Hoe kies ik een zoekmachine marketing/ optimalisatie bureau?

Volle Nyenrode zaal bij Ruben's presentatieOf zoekmachine marketing nog een beetje hip is? Begin december gaf ik voor de derde keer een presentatie bij het Bizz evenement “Hogerop in de zoekmachines“. De zaal in Nyenrode was met 50 ondernemers gevuld, de twee eerdere sessies hadden beiden 230 deelnemers, erg gezellig!.

Een veelgehoorde vraag bij de borrel, en voer voor stevige discussie: “Hoe kies ik een bureau dat me kan helpen hoger te komen in Google?”. Er gingen verhalen de ronde over bureaus die top 10 posities beloofden, maar wat ze dan precies deden bleef onduidelijk. Maar ook over bureaus die zonder veel resultaat duizenden euro’s per jaar kosten.

Daarom nu een paar tips voor het kiezen van een goed zoekmachine marketing bureau. Ik focus trouwens op zoekmachine optimalisatie, dus niet op het adverteren met Google AdWords.

Ik heb zelf een aantal jaar bij een bureau gewerkt, maar ik zal onpartijdig blijven hier. Tip: Google geeft zelf ook een aantal goede tips waar je bij de keuze van een SEO op moet letten:

  • Pas op met SEO’s die u ongevraagd e-mail sturen.
  • Niemand kan u garanderen dat u in de zoekresultaten van Google bovenaan komt te staan.
  • Wees voorzichtig als een bedrijf geheimzinnig doet over zijn werkwijze.
  • U zou nooit verplicht moeten worden gesteld om een link naar de site van de SEO op te nemen.
  • Praat met veel SEO’s en informeer bij andere SEO’s of zij het bedrijf waarmee u verder wilt, zouden aanbevelen.
  • Zorg ervoor dat u zich juridisch indekt.

Hieraan zou ik deze tips willen toevoegen uit eigen ervaring:

  • Zoekmachine optimalisatie is altijd zichtbaar
    Op de technische eisen na, is zoekmachine optimalisatie altijd zichtbaar. Als het niet zichtbaar is, is het illegaal (bijv. verborgen teksten), of helpt het niet (bijv. de META keywords). Als een bureau dus dingen voor je doet die je niet ziet, wees dan op je hoede!
  • Het zit meer in de organisatie dan in de website
    Vraag het bureau op welke manier ze je organisatie gaan helpen. Je website moet natuurlijk verbeterd worden, maar dat is in de praktijk vooral een kwestie van het verbeteren van je organisatie. Bijvoorbeeld door redacteurs hun teksten beter te leren schrijven. Of door persberichten te optimaliseren voor het verkrijgen van meer links. Of door samen met de webbouwer richtlijnen af te spreken voor de techniek.
  • Referenties en ervaringen
    Vraag altijd om websites ter referentie, en als het even kan een contactpersoon om even te bellen. Vraag wat het bureau exact heeft gedaan voor die klant, zodat je je kunt voorstellen wat ze voor jou zouden doen. Als je dat dan kunt checken met die klant, zit je waarschijnlijk goed. Een goed bureau doet hierover niet moeilijk.
  • Focus op lange termijn resultaten
    Zoekmachine optimalisatie is per definitie een lange termijn project. Het duurt vaak maanden voordat je resultaat ziet, en de investering en inspanning kan groot zijn. Het bureau kan dus ook geen garantie geven over resultaten, maar kan vaak wel een inschatting geven hoelang het kan duren.

  • Pas op met contracten
    Het is wel een goed idee om niet meteen een tweejarencontract af te sluiten. Begin met een half jaar of een los advies of training, zodat je aan het bureau kunt wennen. En check wat er bij het stopzetten van een contract gebeurt: jij moet zelf eigenaar zijn van het werk (bijvoorbeeld teksten of technologie) die het bureau voor je heeft gemaakt.

