Internet Video Wordt Niks, Ajax TV is al Onmogelijk

Half formulier op Ajax Internet TV in FirefoxAl jaren erger ik me aan het feit dat ik voetbal niet gewoon online kan kijken. Ik mis mijn TV absoluut niet, maar Ajax – Feyenoord zou ik best online tegen betaling willen zien, daar heb ik nog wel een euro of 3 voor over ook. Ik heb een snelle internetverbinding, een snelle computer en geld over om een wedstrijd te kopen. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou…

Talpa/ Tien.tv doet inmiddels met De Wedstrijden behoorlijk zijn best, maar helaas hebben ze daar alleen Jupiler League en Serie A, geen Eredivisie. Ajax, Feyenoord en PSV hebben voor hun samenvattingen zelf de online rechten. Dus nu kan ik de klassieker van dit weekend online bekijken op Ajax.nl? Daar zou ik niet op rekenen, maar ik heb het wel geprobeerd. De eerste irritatie ontstaat al als ik op Ajax.nl (waar uiteraard geopend wordt met een nutteloos splash screen…) klik op “Bekijk video” vanuit het bericht “ Ajax TV: Samenvatting Ajax – Feyenoord“. Er opent zich een popup zonder de zelfs maar een directe link naar de samenvatting, je landt op de homepage van de Ajax Internet TV portal…

And that, my friends, is where the fun starts.

Firefox?

Bij Ajax zijn ze kennelijk zo gewend aan hun marktleiderschap (…), dat alleen de marktleider browser gebruikt kan worden. Zonder Internet Explorer 6+ onder Windows XP, is de site niet goed te gebruiken. Op zich kun je nog komen tot aan het registratieformulier, maar dan houdt het echt op. Het wordt slechts deels weergegeven en de knop om te verzenden ontbreekt (zie het plaatje). Een kleine heads-up hierover was wellicht aardig geweest, nu moet ik opnieuw beginnen in Internet Explorer.

Daarna volgt een doolhof van keuzes, waar je precies moet klikken om welke functie te gebruiken is totaal onduidelijk. Via 3 popups kom ik uiteindelijk op hetzelfde scherm terecht als waar ik was, het registratieformulier.

36 fouten in 1 formulier

Ajax Internet TV foutmeldingBij (de webbouwer van) Ajax hebben ze minmaal 1 artikel van Usarchy niet gelezen. Het formulier is in bijna alle opzichten fout:

 1. Er worden teveel velden gevraagd. Waarom moet ik mijn woonplaats, straat, geboortedatum, telefoon en mobiel nummer achterlaten? Ik wil gewoon online 1 wedstrijd bekijken, verder niks!
 2. Verplichte velden zijn niet aangegeven.Er staat bij E-mail wel een sterretje, maar dat verwijst naar een uitleg over de bevestigingsmail. Je zou kunnen denken dat simpelweg alle velden verplicht zijn, maar ook dat blijkt niet waar.
 3. E-mailadres wordt niet correct gecheckt.Het formulier lijkt te controleren of e-mailadressen wel op .com of .nl eindigen. Op zich netjes, maar mijn adres eindigt op .biz. En dat kan niet, volgens het formulier…
 4. En ga zo maar door…De tab toets werkt niet, de submit en “Annuleren” knoppen zijn niet in gewone HTML gemaakt en staan niet direct onder het formulier, de enter toets werkt niet…

Als je nog durft, een bevestigingsmail

Ajax TV bevestigingsmailOndertussen zijn we 10 minuten verder, en nog geen video gezien. Is dat wat IBM (de “technische partner” van Ajax) bedoelt met ON DEMAND?

De bevestigingsmail komt netjes van een echt e-mailadres waar je op kunt reageren. Klein minpuntje dat het adres niet op @Ajax.nl eindigt: Klantenservice Ajax Internet TV .
In de mail wordt direct mijn wachtwoord in plaintext meegestuurd, iets dat niet getuigt van gevoel voor veiligheid. Daarna krijg ik uitgelegd dat ik eerst een “upgrade” moet uitvoeren bij Microsoft. De link opent direct in mijn standaardbrowser Firefox, waar ik niet op de upgrade knop kan klikken. Ik switch weer naar Internet Explorer. Hoeveel mensen zouden uit onwetendheid en/ of frustratie inmiddels zijn afgehaakt?
De mail zegt dat ik opnieuw moet opstarten, maar ook zonder dat te doen werkt de testfilm prima. Helaas kan ik nu niet direct mijn gewenste samenvatting Ajax – Feyenoord kijken, daarvoor moet ik weer terug naar de portal.

Kijken en betalen: gelukkig…

Ajax TV Davids te smalVervolgens gaat het betalen via SMS (โ‚ฌ0,55) soepel, daarvoor werkt de site met KPN Switchpoint. De video is helaas alleen in het kleine scherm te bekijken, en heeft bovendien een verkeerde aspect ratio, waardoor het beeld te smal is.

