Usability award 2008: welke criteria en favorieten?

Usability award 2008 - logoDit jaar zit ik in de jury van de usability award 2008. Een hele eer en bovendien erg leuk. Ik mag binnenkort een avondje in discussie met een aantal usability collega’s om te bepalen welke 10 websites tot de shortlist worden toegelaten. Daarna is het aan het publiek om de meest gebruiksvriendelijke website uit die shortlist te kiezen.

Als toetje zal ik tijdens de uitreiking van de award nog een presentatie geven. Ik weet nog niet waarover, maar misschien zou ik iets kunnen doen met websites die eigenlijk een award verdienen maar hem niet krijgen. De usability award is deels namelijk een populariteitsverkiezing, dus een kleine site zal niet snel winnen. Of ook leuk: sites die wel winnen of genomineerd worden, maar de award eigenlijk niet verdienen 😉 Ideeën voor mijn presentatie zijn welkom.

Ik ben sowieso benieuwd naar jullie suggesties voor winnaars. Welke site verdient een usability award? En waar zou ik in mijn beoordeling de nadruk op moeten leggen?

Een paar dingen waar ik speciaal op wil letten:

  • Op welke manier zijn gebruikers in het ontwerpproces betrokken? Vooral: hoe vroeg hebben ze hun invloed kunnen uitoefenen en hoe werden ontwerpen tussentijds getest?
  • Hoe worden gebruikers in hun oriëntatieproces begeleid? Welke zachte conversies zijn mogelijk en hoe helpen die de gebruiker?
  • Welke selectiecriteria zijn mogelijk op overzichtspagina’s? Kan de gebruiker op alle voor haar belangrijke criteria sorteren en filteren? Target.com is hier heel er goed in, door te kunnen zoeken op zo’n beetje elke eigenschap van een product.
  • Hoeveel aandacht is besteed aan copywriting? Zijn teksten eigenlijk wel echt geschikt voor het web en motiveren/helpen/sturen ze de bezoeker naar de juiste actie?
  • Hoe wordt er met web analytics en met name testing omgegaan? Wordt de site continu getest met a/b of multivariate testing? Hoe en hoe vaak worden verbeteringen gedaan?

N.B.: dit zijn geen officiële criteria van de jury, slechts mijn persoonlijke aandachtsgebieden. Ik vind de criteria die op de website omschreven staan eigenlijk veel te vaag, wellicht kunnen we dat verbeteren als jury.

20 gedachten over “Usability award 2008: welke criteria en favorieten?

  1. Mathieu

    Well done Ruben! Succes!

    Misschien niet zo zeer bruikbaar voor je presentatie (gelukkig zijn ze ook niet genomineerd) maar ik erger me al jaren(!) aan vandale.nl. Daar hebben ze rechts, lekker opvallend, het aanmeldingsveld voor de nieuwsbrief geplaatst. Het veld om een woord op te zoeken staat in het midden van de site en geheel onduidelijk door de achtergrond. Ik ben heel benieuwd wat er allemaal in het nieuwsbrief veld is ingevuld. Zeker omdat ik er achter kwam dat ik niet de enige was. Sympatiek antwoord van vandale.nl: dan kijk je niet goed genoeg!

    Gelukkig hebben ze het (volgens mij) aan het begin van het jaar veranderd. Je raad het al, het zoekveld heeft de plek gekregen van de nieuwsbrief aanmeldveld.

    Nogmaals succes en ik ben reuze benieuwd naar de winner van dit jaar!

    Like

  2. Hypotheek

    Gefeliciteerd Ruben!

    Uiteraard hoort Hypotheek-BV in het rijtje thuis! 😛 Met jou als jurylid wordt het vast een goede winnaar. Het zal alleen lastig worden om sommige punten te achterhalen van de websites.

    Like

  3. Freek Bijl

    Zelf vind ik Hema een gegadigde omdat ze een heldere focus hebben aangebracht (mooi, de tagcloud op de home!) en omdat ik het design ontzettend prettig vind (maar N=1 en daar draait het bij usabilty natuurlijk niet om). Daarnaast KPN.com omdat ik weet dat de gebruiker daar in hoge mate is betrokken in het ontwerpproces en zelfs daarvoor al. (n=1 en niet geheel onpartijdig)

    Wellicht leuk voor de presentatie: wat te doen met usability als je een kleine ondernemer bent en weinig geld voor dure onderzoeken hebt of: als je over twee jaar de usability award wilt winnen dan zul je ..

    Like

  4. Bowie Derwort

    Gefeliciteerd! Je deelname is niet meer dan terecht natuurlijk 😉

    Je kunt misschien ook uit de top-10 sites van Nederland de grootste usability missers laten zien. Zoals Hyves bijvoorbeeld.

