Sociale netwerken Netlog en Hyves in de usability ring

Hyves en Netlog logo'sZowel Netlog als Hyves waren nadrukkelijk aanwezig op The Next Web. In Nederland is Hyves een dikke factor 10 groter, maar Netlog timmert internationaal harder aan de weg. Netlog krijgt veel pers in Nederland als “uitdager” van Hyves, dat natuurlijk net een nieuwe investering heeft gekregen en daarmee weer in het nieuws is.

Op Hyves ben ik al lang actief, en full disclosure: ik doe af en toe wat usability werk voor ze. Voor buitenstaanders soms moeilijk te geloven, maar wat mij betreft zijn ze erg serieus bezig met het verbeteren van de usability (zie ook een Youtube filmpje van de Hyvers). Wat ik wel heb geleerd is dat dat extreem moeilijk kan zijn als je miljoenen gebruikers hebt die gewend zijn aan wat er nu staat. Je wordt gedwongen kleine stappen te nemen en elke verandering minutieus te onderzoeken met de gebruikers.

Maar Netlog ken ik eigenlijk niet zo goed. Hoog tijd om me daar eens aan te melden en te kijken wat de verschillen zijn. Hier mijn usability observaties en de verschillen met Hyves.

Homepage Netlog: clean maar saai

Netlog’s homepage is qua design erg clean, wat “lekker” oogt. Maar wat ze missen is de aantrekkelijkheid van Hyves, waar direct een hoop content te zien is. Het is bij Netlog moeilijker te zien waarom je je zou aanmelden. De keerzijde is dat het aanmelden zelf een stuk prominenter en makkelijker is dan bij Hyves.

Netlog homepage Hyves homepage

Erg goed vind ik het aanmeldformuliertje, waar je direct om je leeftijd wordt gevraagd. Het oogt simpel en uitnodigend. Direct ook een risico, want het is een verplicht veld (en dat is niet aangegeven!) en sommige mensen willen misschien niet direct hun leeftijd geven. Het aanmelden zelf kostte me wel een half uur, doordat de website overbelast was:

Netlog overbelast

Hyves is dus niet de enige die het zwaar heeft met de groei…

Privacy instellingen in het aanmelden

Opvallend vind ik de harde keuze die je bij Netlog moet maken in het aanmeldproces. Ga je Netlog gebruiken om contact te onderhouden, of om nieuwe vrienden te maken? Ze geven aan dat de keuze met privacy te maken heeft, maar niet wat de gevolgen van je keuze zijn.

Netlog privacy keuze

Wel is dit een zeer goede manier om gebruikers ervan bewust te maken dat er privacy instellingen zijn en dat Netlog die serieus neemt. Als je eenmaal aangemeld bent kun je gedetailleerd je instellingen aanpassen, of een “set” kiezen van instellingen. Dit is een hele goede manier om mensen snel maar toch uitgebreid wat meer provacy opties te laten kiezen.

Netlog privacy set instellingen

Heel netjes is de uitleg die bij je privacy instellingen staat. In 1 zin wordt verteld wat jouw instellingen nu betekenen:

Je privacy-instellingen laten je momenteel toe om via een publiek profiel contact te houden met je bestaande vrienden en in contact te komen met vrienden van je vrienden.

Netlog gebruikt de instellingen pagina’s zowel voor het veranderen van instellingen, als het helder weergeven hoe je instellingen op dit moment zijn. Bij Hyves blijft het beperkt tot navigatie binnen instellingen, ook lijkt het alof er bij Hyves veel meer in te stellen is:

Hyves instellingen overzicht Netlog instellingen

Contextuele hulp en call to action’s

Wat Netlog erg netjes doet, geheel volgens de trend in webontwerp, is de contextuele hulp. Als je een actie hebt gedaan, wordt daar altijd confirmatie van gegeven met daarbij wat uitleg. Daarin wordt dan ook vaak een volgende stap aangegeven met een aantrekkelijke call to action:

Netlog call to action

Netlog confirmatie met call to action

Verschil in interactie stijl: horizontale drukte

Een van de meest fundamentele usability verschillen is dat bij Hyves bijna altijd iets in de rechter- of linkerkolom te vinden is. Bij Netlog concentreert de pagina zich meer op 1 interactie, waardoor de gebruiker minder afgeleid wordt. Ik denk dat dit voor nieuwe gebruikers een betere manier is, terwijl Hyves voor ervaren gebruikers (en dat zijn er nogal wat) juist veel meer verleiding biedt.

