Bannerblindheid: Gebruik Banners Niet Voor Interne Promotie

Wat is de enige zekerheid die je hebt als je banner advertenties inkoopt? Dat niemand ze ziet en dat niemand erop klikt. Het is wat hard gesteld, maar als je de resultaten van de meeste bannercampagnes naar beneden afrondt, is dat de uitkomst. Recent verklaarde ik banners als advertenties al vogelvrij, vandaag wil ik kijken naar het gebruik van banners voor promotie binnen de eigen website.

De meeste internetgebruikers hebben inmiddels last van bannerblindheid: ze zien iets kleurrijks knipperen buiten de content, maar veel meer wordt er niet geregistreerd. Onlangs werd ik hier nog eens op geattendeerd door een gebruikersonderzoek dat we deden voor de Johan Cryijff Foundation. Daarbij kregen de gebruikers een aantal taken waarbij bepaalde content op de site gevonden moest worden. Zonder uitzondering werden zowel de linkernavigatie als de content gebruikt om door te klikken. Maar de “opvallende” banners aan de rechterkant werden niet gebruikt.

Dit is de homepage met de banners aan de rechterkant:

Homepage Johan Cruijff Foundation met banners

Na afloop vroegen we aan de testpersonen waarom ze niet op de plaatjes aan de rechterkant klikten bij de opdracht om een van de projecten of de Cruijff Courts te vinden. Het antwoord was altijd een variant van “Oh, die plaatjes had ik eigenlijk niet echt gezien, geloof ik”. Gebruikers zijn zich er zelf niet altijd van bewust, hoewel je ook vaak hoort “Nee, op banners klik ik nooit hoor”.

Wat heb je nu geleerd, spelende vrouw?

Wat leer je hier nu van als ontwerper/ beheerder van websites? Dat je je eigen content nooit met “banners” onder de aandacht moet brengen. In dit geval bedoel ik met banners visuele elementen (plaatjes of Flash) met weinig of geen tekstuele inhoud. Die zullen worden genegeerd door gebruikers omdat ze – al dan niet bewust – beschouwd worden als advertenties. En advertenties zijn nu eenmaal vaak irrelevant voor de taak waar de gebruiker mee bezig is.

Maar hoe vestigen we dan de aandacht op andere content?

Vaak wordt op een homepage ruimte gemaakt voor banners om de interne organisatie gerust te stellen. Iedereen kan daarmee zijn eigen stuk van de website onder de aandacht brengen. Maar als mensen bannerblind zijn, wat moeten we dan doen? Er zijn een aantal vormen die meer geschikt zijn voor interne promotie. Als alternatief voor de banner vind ik onderstaande vormen beter geschikt. Deze voorbeelden komen uit een interactie ontwerp dat we voor een opdrachtgever maakten, waarin de rechterkant van de website voor “snippets” wordt gereserveerd.

Alternatieven voor banners

Met dit interactie ontwerp kan de vormgever vervolgens aan de slag om aantrekkelijke varianten te maken die als banners dienst doen.

Op de nieuwe website van Campina zie je andere voorbeelden van alternatieven voor banners. Er wordt daarbij altijd een combinatie gemaakt van een tekst en een plaatje, soms met een kop erboven:

Op deze manier is de kans veel kleiner dat gebruikers je interne promotie over het hoofd zien. Bovendien kun je een banner die simpelweg uit een tekst en een icoon of plaatje bestaat, veel makkelijker vanuit het CMS te beheren maken. Als elke keer een vormgever ingeschakeld moet worden om een grafische banner te maken, is dat veel duurder.

Weten jullie nog andere goede of slechte voorbeelden van websites die “banners” gebruiken voor interne promotie?

15 gedachten over “Bannerblindheid: Gebruik Banners Niet Voor Interne Promotie

  1. Arjan Eising

    Je hebt ook og mensen die advertenties blokkeren met bijvoorbeeld AdBlock voor Firefox.
    Wat wellicht interessant is, is hoe mensen reageren op landingspagina’s (dus nadat ze op een banner, link o.i.d. hebben geklikt). Daarover is meer te lezen op Spark This.

    Like

  2. Gerard Thoonen

    Bannerblindheid is een begrip dat steeds weer de kop op steekt. Terecht of onterecht. Gedeeltelijk terecht denk ik.

    Als ik op een voor mij bekende website arriveer dan weet ik precies waar ik moet kijken voor de informatie. Maar ik weet vooral ook waar ik niet moet kijken. Namelijk de plaatsen waar altijd banners weergegeven worden.

    Neem nou als voorbeeld eens Zibb.nl. Als regelmatige bezoeker weet ik dat ik moet kijken naar de middelste kolom. Nog voordat ik het URL ingetikt heb of voordat ik de feed heb aangeklikt, heb ik het voornemen om vooral naar de middelste kolom te gaan kijken. De leaderboard positie en hele rechterkolom ontgaan aan mijn aandacht omdat ik weet dat hier toch alleen maar advertenties staan.

    Er zijn echter ook websites waar bezoekers veelal niet van tevoren weten waar de banners staan. Hiermee doel ik op websites die relatief veel bezoekers via zoekmachines aantrekken. Deze bezoekers zijn nieuw op de website. Het hele scherm is nog een onontgonnen terrein voor deze nieuwe bezoekers. Op het moment dat hun ogen de nieuwe website scannen zijn ze nog niet vooringenomen over waar hun primaire aandacht naar uit gaat. De banner blindheid op deze websites daardoor veel minder.

    Een mooi voorbeeld van zo’n website is Tuxx.nl. Deze website trekt naar eigen zeggen grote hoeveelheden bezoekers via zoekmachines. Daarnaast heeft deze website een zeer prominente leaderboard positie. Ga maar eens via Google naar zo’n webpagina via de zoekterm “posttarieven internationaal“. Als niet vooringenomen bezoeker is de leaderboard positie op deze pagina zeer opvallend aanwezig.

