Ik heb in Basecamp veel screenshots met voorbeelden van andere sites geupload, waar dan op werd gereageerd.

  Basecamp was niet voldoende om tickets voor techniek in bij te houden. Ik vond het prima, maar de programmeurs (inmiddels 3) vonden Trac makkelijker, ook omdat die geintegreerd is met Subversion (versiebeheer van de code die we maken). Nu wordt hierdoor ook alle documentatie in Trac gezet, of er wordt als het om grote features gaat, verwezen naar een Google Doc met specificaties.

  Communicatie doen we bijna geheel online via Trac, mail, Google Docs en vooral veel Gtalk/MSN. Met Wouter zit ik 1 a 2 dagen in de week bij een bevriend bedrijf in Den Bosch, omdat samenzitten toch wel fijn is als je zoveel moet afstemmen (ik heb een kantoor in Utrecht maar dat is slecht te bereizen vanuit Eindhoven voor Wouter).

  De Mindmap is nu beschikbaar als jpg (731kB) voor de liefhebbers, wel deels gecensureerd omdat er een hoop namen en gegevens instaan.

  Like

 5. Maarten Naaijkens

  Hi Ruben,

  Ik kijk erg graag met je mee!

  Wat ik dus graag zou willen weten…

  Wat besteed je uit en wat houd je intern??

  Hoe doe je marketing? Ikzelf werk met weinig budget, geloof niet in bannering maar juist in de kracht van actieve participatie binnen blogs en communities… maar ja – hoe manage je dit qua tijd?

  Voor nu genoeg – ik kijk uit naar je updates!

  Groeten,

  Maarten

  Like

 6. JoG

  Ik vind dit een boeiend verhaal dat wat mij betreft helemaal verteld mag worden. (*huh* Terzijde: deze ‘box’ / dit venster is te klein. Tekst die ik schrijf in Firefox verdwijnt deels uit beeld. Over techniek gesproken!))

  Ik ben onder de indruk van de uitgebreide mindmap. Wat een hoeveelheid ideeën / gedachten!

  Je schrijft relatief veel over de technische kant. Ik ben ook benieuwd hoe je met de content om bent gegaan en gaat.

  Joost

  Like

 7. laapsaap

  Je mindmap ziet er erg interessant uit! Ik ga dat voortaan ook zo uitwerken.

  Bij eduhub zie ik aan de rechte kant op de website allemaal sponsors, sponsoren ze je ook financieel? Ik blijf altijd met de vraag zitten hoeveel ik kan of mag vragen voor sponsoring. Dus ik was nieuwsgierig..

  Like

 8. laapsaap

  Ruben: Dank je voor de info 😉  Heb nu een veel beter beeld hoe je kan verdienen met zulke websites. Eduhub ziet er goed uit~ moet helemaal goed gaan!

  Like

 9. Dennis

  Hi Ruben,

  Leuk om zo je opzet te lezen!

  We zijn nu ook bezig met een project (in een totaal andere branche), maar ik was erg benieuwd met welke software je die mindmap heb gemaakt! Dat is namelijk een goede tip om het overzicht niet kwijt te raken…

  Hoor het graag van je

  Dennis

  Like

 10. Pingback: Eduhub’s ontstaan: Persona’s, functionaliteiten, logo en de sales pitch - Usarchy

 11. Wouter Volkeri

  Super interessant om te lezen! Ik denk dat veel mensen net als jij een lijstje met ideeen bijhouden, maar deze nooit tot uiting brengen omdat de stap tussen idee en eindproduct simpelweg te groot is. Als je eenmaal een vaste baan hebt is het moeilijk die zekerheid los te laten om aan een onzeker avontuur te beginnen. Als je dat wel kunt ben je in mijn ogen een echte ondernemer! Ik hoop dat dit artikel andere (verborgen) ondernemers stimuleert er ook voor te gaan. Succes man!

  Like

 12. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Thanks Wouter, leuk om te horen! Ik denk dat ondernemen op dit moment misschien zelfs meer zekerheid biedt dan op je stoel blijven zitten en voor een baas werken 😉

  Overigens misschien goed om je te realiseren dat ik Eduhub alleen heb kunnen opstarten door de stabiele basis die het presentatie en advieswerk uit Usarchy. Dat is mijn “zekerheid”, die ik inmiddels niet meer per se nodig heb.

  Like

 13. Santhos Webdesign

  Wat ik me nog afvroeg trouwens Ruben. Ik kom Eduhub regelmatig tegen in Google. Heb je ook een bewuste linkbuildingcampagne opgestart? Ik vind de hoeveelheid backlinks en vermeldingen behoorlijk indrukwekkend voor een website die nog relatief kort online is.

  Like

 14. Pingback: Van Idee naar Startup: Valideren en Gewoon Beginnen - Usarchy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s