    Like

  5. Yvonne van Laarhoven

    Gefeliciteerd Ruben, lijkt me erg leuk om te doen.

    Voor je presentatie zou je van elke genomineerde website een usability probleem kunnen laten zien, ze zitten tenslotte nog overal ;-).
    En usability problemen van de ‘grote’ websites laten zien, omdat veel mensen er vanuit gaan dat t bij de grotere wel goed zit met usability en als men daar tegen problemen aanloopt nog altijd het idee heeft dat t aan hen zelf ligt.

    Ik zou de nadruk leggen op in hoeverre de gebruikers in het ontwerpproces worden betrokken. Dat is tenslotte h?©t uitgangspunt wanneer je usability problemen wilt voorkomen.

    Een collega van me vroeg me laatst of ik een website voor de usability award wilde nomineren… Ik moest even nadenken en daarna eerlijk bekennen: ik weet er geen… Maar ik zal er over nadenken.

    Like

  6. Samantha Go

    Hi Ruben, Het is alweer een tijdje geleden. Heb je workshop gevolgd op de NMA en volg je blog nu. De wereld van Internetmarketing gaat voor me open. :o)
    Ik ben fan van http://www.changemakers.net; overzichtelijk, en gebruikersvriendelijk. Binnenkort gaan ze hun site opnieuw inrichten om deze nog gebruikersvriendelijker te maken.
    Ik ben zeer benieuwd wie het gaat worden!

    Like

  7. Edwin

    Top dat je mee gaat denken. Ik denk dat je punt 1 niet mee moet/kan nemen, want dat zou betekenen dat je gaat praten met de bedrijven die achter de sites zitten. En dan wordt je biased. Ik denk dat je naar het uiteindelijke product moet kijken, ik ben met je eens dat de genoemde criteria op de site te vaag zijn, scherp ze aan!

    @bowie: hyves vind ik geen usability-misser gek genoeg. Ik dacht vroeger ook zo over marktplaats, maar kijk eens naar het bereik, de impact en het succes van beide sites. Ik vind dat (wij) dat ook moeten meenemen als we het over usability hebben. De gebruikers van die sites accepteren blijkbaar iets omdat het ding zelf ze iets oplevert. Is dat niet d?© key van usability? Dat een gebruiker z’n doel bereikt en tevreden is?

    Usability zit in m?©?©r dingen dan duidelijke navigatie en goeie labels. Usability zit ook in iets ‘minder-goed-te-benoemen-dingen’, zoals beleving, sociale componenten en magnetisme.

    Like

  8. Yvonne van Laarhoven

    @ Edwin: ik denk dat je hier user experience en usability door elkaar haalt.

    User experience van websites als hyves is blijkbaar erg goed.
    Echter kan de usability van sommige interacties slecht zijn en op overall user experience deze site toch goed scoren (usability is een factor welke meeweegt op user experience).
    Usability meet in welke mate een bezoeker zijn/haar doel bereikt, hoe efficient het bereiken van dat doel is en hoe tevreden men over dat proces is. Het doel is taakgerelateerd. Een persoonlijk doel kan zijn een sociaal netwerk opbouwen en onderhouden, dat wordt bereikt met hyves. Maar als het gaat om usability van een bepaalde interactie op de website zelf, bijvoorbeeld het uploaden van een foto, zou dat kunnen mislukken (ineffectief). De usability ervan wordt als slecht gescoord terwijl het het bereik van de site niet schaadt.

    En natuurlijk is het wel zo dat er een positieve samenhang bestaat tussen usability en user experience 😉

    Dus ik zou het met je verhaal eens zijn als ipv usability overal user experience zou hebben gestaan.
    Misschien een andere award?

    Like

  9. Edwin

    @Yvonne: Ik begrijp je reactie, maar ikzelf ben wel een beetje moe van de semantische discussies die binnen ons wereldje kunnen bestaan. Laten we niet ook interaction design, information architecture, usability, user experience and tha lot erbij halen 😉

    Wat ik wil zeggen: ik vind dat we als usability-volkje soms een stapje terug moeten doen als we hard roepen ‘hyves en marktplaats zijn unusable’. Let wel: ikzelf incluis, ik heb soms ook m’n oordeel eerder klaar dan dat ik geslikt heb (kan dat?).

    Dus: ik zou de stelling willen verdedigen dat een product zoals hyves w?©l gebruiksvriendelijk is, terwijl wij allemaal vinden dat dat uploadformulier R%^u@#k is.

