Video: workshop zoekmachine optimalisatie @ Nationale Marketing Strijd 2008

Ruben's workshop bij de Nationale Marketing Strijd 2008Gisteren heb ik een workshop zoekmachinemarketing van 2 uur gehouden op de Nationale Marketing Strijd 2008. Daar worden de beste marketing studenten van Nederland door een aantal grote organisaties het hof gemaakt in een tweedaagse wedstrijd met allerlei tests en workshops. O.a. Heineken, ING, DSM, Unilever en Philips hadden hun leger recruiters en een luxe locatie (Holiday Inn) gesponsord.

Allemaal strak in het pak en nog wat slaperig (samen ontbijten om 6 uur) schoven zo’n 30 studenten aan in mijn zaal. Het kennisniveau viel me wat tegen, slechts enkelen hadden een idee wat zoekmachine marketing was. Er is in marketing opleidingen heel weinig aandacht voor internet, laat staan de meest rendementsvolle tak van online marketing: zoekmachinemarketing. Mijn beeld van marketingstudenten, actief op zoek naar alle beschikbare middelen en op de hoogte van ontwikkelingen via weblogs, bleek niet helemaal realistisch.
De kwaliteit van de video is helaas niet top, omdat ik het met mijn ingebouwde MacBook webcam en mic heb opgenomen. See for yourself:

(RSS lezers, even doorklikken voor de video)
http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=2972851429670417329&hl=en

Voor de liefhebbers hier nog even de slides:

Qua denk- en creativiteitsniveau was de boel echter prima op orde, er werden relevante vragen gesteld. In de pauze en achteraf had ik leuke gesprekken met studenten die wel erg geïnteresseerd waren in online marketing. Ook in het afsluitende interactieve deel kwamen ze met hele leuke ideeën voor de zoekmachine strategie van mijn nieuwe startup. Ik schetste het concept van Eduhub en het umfeld, de studenten moesten in groepen bedenken wat goede strategieën zouden kunnen zijn om Eduhub te lanceren en hoog in Google te krijgen.

Al met al heb ik me zeker vermaakt, en heb ik een hoop inspiratie gekregen voor de lancering van Eduhub. Ik ben benieuwd wat jullie van de workshop vinden. Geef ik zoekmachinemarketing goed weer, is het te volgen voor een buitenstaander? En wat vinden jullie van wat ik laat zien van Eduhub (laatste 25min)?

16 gedachten over “Video: workshop zoekmachine optimalisatie @ Nationale Marketing Strijd 2008

  1. Dylan

    Ik ben zelf aan het afstuderen (CE) en herken het beeld van studenten die slecht bekend zijn met internet marketing. Ze assosi?´ren zoekmachine marketing vaak met Google en daarbij halen ze Adwords en Adsense meestal door elkaar. Voor de rest blijft het meestal daarbij.

    Het is meestal een klein groepje die echt is geintresseerd en het volgt (waar ik mijzelf ook toe reken). Gelukkig waren die bij jouw ook aanwezig!

    Ben benieuwd naar de video, maar heb op dit geen tijd voor

    Like

  2. Jeroen v B

    Een heel duidelijke presentatie Ruben!
    Ik denk ook dat deze niet alleen voor marketing studenten interessant is, maar ook zeker voor iedereen die zich bezig houdt met het ontwerpen en ontwikkelen van websites.
    Ik heb er ook vanaf het weblog van de Fontys Mediatheek naar toe gelinkt (http://www.fontysmediatheek.nl/weblog/home/workshop_zoekmachine_optimalisatie/).

