5 Eigenschappen die je als Online Marketeer moet hebben

Crash Test dummyIk heb in mijn loopbaan veel met (online) marketeers gewerkt in zo’n beetje alle denkbare branches. Ook help ik organisaties af en toe met het (moeilijke) zoeken naar geschikte kandidaten. Maar om nou te zeggen dat die allemaal even geschikt waren voor hun baan… Daarom lijkt het me leuk om eens wat eigenschappen van de ideale online marketeer te bespreken. Want de kwaliteit ligt in Nederland nog steeds lager dan in de VS en UK, dus misschien hebben we nog niet het juiste slag mensen te pakken.

Dus hier mijn top 5 eigenschappen die een online marketeer zou moeten hebben:

1. Leergierigheid

Geen gebied in marketing is zo in ontwikkeling als online marketing. Je zult dus veel moeten lezen, leren en experimenteren om jezelf up-to-date te houden. Van mij hoef je niet 300 blogs bij te houden om alle trends day-by-day te volgen. Maar je moet wel zorgen dat je de hoofdlijnen begrijpt.

Belangrijker dan trends volgen vind ik dat je cases leest van websites als Grokdotcom, Marketingsherpa en Marketingexperiments. Alleen dan krijg je nuttige inspiratie over wat wel en niet zou kunnen werken in jouw organisatie. Verder is het heel belangrijk dat je uit de rest van je organisatie probeert cijfers te trekken die samenhangen met jouw online marketing inspanningen.

En ik zou geen goede online marketeer zijn als ik je niet zou wijzen op de mogelijkheid een (online) marketing training of cursus te volgen!

2. Onafhankelijk denken

Apple Think DifferentEr zijn nogal wat bureaus die zeggen veel van internet te weten. Het reclameburau denkt te weten hoe je een aantrekkelijke website bouwt. De webbouwer die denkt te weten hoe je een website optimaliseert voor zoekmachines. Het zoekmachine bureau dat denkt te weten hoe je goede landingspagina’s maakt. Maar in de realiteit hebben ze allemaal zo hun specialisme, en op de andere gebieden kun je juist beter niet naar ze luisteren.

Je moet dus zorgen dat je altijd zelf onafhankelijk blijft nadenken. Zelf op onderzoek uitgaan en altijd meerdere bronnen raadplegen. Dan pas een keuze maken en je niet te laten pushen door een bureau waar je toevallig al een relatie mee hebt.

3. Geduld

Je mag je niet laten verleiden door alle nieuwe middelen. Als je continu overal als eerste probeert mee te springen, blijft de basiskwaliteit van je online marketing achter. Second life is natuurlijk het schoolvoorbeeld, maar alle web 2.0 buzzwords doen het hier ook goed.

Social networks, tagging, user generated content, laat het rustig liggen tot je zeker weet dat jouw online marketing strategie 100% op orde is. Dat geldt ook voor het gebruik van online video en viral games. Dit soort middelen kunnen leuk en geschikt zijn, maar worden te vaak ingezet terwijl de organisatie bijvorbeeld zijn conversieproces en zoekmachine optimalisatie nog niet op orde heeft. Pas als de basics op orde zijn, kun je optimaal profiteren van de nieuwe middelen die het web biedt.

4. Statistiekgeilheid

Clicky WebanalyticsExcusez le mot, maar je moet het leuk vinden om naar webstatistieken te kijken. Je hoeft geen econometrist te worden, maar wel zorgen dat je een aantal kerncijfers regelmatig bijhoudt. En dat liefst ook leuk vindt, want anders wordt het een vermoeiend gebeuren. Ik moet mezelf echt inhouden om niet 32 keer per dag de statistieken van Eduhub te checken. Ik heb daarom nu 1x per week op zondag een uurtje ingeruimd om dat te doen, dat werkt goed en zo kom ik toch nog aan mijn statistiektrekken.

Zorg dus dat je je laat voorlichten over welke cijfers beschikbaar zijn, en dat je die op een makkelijk te lezen manier presenteert. Een tip: gebruik liever gelikte en simpele pakketten als Google Analytics en Clicky dan afschrikwekkende veelkunners als HBX/Sitecatalyst en Onestat. Die laatsten zijn van een hoger niveau, maar als jij zelf dat niveau nog niet hebt word je er niet geil wijzer van.