Al met al toch nog gelukt, maar hoe kan 2007 nu het jaar van online video worden? Dat Youtube een megasucces is komt niet alleen door de leuke filmpjes. Het komt ook doordat het zo enorm makkelijk in gebruik is. Flash als videospeler is veel makkelijker en sneller dan een platform afhankelijke speler zoals Windows Media Player of Quicktime.
Ja, DRM (Digital Rights Management, om misbruik te voorkomen) is een probleem op zich. Maar het gebruik van omslachtige en gebruiksonvriendelijke Windows software is daar volgens mij niet de oplossing voor.

Hoe zijn jullie ervaringen met online video, afgezien van de Youtube’s van deze wereld? Al eens bij Talpa of een voetbalclub gekeken en ook last van DRM? Gaat het nog wat worden dit jaar, of blijven we hannessen met ingewikkelde video applicaties zoals nu het geval is?

11 gedachten over “Internet Video Wordt Niks, Ajax TV is al Onmogelijk

 1. Wouter

  Voor 4 euro kun je het hele weekend tele2 kijken via planet.nl/voetbal. Via een flashplayer of via via mediaplayer. Je kunt switchen naar vershillende wedstrijden(Ze worden vaak tegelijk gespeeld). 2 Nadelen van de site zijn dat hij IE afhankelijk is en dat PSV ineens verliest als je er naar kijkt.

  Like

 2. Bart

  pffffff. dat het een slechte site was wist ik al….maar dat het zo ruk was. Eigenlijk heeft ajax verloren zondag…..voor heel veel welwillende internet gebruikers. En uiteraard de webredactie en marketing van Ajax.

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  AZ verdient hier een compliment interdaad Ellen. Ik kon binnen twee klikken en 10 seconden de wedstrijd van dit weekend tegen PSV kijken. Overigens werkt de site in Flash (eigenlijk onnodig), maar de player is ook gewoon Windows Media Player. Helaas ook niet fullscreen te kijken, maar wel met een goede aspect ratio.

  Ajax mag dus naar AZ kijken als het op de uitvoer aankomt…

  Oh, nog een kleine aanvulling: bij Ajax is er geen commentaar bij de beelden, ook zonde… Bij AZ gewoon het commentaar van Tien.

  Like

 4. Robert Jansen

  [offtopic]

  De hulp die rechts wordt getoond bij het plaatsen van een reactie klopt niet helemaal: er staat niet dat een “a href”-tag moet worden afgesloten (omdat er ook “title” in de tag staat, ging ik er van uit dat dat niet hoefde). Tip: zet even ook de afsluitende tags in de hulp.

  [/offtopic]

  Hier de goede link: PSV-TV

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Dank voor je feedback Robert. Ik ging ervanuit dat HTML opties alleen door mensen met HTML kennis zouden worden gebruikt, en die weten als het goed is dat elke tag gesloten moet worden ๐Ÿ˜‰

  Ik ga het er wel bijzetten uiteraard, want feedback van gebruikers is hier heilig ๐Ÿ™‚

  Like

 6. Remy

  Ik heb zelf de beker wedstrijd Twente – NAC gekeken, ging prima via dewestrijden.tv. Er was een direct link beschikbaar, registratie eigenlijk wel verplicht dacht ik maar iemand anders had een direct link ergens gepost. De snelheid was prima en zo heb ik de westrijd online via Talpa, nog gratis ook, kunnen kijken.

  Het viel me zelfs mee dat er geen reclame in voorkwam. De afgelopen tijd heb ik zelfs via de ABC website wat afleveringen van Lost en Desperate Housewives kunnen kijken. Zomaar afleveringen die hier nog niet zijn vertoond. Je moet er wel met een Amerikaanse proxy even om de beveiliging heenzeilen maar als het werkt, dan werkt het ook goed.

  En hoe verdienen ze dan hun geld? Om de 20 minuten, even een reclame filmpje prominent in beeld. Niet eens storend, en je ziet telkens dat hij maar 40 seconden ofzoiets duurt. Ideaal, en minder vervelend dat reclame op tv.

  Ik zie het wel zitten met dat online video. Alleen ga ik er toch niet voor betalen. Gratis graag en dan ben ik best bereid wat reclame boodschappen te bekijken. Mensen willen niet zomaar betalen voor content waarvan ze niet zeker zijn of het wel gaat werken of de kwaliteit vaak achter blijft.

  Like

 7. Erik

  Planet Voetbal is echt perfect (als ze een goede dag hebben). Soms hapert het echt aan alle kanten. Maar toen kreeg ik ook netjes mijn geld terug (en ajax had toch verloren).

  Wat je ook steeds meer ziet opkomen zijn streaming live videos via de chinees. Waarschijnlijk zag planet dit ook en komt snel met een legaal alternatief. Al vind ik vier euro duur. Je mag dan wel alle wedstrijden van een weekend zien. Maar ik wil niet alle wedstrijden zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s