  • Hulp bij keuze van keywords
    Vraag het bureau altijd mee te denken over de keuze van keywords. Misschien kun je dit gedeelte zelfs apart laten offreren, bij wijze van vooronderzoek. Je kunt dan goed zien of ze op de hoogte zijn van jouw branche en of ze echt met je meedenken. Als je een vertaalbureau hebt, en ze komen met woorden als “engeland” en “taal”, dan snappen ze duidelijk niet hoe het spelletje werkt.
  • Maak geen keuze uit 1 of 2
    Ga minimaal praten met 3 bureaus en leg hen dezelfde informatie voor. Ik waarschuw maar vast: ze zullen vaak een net iets anders verhaal vertellen en met een andere oplossing komen. Vraag het bureau naar het verschil in hun aanpak, laat ze maar uitleggen waarom zij anders werken dan hun concullega.
    Als je de offertes niet goed kunt vergelijken, neem dan wat meer tijd. Anders had je net zo goed met de eerste in zee kunnen gaan…
  • Spreek af hoe succes wordt beoordeeld
    Zorg dat helder op papier staat wanneer de optimalisatie een succes is. Welke posities op welke zoekwoorden is een methode. Beter is het waarschijnlijk om het absolute aantal bezoekers uit zoekmachines als prestatie indicator te nemen. Let daarbij natuurlijk wel op seizoensinvloeden en veranderingen in de branche.
    Je kunt kijken of je een “performance deal” kunt maken. Dan wordt het bureau beloond op basis van de prestaties. Dit is met name interessant als je online verkoopt, dan kun je bijvoorbeeld afspreken dat elke verkoop na een bezoek uit Google beloond wordt.
  • Pak er een van je eigen grootte
    Zeker als je een kleine (online) organisatie hebt, kies dan geen groot bureau. Je krijgt dan waarschijnlijk niet de begeleiding die je nodig hebt, omdat zij nu eenmaal veel grotere klanten hebben waar ze meer aan verdienen. Als je daarentegen grote ambities hebt, en je website is van kritisch belang voor je organisatie, denk dan juist wel aan een van de grotere bureaus.

Bronnen om bureaus te vinden:

Verder ben ik benieuwd welke tips jullie nog meer hebben. Natuurlijk uit eigen ervaring (goed of slecht ;)), maar ook bureaus zijn zeer welkom om hun neutrale tips te delen!

20 gedachten over “Hoe kies ik een zoekmachine marketing/ optimalisatie bureau?

  1. Renata Verloop

    Goed artikel, Ruben! Aan de opdrachtgeverskant is veel behoefte aan dit soort praktische tips. De benodigde inzet van de eigen organisatie (bijvoorbeeld bij het schrijven voor zoekmachines) mag wat mij betreft nog wel meer worden benadrukt. Veel organisaties verwachten van het externe bureau alles, maar vergeten (of weten niet) dat van hen zelf ook de nodige inspanning wordt verwacht! Ik merk dat het voor redacteuren vaak een eye-opener is dat zij zelf ook heel veel aan zoekmachineoptimalisatie kunnen doen.

    Like

  2. Andr?© Scholten

    @Renata: het schrijven voor zoekmachines kan inderdaad voor een flinke belasting op je eigen mankracht zorgen. Vraag dus van te voren exact wat je zelf moet doen en wat er voor je gedaan word.

    Wat ook een goede vraag is: wat biedt het bureau. Zijn ze gefocussed op search of bieden ze een breder dienstenpakket. Te breed is in mijn eigen niet goed, dan verlies je je focus. Maar te krap is ook niet goed, want dan zul je voor elke andere dienst naar een ander bureau moeten.

    Like

  3. Roy

    En ik maar denken dat je een usability specialist was 😉

    Verder een goede lijst. Ik ben het niet eens met dat je een bureau van eigen grootte moet kiezen. Je moet weten wat je uit kunt en wilt geven.

    Hoe kies je een Usability bureau dan?

    Like

  4. Eduard Blacqui?®re

    Prima artikel Ruben!

    In het verlengde hiervan is transparantie belangrijk. Hoe gaan ze globaal te werk? Wat wordt geautomatiseerd uitgevoerd? Wordt u actief op de hoogte gehouden van wat er wel en niet wordt bijgestuurd en geoptimaliseerd en waarom? Worden er duidelijke en realistische verwachtingen geschept?