5. Overtuigingskracht

Megafoon schreeuwenZeker als je in een traditionele of grotere organisatie werkt, is overtuigingskracht belangrijk. Je moet kunnen uitleggen dat jouw online middelen net zoveel budget verdienen als het drukken van die folders en direct mailings. Of eigenlijk: meer! Natuurlijk moet je je mening onderbouwen met statistieken en resultaten. Maar bereid je voor op discussie en zorg dat je je mannetje staat als het erop aankomt…

Een van de eigenschappen van online marketing is dat het goed meetbaar is. Pas daarvoor op, want dat betekent vaak dat budgeteigenaren hier overdreven veel nadruk op leggen. Ook bij investeringen in internet gaan de kosten voor de baat uit. Het is tekenend dat in Nederland nog steeds meer dan 50% van het zoekmachine marketing budget aan Google AdWords wordt uitgegeven, terwijl maar zo’n 25% van de klikken daarvandaan komen. Het is voor managers echter lastiger te voorspellen wat de ROI (Return On Investment) is van zoekmachine optimalisatie, dus dat wordt dan maar niet gedaan.

Jij zult dus de “powers that be” moeten overtuigen dat er geïnvesteerd moet worden. Zelfs als de resultaten niet goed te voorspellen zijn, of niet goed meetbaar zijn.

Welke eigenschappen moet je nog meer hebben?

Een top 5 is een aardige start, maar ik denk dat we er makkelijk een top 10 van kunnen maken. Welke eigenschappen missen jullie nog? En welke eigenschappen overdrijf ik misschien? 🙂

22 gedachten over “5 Eigenschappen die je als Online Marketeer moet hebben

  1. Jai Nunda

    Ik vind dit een goede start! Ook toepasbaar op meerdere functies 😉 zoals Interaction Designer. Je moet altijd leergierig zijn en blijven, want stilstaan is achteruitgang.

    Daarnaast is het zeker van belang dat je onafhankelijk blijft en het is nuttig om een eigen visie te hebben. Je leest/hoort zoveel, dat je wel nuchter moet blijven en niet direct meegaan met alle trends. Het moet immers wel geschikt zijn voor de organisatie.

    Like

  2. Martijn

    @Joost

    Helemaal mee eens. Die twee missen op de lijst. Ik denk dat het moeilijk is om de juiste balans te vinden in een online marketeer. Vaak zijn ze óf statistiekgeil óf creatief/ out-of-the-box denkers. Vindt er maar eens een die van alle markten thuis is!

    Like

  3. Pw

    “Ook help ik organisaties af en toe met het (moeilijke) zoeken naar geschikte kandidaten.”

    Punt 1 en 4 haal ik net niet 1 keer per week en dus eigenlijk nog te weinig. Andere punten dik in orde. Help je ook jonge online marketeers/usability specialisten aan een baan?

    Ik zou nog toevoegen;
    Geduld: Voor in traditionele, grote of ‘politieke’ bedrijven
    Technisch inzicht: Ik hoef het niet zelf te kunnen, maar soms is wat kennis van je servers, systemen en het kunnen vergelijken van broncodes best handig. Daarnaast helpt het ook om met de ontwikkelaars te kunnen praten.
    Lef: Om soms gewoon zelf het initiatief te nemen en daarmee geduld dus even laten varen.

    Like

  4. Bowie Derwort

    Grappig dat zulke belangrijke eigenschappen ook weer een keerzijde hebben:

    Leergierig -> te leergierig zou betekenen dat je altijd maar met alle trends mee gaat.

    Statistiek geilheid -> te vaak statistieken bekijken is gewoonweg zonde van je tijd. Het moet wel een doel hebben.

    Creativiteit -> is een goede eigenschap maar traditionele methoden(lees: bewezen methoden) kan soms zeker net zo effectief zijn en daar is vaak minder overtuigingskracht voor nodig.

    Overtuigingskracht -> teveel overtuigingskracht kan als bedreigend worden ervaren 😉

    Like

  5. Erik van Roekel

    Vergeten we de klant niet?

    Je moet m.i. ook het vermogen te hebben om vanuit jouw internettende klant te denken. Waar gaat hij voor? Welke drivers heeft hij? Waar gaat uit vanuit zijn dak? Wat zijn zijn verwachtingen etc. Die bagage is onontbeerlijk om allerlei ideeën tegen af te zetten en de juiste verder uit te werken.