Bij Netlog zie je dus in de navigatie meestal 3 niveaus onder elkaar, met een grote breadcrumb ertussen:

Netlog: 3 navigatiebalken en breadcrumb

Bij Hyves staat er vaak nog navigatie naast de content. Daardoor is er voor die content ook minder ruimte, dat zie je soms terug in wat “geprop” binnen de pagina.

Meer van hetzelfde

…gevoel dat bij Netlog alles wat beter is uitgedachtVerder valt eigenlijk vooral op dat Netlog erg lijkt op Hyves qua features. Terwijl Facebook voor mijn gevoel toch echt anders in elkaar zit. Is dat een verschil tussen Europa en de VS?

Een goed voorbeeld is de manier waarop je nieuwe vrienden kunt ontdekken op basis van je huidige netwerk:

Netlog: vrienden ontdekken Hyves: vrienden sparen

Wel heb ik het gevoel dat bij Netlog alles wat beter is uitgedacht. Dat kan komen omdat Hyves een veel ouder platform heeft, zo voelt het in ieder geval. Hyves heeft nooit tijd kunnen nemen om een herontwerp te doen. Netlog heeft recent de complete site herontworpen, en heet zelfs pas sinds een jaar Netlog (daarvoor o.a. Facebox en Obox, als ik het goed heb).

Sleutel voor succes: interactie ontwerp

Als ik van 1 ding overtuigd ben op het gebied van sociale netwerken, is het wel dat interactie ontwerp de sleutel is tot succes. Je ziet dat Netlog en bijvoorbeeld ook Facebook en LinkedIn hier enorm veel aandacht aan besteden. Maar interactie ontwerp bij sociale netwerken is enorm moeilijk door een aantal factoren die andere sites niet hebben:

  • Zeer veel gebruikers
    Elke wijziging heeft een enorme impact, waardoor je niet zomaar even iets omgooit omdat het dan beter werkt. Hierbij spelt ook nog dat een interacte ontwerp niet altijd het beste is vanuit performance oogpunt. Met name het beperken van “queries” (aanroepen van de database) op een pagina is belangrijk om performance goed te houden. Dat betekent vaak dat pagina’s simpel gehouden moeten worden, ten koste van extra functionaliteit.
  • Zeer grote verschillen tussen gebruikers
    Uit het vorige volgt natuurlijk dat er ook een grote verscheidenheid is onder gebruikers. Ik vraag me wel eens af of het überhaupt mogelijk is om pubers van 14 op dezelfde website te laten netwerken als werkende professionals van 35. Dit is wel wat de grote netwerken ambiëren.
  • Zeer veel features
    Onderschat ook niet hoe complex sociale netwerken zijn. Naast tig vormen van content (video, foto, blog, school, plaats, cafe) zijn er allerlei contexten (binnen/buiten je netwerk, ingelogd/niet ingelogd) die het gebruik ervan complexer maken. Verder zitten er in het netwerk talloze mini applicaties, bijvoorbeeld om te commuiceren (krabbels, prive berichten, groepsberichten, chatten). Voeg daarbij nog eens de externe applicaties (OpenSocial…) en grote mate van “customization”, dan begrijp je dat het onmogelijk is om snelle en goede keuzes te maken in het interactie ontwerp.
  • Relatief weinig standaarden
    Sociale netwerken zijn nog jong. De eerste webshops werden serieus rond 1995, maar sociale netwerken zijn pas de laatste paar jaar in zwang. Er zijn dus nog geen uitgekristalliseerde standaarden. De netwerken kijken natuurlijk naar elkaar (en dan vooral naar big boy Facebook), maar het is absoluut niet duidelijk wie de beste oplossingen heeft.

Authenticiteit en community vibe door “onprofessioneel” design?

De user experience van Hyves wordt vooral gemaakt door de “zooi” van de gebruikers, en dat bepaalt misschien hun succes…Bij Hyves wordt het succes wel eens aan het “onprofessionele” design toegeschreven. Netlog ziet er een stuk zakelijker uit, terwijl Hyves meer een vriendelijk zooitje is. Dit geeft natuurlijk wel een bepaalde charme aan de site. De vraag is dan ook of dat invloed heeft op de perceptie van gebruikers. Denk hierbij ook aan iets als misbruik van gegevens en commercialiteit. Hyves kan door het vriendelijke zooitje misschien een stuk meer vertrouwen wekken dan Netlog of Facebook.