    Hoewel wij waarschijnlijk nog niet als een grote autoriteit gezien worden, toch weer een link erbij 😉

    Like

  3. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Krijn: eigenlijk niet, tekst is nog altijd een stuk relevanter dan plaatjes met ALT. Er zijn prima methoden om tekstuele links er toch nog goed uit te laten zien, als je om de een of andere onterechte reden per se een speciaal lettertype wilt gebruiken 😉 Je kunt zo ver gaan als tekst dmv CSS vervangen door plaatjes, dus ALT teksten zijn altijd sub-optimaal.
    Maar je hebt deels gelijk: ALT tekst is wel het absolute minimum 🙂

    Jeroen: dank voor je compliment en de link. En ik denk dat Fontys best een autoriteit is hoor…

    Like

  4. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Krijn: Flauw 🙂

    Zie dat je het bij ah webwinkel ook hebt gedaan (als jij dat idd was?). Bij “winkel ook bij” is het de geijkte methode, maar in de header bij “alle producten” snap ik niet hoe je het gedaan hebt, zit het daar in de .js ofzo?! Omdat de classes allemaal hetzelfde zijn…

    Ik ben nogal geen code held dus je moet me dat maar effe niet te kwalijk nemen 🙂

    Edit: Wat meer uitleg over die methode(n) om tekst dmv CSS voor plaatjes te “vervangen”: http://www.mezzoblue.com/tests/revised-image-replacement/

    Like

  5. Krijn Hoetmer

    De front-end van webwinkel.ah.nl is niet van mijn hand. Daarvoor werd ik te laat bij het project betrokken.

    Maar qua toegankelijkheid is het alt attribuut gebruiken waarschijnlijk veiliger dan een CSS hack (totdat content: url(img.png); cross-browser werkt). Dat zoekmachines alt anders waarderen, is wat mij betreft een bug. Net als de tekst die jij in het alt attribuut van je logo hebt gezet 😉

    Hoe dan ook; ik denk dat je op moet passen met het geven van dit soort tips aan marketing mensen, die niet verder kijken dan jouw presentatie.

    Like

  6. Edwin

    Volgende keer moet je me hiervoor uitnodigen hoor, dan kan ik je een keer horen praten. 1 uur en 53 minuten video… Je vraagt je af waar we toch allemaal de tijd vandaan moeten halen om interessante content tot ons te nemen 😉

    Like

  7. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Krijn: Ah, ok. Interessant om dat over toegankelijkheid te horen. Maar ik neem aan dat je SIFR geen betere oplossing vindt he?
    n dat zoekmachines de alt tekst minder waarderen dan gewone tekst is helaas realiteit, dus daar moeten we mee leven. Search is nu eenmaal een leidend online marketig middel, we gotta make some money! 😉

    Edwin: zeg dat dan eerder! En die tijd, ik zou deze gewoon vanavond na het eten bij de vrouw en kids (if any) op TV aanzetten, goed voor de algemene ontwikkeling.

    Like

  8. Krijn Hoetmer

    > Maar ik neem aan dat je SIFR geen betere oplossing vindt he?

    Wat heeft sIFR hiermee te maken?

    > n dat zoekmachines de alt tekst minder waarderen dan gewone tekst is helaas realiteit

    n een bug.

    Heb je voor die realiteit trouwens ergens bewijzen, tests, uitspraken of documentatie?

    > we gotta make some money! 😉

    Jep. Vandaar: of je op wilt passen met de tips die je geeft 😉

    Like

  9. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Krijn: Thanks voor je replies 🙂

    sIFR wordt in veel gevallen voor hetzelfde doel gebruikt; “mooiere” fonts voor navigatie of koppen. Dus dat lijkt me wel relevant en ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.

    “Bewijzen” (van Google zelf zal je het niet expliciet horen) voor mindere weging ALT tekst… There’s no such thing als bewijs in SEO omdat het van teveel factoren afhangt en variabelen dus bijna niet te isoleren zijn. Maar de meningen van veel experts over ranking factoren werden door SEOmoz in kaart gebracht:
    http://www.seomoz.org/article/search-ranking-factors
    Een van de quotes die hiermee te maken hebben:

    When an image is used in place of anchor text, the alt acts as anchor text. Alt attributes for linked images do have some importance when it comes to SEO. Alt attributes on regular images are important for usability
    (think mobile devices and screen readers) but not for SEO.