    Like

  6. Jochem

    Ik denk dat je ook kritisch moet zijn, zowel voor jezelf als voor de klant:

    Is deze hype wel of niet geschikt om op in te spelen? Moet ik met elke marketing wind meewaaien of niet? Wat past er bij mijn klant (is het imago van mijn klant een solide, rustig bedrijf of is mijn klant een ADHD bedrijf dat altijd gezien wil worden met de nieuwste tech- en marketingtrends?

    Verder een hoge mate van absorptie-vermogen moet hebben: je moet je helemaal scheel lezen aan zowel branche-informatie (wat is hip) als eigen informatie (wat is mijn ROI; worden de targets gehaald) en wat doet de concurrent (+wat doet-ie niet en kunnen wij wel doen, of beter doen).

    Like

  7. Michel

    Volgens mij mist er een andere belangrijke eigenschap:

    SLECHT ZIJN!

    Marketeers moeten producten/diensten willen slijten over de rug van de ‘domme’ nietsvermoedende consument. Hij heeft een soort zesde zintuig hebben die de behoeften voelt van deze consument, of hij moet de domme consument in zichzelf raadplegen. Je zou dus kunnen zeggen dat hij zich overbewust moet zijn van de doelgroep en misschien zelfs de doelgroepen moeten zijn. En dan nog de kracht hebben om zichzelf te bedonderen! Daar is een hoop enthousiasme voor nodig

    Like

  8. Jolante

    @ Michiel, domme consumenten? Nee, achter je product staan voor de volle 100%. Daarbij zijn er geen domme consumenten, maar doet ieder mens wel eens een impulsieve aankoop. Beter dan inspelen op impulsiviteit is een realtie opbouwen met je consument, dat moet je als als marketeer voor ogen houden!

    Like

  9. Paul Blok

    Durven je eigen (prive)mening en (prive)mediagedrag los te koppelen van wat anderen (consumenten!) doen. Als je je prive-contacten niet via Hyves wilt onderhouden, prima, maar zorg dan toch maar dat je toch af en toe hyvet. Als je niet dagelijks blogt, prima, maar zorg dan dat je op z’n minst hier en daar reageert op blogs. Als professional moet je weten wat er speelt. Mediagedrag van anderen dus niet afwijzen, maar meekijken en meedoen.

    Like

  10. Michel

    @Jolanda; Maar zijn wij dan geen domme consumenten? Oke, slimme consumenten, die last hebben van een kwaal waardoor we meer consumeren dan nodig is, dan 😉

    Like

  11. Rahaf

    “onafhankelijk” denken!

    Ik vind het belagrijk dat je naar iedereen luistert en hoort wat ze zeggen MAAR uiteidelijk doe je wat bij je past en wat het best voor u is en wat goed zal zijn voor jouw situatie.

    Maar naar anderen luisteren blijft belangrijk

    Bedankt voo dat artikel. Ik heb het vertaald naar het Arabisch, als dat niet geeft.

    CashflowEc

    Like

  12. Martin van Kranenburg

    Ondernemendheid: ga zelf aan de slag. Start zelf eens kleinschalig met een website/ blog en ervaar wat het betekent om gevonden te worden, in dialoog te gaan met klanten en te moeten investeren om de site beter te maken. Door zelf te gaan ondernemen leer je eerst de fundamenten goed op orde te hebben en de noodzaak van heldere doelen.

    Like

  13. Kees de Langen

    Ruben helemaal mee eens. Vooral leergierigheid is erg belangrijk. Ook het open staan voor nieuwe technieken, hypes etc.
    Uiteindelijk zal de goede marketeer de goede ideen er tussen uit pikken.
    Goed stuk verder!

    Like

  14. Sjef Kerkhofs

    @ Tom: Mee eens….Passie is het belangrijkste!! En vooral ook het weten over te brengen van je passie, dat motiveert anderen om ook ‘online’ te gaan denken. Ik heb dit pas bij een presentatie voor  een aantal ondernemers die niks tot weinig met internet deden duidelijk gemerkt….de week erna zat meer als de helft al op Linkedin! 🙂

    Like

  15. Pingback: carson nugget casino

  16. Pingback: AniBlurbs [Column] » NiMaCo: Het einde van NIMA (Missen marketeers digitale slag?)

  17. Kerst

    Leuk om te lezen – ben het ermee eens dat je veel moet lezen en de trends moet bijhouden. Maar daar is niet altijd tijd voor!
    Creativiteit vind ik ook erg belangrijk. En doorzettingsvermogen!

    Like

Plaats een reactie