Hier houdt het nut van een usability expert review eigenlijk op, want ik kan niet beoordelen of gebruikers Hyves een prettigere site vinden dan Netlog. In Nederland lijkt het hier wel op, zeker als je naar de cijfers van Comscore lijkt. Netlog is gekrompen terwijl Hyves vrolijk doorgoeit. Netlog doet het in veel landen goed, wint ook awards en heeft dus een overzichtelijke site. Maar, zoals Yvonne zegt: je kunt een verschil maken tussen usability en user experience. De user experience van Hyves wordt vooral bepaald door de “zooi” van de gebruikers, en dat bepaalt misschien hun succes…

Wat vinden jullie?

Ik ben benieuwd hoe andere Hyves en Netlog gebruikers tegen mijn bevindingen aankijken. Is Netlog gebruiksvriendelijker dan Hyves? Is Hyves leuker dan Netlog? En kun je 1 site voor zulke uiteenliggende doelgroepen maken, of is het dan beter verschillende (sub)merken per doelgroep aan te nemen?

En is er een verschil per land? Kan Hyves zijn succes in het buitenland evenaren, en kan Netlog (of MySpace of Facebook) in Nederland een potje breken?

26 gedachten over “Sociale netwerken Netlog en Hyves in de usability ring

  1. Wouter

    Het idee van Hyves als een charmante rotzooi is misschien wel voor de hand liggend, maar denk ik niet de oorzaak dat Hyves zo populair is. Ze waren gewoon een van de eersten die een “echt” sociale netwerk boden. Je had vroeger bijvoorbeeld ook CU2 of TMF met hun profielen sites, maar die zijn altijd een beetje blijven steken omdat ze net voor de hype zaten of omdat er gewoon niet goed genoeg aan gewerkt wordt.

    Het succes van Facebook benadrukt juist meer het belang van een eenduidig, zakelijk en misschien wel strak design, geen drempel hoeft te zijn voor mensen om lid te worden. Netlog is zelfs nog wat aanpasbaarder dan Facebook op het gebied van layouts met alle (weliswaar voorgemaakte) skins die ze hebben.

    Zolang Hyves hun service snel houdt en niet achterblijft (bijvoorbeeld op mobiel gebied), zie ik ze niet snel markt verliezen. Maar hey, het kan snel veranderen (zie Facebook).

    Like

  2. Cold Coffee

    Mee eens… een gezellig rotzooi.
    Maar, het succes van Hyves is ook te danken aan “daar zitten al mijn vrienden al”.
    In het begin stoorde ik mij enorm aan het slechte design, rommeltje en traagheid van de site. Maar omdat “iedereen er al zat”, ben ik toch (redelijk) actief gebleven op Hyves. Schaapjes-effect waarschijnlijk.

    Ook omdat Hyves met de leden meegroeit is een factor. Regelmatig nieuwe functionaliteit, langzaam ‘volwassener’ worden, etc…

    Als laatste, het was niet al te technisch. Laag drempelig. Persoonlijk ben ik snel verleid door een strak design en vloeiende flow… maar vele internet-leken willen to the point, simpel en vertrouwd. Iets wat de buurjongen heeft gemaakt (met alle respect voor de hidden-techniek erachter natuurlijk).

    Uh… laatste toevoeging. Omdat de oprichters regelmatig en informeel actief zijn geweest tussen de leden heeft natuurlijk ook geholpen.

    Like

  3. Carlo

    Het succes van hyves is inderdaad te danken aan de inburgering/marketing/wordofmouth/enz: Voor je profiel ga je naar Hyves, voor vliegtickets naar Cheaptickets, voor een boek naar Bol.com, voor video’s naar Youtube. De populariteit van deze sites brengt de noodzaak voor top-of-the-bill-usability omlaag.

    Bij hyves hadden ze een paar jaar geleden vreselijke snelheids/capaciteitsproblemen, toen dat was opgelost is het aantal leden gestegen. Blijkbaar is snelheid dus een cruciaal usability aandachtspunt.