    Verder bij Aaron Wall (een van de populairste autoriteiten) nog een kleine case over title vs. alt attribuut voor plaatjes met links:
    http://www.seobook.com/link-title-attribute-vs-image-alt-tags-which-better

    Wat betreft de tips die ik geef: ik ben nog steeds van mening dat het voor zoekmachines beter is om je navigatie in gewone tekst te hebben, en niet in plaatjes. In veel gevallen is het voor usability ook beter, omdat “mooie” (uit de offline huisstijl overgenomen) fonts vaak slechter leesbaar zijn, en plaatjes hiervoor de pagina dus slechter leesbaar/scanbaar en schaalbaar maken.

    Like

  10. Krijn Hoetmer

    sIFR is voor deze discussie alleen relevant als je het zou betrekken op SEO en zou zeggen dat gesIFRerde links of kopjes slechter ge?Øndexeerd worden. Wat ik van sIFR vind (handig voor een klein aantal kopjes, zolang @font-face niet cross-browser werkt), is niet zo boeiend.

    Uit beide links die je geeft, haal ik niet dat alt=”” slechter is voor zoekmachines. Alleen dat zoekmachinespecialisten niet weten wat alt=”” is en het ‘alt tags’ noemen 😉

    De tekst in alt=”” _is_ ‘de gewone tekst’, waar jij het over hebt. ” is voor een zoekmachine hetzelfde als ‘Foo’, niet als ‘Foo’. Als dit niet zo is, is het een bug in de zoekmachine.

    Overigens quote je precies wat ik bedoel: “When an image is used in place of anchor text, the alt acts as anchor text”. De rest is giswerk. En daar moet je gewoon mee oppassen. That’s all 🙂

    En met je laatste punt over usability ben ik het eens.

    Like

  11. Krijn Hoetmer

    Euh, eigenlijk dus:

    De tekst in alt=”” _is_ ‘de gewone tekst’, waar jij het over hebt. ‘<h3><img src=”foo.png” alt=”Foo” /></h3>’ is voor een zoekmachine hetzelfde als ‘<h3>Foo</h3>’, niet als ‘Foo’. Als dit niet zo is, is het een bug in de zoekmachine.

    Like

  12. Dimitri Taghon

    Ik hoor je tijdens de presentatie zeggen dat splashpagina’s niet goed zijn. Maar wat doe je dan met meertalige sites? Als Belgisch webontwikkelaar kom ik vaak tegen dat de sites in 2 of meer talen staan. Welk alternatief biedt je dan best? Soms is het wel mogelijk om bv. 2 verschillende url’s aan te bieden. Op Belgische sites wordt de splash vaak gebruikt om een talenkeuze aan te bieden. Op sommige sites kom je automatisch terecht op de ‘hoofdtaal’ van de site, maar dat lijkt me erg vervelend als je Nederlandstalig bent en je komt op automatisch op de Franstalige versie, waar je dan op een kleine link dan naar de Nederlandstalige gaat. Is het dan beter om altijd met de taalversie je url’s te vermelden? bv in krantenartikels http://www.somedomain.be/nl/ en http://www.somedomain.be/fr/?

    Like

  13. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Dimitri: Lees dit artikel en de discussies erna even:
    http://www.usarchy.com/2006/04/taalkeuze-op-websites-een-vlag-tekst-allebei-input-welkom/

    Het is niet altijd makkelijk, maar mijn voorkeur heeft het om de bezoeker zoveel mogelijk te laten zien en het switchen naar een andere taal makkelijk te maken. Wat beter is qua offline marketing vind ik moeilijk te zeggen, in Belgie vind ik jouw oplossing (.be/nl/) inderaad het beste. En voor landen met maar 1 taal uiteraard gewoon het toplevel domein (.nl, .fr…).

    Like

Plaats een reactie