    Like

  5. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Thanks voor de comments en aanvullingen!

    Roy: Je keuze voor bureaugrootte hangt wat mij betreft af van je eigen grootte en ambitiniveau. Wat je kunt en wilt uitgeven lijkt me daar afhankelijk van, niet andersom 🙂

    Hoe je een usability bureau kiest vind ik eerlijk gezegd nog moeilijker! Er zijn er een stuk minder, het is een minder tastbare dienstverlening, het speelveld is nog veel breder en er zijn nog veel meer middelen om tot hetzelfde doel te komen. Zal er eens over nadenken, heb jij er als search specialist nog ideas over? 🙂

    Like

  6. Roy

    Doe eens sociaal en gebruik je netwerk 😉 zou mijn eerste tip zijn.

    Verder iets in de trant van: schrik niet terug van open deuren en verwacht geen rocket science. Juist niet.

    Like

  7. Lennert

    Steeds meer Nederlandse e-tailers gaan de grens over, belangrijk is dat het bureau niet alleen nationaal maar ook internationaal goed moet kunnen servicen. Niet alleen de taal maar ook cultuurverschillen zijn belangrijk. Dit kan via lokale partners, maar bij voorkeur in house via native online marketeers in de verschillende landen die de interne werkwijze en relatie met de klant goed begrijpen.

    Like

  8. Marijn P

    Ruben, mijn ervaring is dat er tussen de bureaus weinig verschil zit. Bij de laatste pits die ik heb gedaan was het erg moeilijk om de usp’s van de bureaus naar boven te krijgen. Zoiets bemoeilijkt de keuze. Ik meen dat er op Marketingfacts al eens een posting over heeft gestaan, kan hem helaas niet vinden.

    Like

  9. Wolter Tjeenk Willink

    Prima artikel Ruben en idd leuke timing zo tegen het einde van het jaar. We schreven eerder op Traffic Builder’ TBlog ook al een item over het selecteren van een zoekmachine-optimalisatie bureau omdat er zoveel valkuilen zijn.

    Misschien nog enkele aanvulling op je punten als ik zo vrij mag zijn:

    1. Controleer hoe zaken als eigendom van campagnes en geoptimaliseerde teksten is geregeld. Sommige bureaus zijn hier zeer strikt in, andere wat losser.

    2. Hulp bij keyword keuze? Dit is de hoofdverantwoordelijkheid van het bureau zo lijkt me. Een gedegen keywordselectie is het fundament onder een goede campagne en cruciaal voor succes. Op z’n minst samen doen dus maar beter is het nog om idd bij wijze va proeve van bekwaming eerst het bureau een gooi te laten doen en het vervolgens zelf aan te vullen.

    3. Is de geboden werkwijze structureel? Past bij de focus op langetermijn resultaten maar zegt iets meer over de wijze waarop dit uit de aanpak blijkt: vermijd ad-hoc oplossingen en getrek aan een dood paard.

    4. Denk niet alleen aan de prijs maar ook het prijsmodel.

    5. Spreek je eigen verwachtingen duidelijk uit als opdrachtgever: geef precies aan wat je tot de verantwoordelijkheden van het bureau vindt behoren en wat niet. Hoevaak wil je contact, wat wil je gerapporteerd zien, hoe vaak en in welke vorm, etc.

    6. Kennisdeling? Wil je als klant gewoon je zorgen uitbesteden of is zoekmachinemarketing iets wat je op lange termijn inhouse wil uitvoeren? Dit vraagt een andere insteek van het traject namelijk en dus soms ook een andere partner.

    7. Zorg voor toegang tot accounts bij o.a. Google Adwords e.d. Kom nog regelmatig partijen tegen die zelf geen toegang hebben/krijgen tot hun eigen campagnes.

    Ik wijd wat meer uit dan gepland, excuses daarvoor. Hopelijk zijn het nuttige aanvullingen.