    Bij dit soort websites is het daarnaast erg belangijk dat je website “leeft”. Dit doe je door te laten zien wat er allemaal gebeurt op de site (foto’s/video’s van users, nieuwe berichten, popupaire hyves enz enz), vandaar dat hyves leuker/toegankelijker is dan netlog of facebook.

    Maar Hyves kan wat mij betreft alleen maar nog succesvoller worden door het erg leuke “zooitje” nog meer useable te maken. Een nieuwkomer zal eerst net zoveel gebruikers moeten hebben als hyves, hoe useable ze ook zijn en dat zie ik niet zomaar iemand voor elkaar krijgen.

    Like

  4. Celine

    Eerste impressie: Als ik de openingspagina van Netlog zie, dan voelt dit aan alsof het een koude en zakelijke site is, terwijl Hyves meer in de buurt komt van een leuke en warme huiskamer.

    Ik denk dat Cold Coffee en Carlo het bij het rechte hebben over waarom Hyves zo populair is: Schaapjes-effect. Als al mijn vrienden van school of mijn sportclub bij Hyves/Netlog zitten, dan wil ik ook wel naar Hyves/Netlog gaan.

    Like

  5. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Leuk om te lezen dat jullie Hyves’ succes vooral aan de timing toeschrijven. Tegelijk ook wel een beetje aan de charmante rotzooi, maar iedereen noemt toch ook usability als een belangrijke factor om het succes voort te zetten…

    Like

  6. Cold Coffee

    @Ruben:
    Ik denk niet dat het aan de “usability” van Hyves ligt… ik denk juist het ontbreken ervan. Je moet er even voor gaan zitten. Gezellig rond klikken, uitzoeken, proberen, rommelen en testen.
    Hyves is charmant omdat het een projectje van je wordt. Het houdt daarom je aandacht langer vast. Als je klaar bent en rond kijkt zie ander hun creatie en poging tot het begrijpen van de site en functies… het verveelt daarom niet snel en wordt bijna een spel.

    Like

  7. Cold Coffee

    Toevoeging:
    Het lijkt alsof ik mij tegenspreek maar ik ben niet duidelijk geweest.
    Hyves ziet er simpel en haast amateuristisch waardoor je als bezoeker en zelfs als internetleek, durft te experimenteren. (eerste reactie)
    Maar wat ik als laatste zeg, doelt op alle opties (design van je profiel en contact mogelijkheden).
    Ik kan beter plaatjes maken dan praatjes 😉

    Like

  8. Robert Jan

    Of het nu komt omdat het wat rommeliger is of niet; maar misschien wel door het kleurgebruik en stijl vind ik Hyves ‘warmer’ overkomen. Als het dan toch een sociale plek moet zijn dan is het ook altijd gezelliger in een huis dat een warme rommelige indruk maakt dan een strak design met een gasopenhaard 🙂

    Like

  9. Hypotheek

    Hyves is voor veel mensen waarschijnlijk als een huiskamer waar Netlog een soort chique restaurent is. Natuurlijk voelt iedereen zich meer thuis in de huiskamer. Ik dat dat een factor is waardoor Hyves grooit en Netlog niet.

    De bezoeker heeft waarschijnlijk meer aan gezelligheid en een vetrouwd warm gevoel.

    Like

  10. Mark

    Even offtopic: Ik kijk regelmatig op je site mbv je feed. Maar je RSS feed werkt de laatste tijd niet meer. Misschien even naar kijken. Bedankt namens ’n trouwe lezer.

    Like

  11. Matthijs

    Jammer dat we er nooit achter zullen komen wat de echte redenen voor succes zijn. Blijft een beetje koffiedik kijken. Als je het echt zou willen weten zou je twee nieuwe sites moeten bouwen, een paar honderd (of meer) proefpersonen onder gecontroleerde omstandigheden er op los laten en dan kijken wat er gebeurt.

    Neemt niet weg dat het wel leuk kan zijn er over te praten en te gissen wat oorzaken voor succes of falen geweest kunnen zijn. Persoonlijk denk ik dat het veelgenoemde effect van “mijn vrienden zaten er al” wel een grote rol gespeeld kan hebben. Dat soort effecten zie je ook in totaal andere situaties: een plein met een paar cafe’s, waarvan er 1 stampvol zit en de rest bijna leeg. Hoe mooi die andere cafe’s ook zijn, grote kans dat je toch die gezellig drukke kroeg in duikt.