    En over terminologie gesproken… vroeger noemden we het usability, en nu user-experience. Kijk eens naar de winnaars van de afgelopen jaren, die wonnen soms ook juist omdat ze qua experience goed scoorden, maar als ik ze aan een expert-review onderwierp kon ik ze op usability-aspecten ook onderuit halen…

    Tijd voor een andere award, of een herziening van de prijswinnaars van afgelopen jaren? 🙂

    Like

  10. Edwin

    Ik quote even de jury van vorig jaar:
    “De Wehkamp.nl site oogt bij binnenkomst extreem druk maar slaagt er in de bezoeker snel een vertrouwd gevoel te geven. Zoeken naar producten gaat over in winkelen. (..) Hier klik je voor je plezier verder en ontdek je zo snel ?©?©n van de vele producten die op de site te vinden is. De website is slim in elkaar gezet. (..) Al met al een zeer goede user experience.‚Äù, aldus de jury.”

    Like

  11. Yvonne van Laarhoven

    @edwin: ok?©, geen andere award dan, maar een andere naam ;-).

    Ben het alleen niet met je eens dat we usability voor user experience vervangen hebben (ik in ieder geval niet). User experience meet meer dan alleen usabiltity. Gevolg van verhoogde usability is verhoogde user experience.

    Ruben, leuk onderwerp voor je presentatie misschien?? 😉

    Like

  12. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Thanks voor de suggesties allemaal!

    Edwin: Ik denk dat het best mogelijk moet zijn om un-biased aan de makers van de sites te vragen op welke wijze de gebruiker bij het ontwerpproces is betrokken.

    Yvonne: Tja, user experience en usability… Ik vind het ook wel andere dingen, maar ik moet zeggen dat ik usabilty vaker in de bredere context gebruik. Dus eigenlijk toch door elkaar 🙂
    Dat komt misschien meer omdat ik zelf een wat bredere orientatie heb, met name op online marketinggebied kijk ik toch breder.

    Like

  13. Edwin

    @ruben: Dat verbaast me wel een beetje: voor een usability-award moet je toch alleen maar met gebruikers praten, en niet met ‘makers’? Misschien heb ik de doelstelling van de prijs niet helemaal scherp. Gaat het om het product met de beste usability, of met het beste ontwerpproces?

    @yvonne: Ben het met je eens dat user experience breder kan zijn dan alleen usability (ik had een einde_van_de_week koppigheid vorige week). Wat ik bedoelde is dat ‘user experience’ mijns inziens een modewoord is, terwijl er vroeger alleen het woord usability was om te gebruiken, kwamen er steeds meer tussendoor. Tot het woordje user experience hip werd en dat nu te pas en te onpas wordt gebruikt.

    Like

  14. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Edwin: Natuurlijk gaat het om het eindproduct, niet om het proces. Het is echter niet realistisch om voor alle genomineerden een gebruikersonderzoek te doen, het aan de bureaus vragen lijkt me een shortcut die nog wat nuttige info oplevert.

    Tegelijk is het voor de buitenwereld goed om meer van het proces te zien dat leidt tot een usable site, want dat is waar het over het algemeen aan schort. We zullen zien wat eruit komt… 🙂

    Like

  15. Martin van Kranenburg

    Hi Ruben,

    Ik denk dat rendement (conversie) ook een goede graadmeter is. Is de site succesvol. Verder hier alvast een rijtje voor een checklist. Target.com is inderdaad een lekkere site by the way (weer veel goede voorbeelden voor presentaties). Thanks.

    1. Findability to site (seo en kwaliteit landingspages)
    2. Findability on site (eenvoud van navigeren, verfijnen, sorteren)
    3. Accessibility (hoe zit het met de toegankelijkheid bij de verschillende browserversies, en what about the 404)
    4. Accountability (ofwel hoe goed is de conversie, zowel hard als zacht)
    5. Credibility (hoe goed kan men het vertrouwen opbouwen en vasthouden)
    6. Usability (need i say more …

    Succes en veel plezier met het beoordelen. Ik heb http://reismanagers.wordpress.com ook net aangemeld :- )

    Like

  16. Paul

    Ha Ruben,

    Het lijstje van Martijn geeft wel een richting. Het is minder interessant in hoeverre de gebruiker wel of niet in ontwerpproces is betrokken. Het gaat immers om het resultaat – als de gebruiker het eindproduct hoog waardeert dan is het kennelijk een goede website. Los van de vraag of dezelfde gebruiker in het ontwerpproces is betrokken.

    Like

  17. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Paul, dat is natuurlijk een waarheid als een koe, ben het ook wel met je eens. Maar ik zou het zo leuk vinden als er wat meer nadruk op de gebruiker in het proces komt, omdat dat in de praktijk de betere sites oplevert. Als we daarom aan zoiets aandacht kunnen schenken bij de award, zou dat super zijn. Maar dat wordt inderdaad een lastige…

    Like

Plaats een reactie