    @Marijn: er zit wel degelijk veel onderscheid tussen de bureaus. Probleem is alleen dat iedereen A. roept maar vervolgens het merendeel daarvan B, C of D doet, waardoor het onderscheid in eerste instantie moeilijk te maken is. Daarom is het van belang verder te kijken dan het marketing-/verkooppraatje en met name werkwijze e.d. te beoordelen.

    Maar blijkbaar kunnen we in de communicatie nog aardig wat verbeteren als dat niet duidelijk genoeg naar voren komt. Werk aan de winkel dus!

    Like

  10. Marijn P

    @Tjeerd
    Verder kijken dan het verkooppraatje spreekt voor zich. Juist de werkwijze beoordelen is moeilijk. Wil je een bureau daarop kunnen beoordelen dan moet je naar mijn mening al eerder met het bureau hebben samengewerkt en daarnaast goed inzichtelijk hebben wat nou precies die werkwijzes zijn en wat ze inhouden. Dat is toch moeilijker als je niet aan (SEM)bureauzijde zit.

    Like

  11. paul van oosterhout

    ik zou als bedrijf serieus overwegen om eerst een online marketeer aan te nemen en dan pas een bureau te kiezen. SEO is op de lange termijn en de basis kan vaak worden gelegd door SEO. Het vergt echter tijd, veel moeite en…onderhoud. SEO is wel namelijk een investering die je moet doen ( ongeacht de grootte van het bedriif)…

    Dus haal kennis in huis om kennis in huis te halen en vraag het aan anderen wat de ervaringen zijn met bureaus.

    Like

  12. Wolter Tjeenk Willink

    @Paul

    Goede opmerking wat betreft de verankering van kennis in je eigen organisatie. Je moet alleen wel een bepaalde omvang hebben wil je eerst een internet marketing verantwoordelijke kunnen aannemen. Maar ik ben het absoluut met je eens dat je als opdrachtgever ook de tijd moet vrijmaken binnen je eigen club om kennis te verankeren in plaats van je probleem en de kennis omtrent het oplossen daarvan volledig buiten je eigen muren neer te leggen.

    Daarom is het ook van belang te kijken hoe een zoekmachinemarketingbureau haar eigen kennis vergaart en in welke mate ze bereid zijn deze kennis te delen in meer dan alleen een standaard performance report elke maand.

    Like

  13. sarah Glasbergen

    Het is zou lastig een juist bureau te vinden. Het moet in de organisatie inderdaad goed zitten. Daarnaast vind ik meedenken een belangrijke factor. Ze moeten kunnen kijken waar je website op dit moment staat. En niet allen proberen het duurste pakket te verkopen wanneer je al met een kleine aanpassing een heel eind komt.

    Like

  14. sm

    Ik heb even een vraag met betrekking tot internet marketing.
    Hoe kan ik een goed internet marketing bureau online zoeken
    als ik niet weet hoeveel internet marketing bureaus beschikbaar zijn
    In de telefoon gids staan er een stuk of 60 maar wat is de schatting van de aantal actieve bedrijven binnen de brache, zodat ik dan ook een goed keus kan maken.

    Like

  15. The Pickwick Project

    Voor ons als zoekmachine marketing bureau zijn dit ook handige tips: het helpt ons beter te begrijpen waar klanten naar op zoek zijn. Wat steeds een moeilijk punt blijft is wederzijds begrip van wat internet marketing precies inhoudt. Bovendien zijn er prospects die – begrijpelijk – enige vorm van garantie vragen bij zoekmachine optimalisatie. Een eerlijk antwoord is dan dat je nooit keiharde garanties kan geven, maar dat is niet altijd wat een klant wil horen.

    Like

  16. Daan Smit

    *Vraag rond in uw vriendenkring of ze daar een IM bedrijf kennen die goede werkzaamheden verricht, goede referenties van vrienden en familie liggen vaak dicht bij de feiten

    *verdiep u zelf een beetje in Seo, dan kan u zelf ook makkelijker onderscheid maken tussen een goed en slecht internet marketing bureau

    Like

Plaats een reactie