    Like

  12. Bowie Derwort

    Ik ben niet vaak stellig in mijn uitspraken maar in dit geval:’Het succes van Hyves komt niet door de usability’.

    De timing was natuurlijk nog erg goed en het bevatte juist die onderdelen waar het mensen om te doen was. Maar het aller belangrijkste misschien wel: goede virale functionaliteit en misschien wel goede partners die bezoekers trokken in het begin?

    Leuk artikel trouwens! Ik gaf het je onlangs nog als tip voor een presentatie 😉

    Like

  13. Claudia

    Afgezien van het feit dat Netlog inderdaad een wat kil en koud aanvoelt, zijn er ook andere nadelen (in mijn beleving). Als je je aanmeldt bij Netlog heb je binnen no-time allerlei berichten in je gastenboek. Vooral als je je als vrouw aanmeldt, zijn er heel veel ‘zoekende’ mannen die ineens aan je gaan vragen wie je bent, wat je doet etc. Heel direct en heel vervelend. Althans, zo heb ik het ervaren. Dat komt, omdat bij Netlog alle nieuwe leden op de homepage worden vermeld. En mensen met teveel vrije tijd gaan dan direct naar je profiel, willen meteen je vriend worden, vragen je het hemd van het lijf of stoppen hele gedichten in je gastenboek. Ik heb me uitgeschreven bij Netlog, want ik vond dat ik teveel aandacht en ‘vriendschap’ kreeg van wildvreemden, dat voelde niet lekker :-o.

    Like

  14. Robin

    Volgens mij zijn de meeste reacties geplaatst door Nederlanders.

    Het is gewoon het cultuurverschil.
    Als ik op hyves kijk, vind ik het maar een zootje ongeregeld. Ik (en ik denk niet alleen ik) had er trouwens nog nooit van gehoord.

    Maar 1 feit: Hyves heeft 6 miljoen leden. Netlog heeft er 35 miljoen.
    De Europese jongeren zullen dus volgens mij wel gekozen hebben welke site hun voorkeur draagt !

    Like

  15. Pingback: Timmerman’s Wet van Insanity, naar Einstein’s voorbeeld - Usarchy

  16. Joris van Gaal

    Leuke discussie hierboven. Kleine toevoeging: ik denk dat Hyves op 1 aspect wel heel hoog gescoord heeft op usability – naast natuurlijk de uitstekende timing: het was zelfs voor mijn schoonmoeder makkelijk om een account aan te maken, vrienden op te zoeken en uit te nodigen en krabbels te plaatsen.

    Deze core-functionaliteit werkt betrekkelijk eenvoudig en zodoende krijg je al snel het fenomeen ‘omdat al mijn vrienden er ook op zaten’.
    Voeg hierbij toe dat het via Hyves veel makkelijk en kleurrijker is om een grotere groep mensen op de hoogte te houden van je reilen en zeilen (met plaatjes en al) – zeker als je dat vergelijkt met e-mail.

    Like

  17. johannes

    Ik vind het wat zwak om het onderscheid terug te voeren tot iets als (te) zakelijk versus een (vriendelijk) zootje.
    Ik gebruik Netlog nu al geruime tijd en als er iets is wat naar de voorgrond komt, is het niet dat het ‘saai’ is, en al zeker niet dat het te professioneel is, maar wel het gebrek aan duiding wat betreft de censuur enerzijds, en de bedoeling van het ‘netwerken’ anderzijds. Dit zijn zaken die bij bv. Facebook, Myspace en hi5 ook terugkeren.

    Het is een veel gehoorde commentaar van Netloggers: “Uiteindelijk is dat ‘netwerken’ toch iets voor zielige mensen die in het echte leven geen lief kunnen vinden.”
    Ter vergelijking is men vanuit bijvoorbeeld Facebook, van de interface uit, heel wat meer op internationale vriendennetwerken gericht. Op de homepage van netlog zie ik daarentegen enkel mensen van mijn provincie. Dit is cruciaal voor de analytische evaluatie van beide netwerksites. Netwerken en netwerken is twee. Ik geloof dat deze analyse de juiste conceptuele onderscheiden mist.