    Als we het over bannerblindheid hebben moeten we denk ik onderscheid maken tussen websites met veel terugkerende bezoekers en websites met veel initi?´le bezoekers.

    Terugkerend op het onderwerp “Banners voor interne promotie”, denk ik dat je dit onderscheid ook moet maken. Maar er wordt denk ik niet per definitie minder naar banners gekeken dan naar de overige inhoud. Tenminste niet in alle situaties.

    Like

  3. Vincent

    Khoi Vinh, kerel van NYTimes.com maakte bij een presentatie een paar maanden geleden deze opmerkingen (en ik denk dat ze vooral voor hen van toepassing is (hun site is zeer b/w) maar kan uitgebreid worden):

    – Kleurgebruik geeft de mensen de indruk dat ze met advertenties te maken hebben. Ze hebben het ondertussen al opgelost maar ze hadden een probleem op hun Travel pagina: http://travel.nytimes.com/ De hele bovenkant bestond uit een groot geel vlak met een search (book your trip) en 3 grote foto’s van steden die een artikel hadden dieper in de site. Bijna alle bezoekers zagen heel dat gele blok als een advertentie.

    – Elemeten die niet in de grid/layout passen worden ook als advertentie gezien

    – Hoe rechtser iets staat en hoe meer kleur het heeft, hoe meer het gezien wordt als een advertentie.

    Hij vertelde meer dan dit, maar ik vat het even bondig samen.

    Like

  4. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Gerard, dank voor je aanvullling en welkom hier!

    Ik zou je opmerking toch wat harder willen maken: mijn punt hier is juist dat mensen banners erg snel herkennen, zowel de positie als de vormgeving. Het maakt daarbij weinig uit of iemand de site al kent (al wordt de bannerblindheid dan natuurlijk nog extremer).
    Je moet dus zorgen dat je eigen content zo min mogelijk op banners lijkt, door de plek maar vooral door de vormgeving.

    Als het een plaatje is, ongeveer net zo groot als eren banner, op de plek van een banner… dan is het waarschijnlijk een banner. En dan wordt het direct (on)bewust genegeerd.

    Ik betoog dus: er wordt wel per definitie minder naar banners gekeken dan naar overige inhoud, in alle situaties waar dingen op banners lijken 🙂

    Like

  5. Camiel Freriks

    Het alternatief wat je aangeeft van de Campina website is natuurlijk een goed voorbeeld hoe het wel moet. Alleen is hier volgens mij geen rekening gehouden met de meest voorkomende scherm resoluties 1024×768. indien bezoekers gebruik maken van de Google toolbar vallen de banners geheel buiten beeld, een gemiste kans volgens mij.

    Onlangs verschenen onderzoek van Onestat.com toont aan dat de meest populaire schermresolutie in Nederland op dit moment 1024 x 768 (ruim 55%) is.

    Bron: http://www.techzine.nl/nieuws/12277/Gebruik-schermresolutie-800×600-daalt-aanzienlijk.html

    Als interaction designers rekening houden met bannerblindheid zorg er dan ook voor dat de banners in beeld verschijnen.

    Like

  6. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Camiel: bij Campina is er wel degelijk rekening gehouden met de hoogte van het browservenster. We zijn uitgegaan van een minimale hoogte van 600 pixels (dan heb je ruimte voor 4 toolbars hoog), waarbij de bovenkant van de banners nog steeds zichtbaar is.

    Zie deze screenshots op 1024*786 in Firefox en Internet Explorer 7:

    Ik moet toegeven, we wilden ze eigenlijk nog iets hoger hebben, want je ziet dat ze in IE(7) niet helemaal lekker uitkomen. Maar in dit soort stevige projecten sneuvelt er onderweg wel eens wat 🙂

    Like

  7. Pingback: Campai weblog » Bannerblindheid: Gebruik Banners Niet Voor Interne Promotie

  8. Andre Dominicus

    Interessant verhaal dat ik nu pas lees. Ik denk dat het zoals in de meeste gevallen wat genuanceerder is. Het is niet goed of slecht. Wij zien dat terugkerende bezoekers op de website ook op zoek zijn naar acties/aanbiedingen. Een duidelijke actiematige banner kan dan deze bezoekers de weg wijzen. Iemand die voor de eerste keer op de website komt en nog op zoek is naar “inspiratie” zal de banner wellicht negeren/niet opmerken. Maar dat is in dit stadium ook van minder belang.
    Wat ik wil zeggen is dat het dus ook afhankelijk is van de intentie van het bezoek.

    Like

  9. Richard

    Ik heb een aantal artikelen van je gelezen, erg goed. Ik ga ze zeker vaker bekijken, want hoe voor de hand liggend ze soms ook zijn, je vergeet ze vaak toe te passen. Ik zag echter wel dat zelfsjij daar last van hebt 🙂 Op http://www.eduhub.nl/ staan enkele links als ‘Meer info” waarbij de kop of inhoud niet terugkomt/gelinkt is. Toevallig had ik net je stukje gezien over “lees meer”.. bij de categorieen werkt de kop overigens wel weer.. Anyway, keep up the good work.

    Like

  10. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Thanks voor je compliment Richard. Kun je een concreet voorbeeld van Eduhub noemen? Waar we dingen als “Meer …” gebruiken is het (bijna?) altijd zo dat die link wijst naar iets anders waar op een andere manier ook een link naar is. 

    Enige plek waar het niet zo is, is een lijstje met links waar als laatste item “, Meer…” staat, zo effe uit mijn hoofd 🙂

    Like

Plaats een reactie