    De censuur anderzijds is ronduit belachelijk. Het neemt haast amerikaanse proporties aan. Mensen die zich bv. creatief bezighouden met erotische blogs lopen het risico dat hun arbeid ongedaan gemaakt wordt. – Ik wil me nu niet over die bepaalde inhoud uitspreken, maar het staat vast dat degenen die daarover beslissen behoorlijk veel macht over de community uitoefenen. En als we kijken waarheen de discussies over definities mbt de vraag wat aanstootgevend is de amerikaanse media hebben heen geleid, weten we al genoeg. Daar willen we hoe dan ook niet naartoe.

    Dit zijn kwesties die volgens mij heel wat meer op de usablity doorwegen dan de intuïtiviteit qua interfaces. In dit artikel lijken deze kwesties genegeerd ofwel miskend te worden. Er wordt nochtans gezegd dat het interactie-ontwerp een sleutel voor het succes is. Maar wat is dat voor een beest, een interactie-ontwerp? Waar komt het onderscheid op aan? Wat zijn de criteria???

    Vriendelijke groet (ondanks mijn kritische commentaar),
    Johannes

    Like

  18. marjan

    Hallo,

    ik heb me paar weken geleden een account aangemaakt bij Hyves. Heb het en paar dagen geleden terug verwijderd.

    Bij netlog zit ik al een paar jaar.
    De reden dat ik Hyves heb verwijderd is,
      1 kan er mijn draai niet vinden
      2 uitzicht vind ik niet mooi  
    3 heb begrepen om kleine vergoeding te storten, dan heb je meer        mogelijkheden  
    4 ik heb geen zin om te betalen als ik op een site kom  
    5 bij netlog kan je een eigen skin maken

    En ik vind, vrienden die maak jezelf, stelt iemand lastige vragen, of valt er iemand je lastig negeer die gewoon, of blokkeer ze, dan heb je er geen last meer van.

    Je kan bij netlog je profiel toegankelijk maken alleen maar voor vrienden, makkelijk toch.

    Groetjes, Marjan

    Like

  19. Rilana

    Ik heb bij beide een profiel maar ik vind Netlog leuker.
    Je maakt er sneller nieuwe “vrienden” dan bij  Hyves.

    Hyves is wel handig voor oude bekenden en vrienden op te sporen.

    Maar echt nieuw vrienden maak je niet snel.

    Netlog is ook wat meer prive in somige opzichten.  Je bepaalt zelf welke foto’s zichtbaar zijn en voor wie. Bij hyves zijn ze of wel zichtbaar of alleen voor je vrienden maar dat geld dan volgens mij gelijk voor je hele profiel.
    En mijn profiel wil ik wel graag openbaar houden. Anders hoef ik me niet aan te melden bij een site als hyves.

    En op hyves heb je sneller kans dat eventuele werkgevers je op kunnen sporen omdat het bekender is. Bij netlog loop je dat risico ook wel maar je bent daar meer anoniem juist omdat je je foto’s niet hoeft te laten zien.

    Dus doe mij maar Netlog.

    Like

  20. anneke deblauwe

    dag kan jij me mischien helpen ik zit op netlog maar ben myn paswoord kwyt ik heb mailke gestuurt maar ik kan die ook niet open krygen en via pc geven ze die niet door als ik naar instellingen ga komt er iedere keer op dat ik al account heb enzo kan ik niet meer op netlog wat moet ik doen ik kan ook geen nieuw wachtwoort ingeven

    Like

  21. Pingback: Nu even niet over het redesign van Hyves - Usarchy

  22. Rob

    Netlog is inmiddels een betaalsite aan het worden.
    Als je nu nog iets wil publiceren en je wilt dat delen met iedereen door het in de spotlight te plaatsen betaal je je scheel aan credits die je zeer duur kan kopen. De Belgjes willen zeker allemaal in een vette ferrairi eindigen want vroeger waren de credits bijna gratis.
    Het heeft mij de lust om te schrijven op dit medium aardig ontnomen en de hypocritische manier van omgaan met de gedragscode die daar wordt gehanteert ontneemt menig lid de zin er  nog langer gebruik van te maken.
    Hyves is wat minder toegankelijk als netlog maar hanteert niet van die bekrompen gedragscodes zoals er op netlog gehanteert worden.
    Nadeel van Hyves vind ik echter wel de indirecte manier van communicatie.

    Like

Plaats een reactie