Website usability en online marketing van politieke partijen

Politieke partijen - Groen Links - homepageVers terug in Nederland (ja, vakantie was heerlijk en nee, ik ben amper online geweest) val ik middenin een politieke arena. Omdat openheid, transparantie en betere communicatie met de burger de laatste jaren een belangrijk thema vormen, lijkt het me een goed idee de websites van politieke partijen eens te fileren. En dan niet op inhoud, maar op usability en gebruik van online marketing middelen.

Als je ergens namelijk goed mee kunt communiceren met je achterban en andere burgers, moet het toch wel internet zijn. Om in de democratische sfeer te blijven, hoop ik dat jullie (mijn kiezers ;)) ook een steentje kunnen bijdragen. Waaraan moet de website van een politieke partij voldoen? En welke online marketing middelen zouden anno 2006 ingezet moeten worden om stemmen te winnen? Ik wil in ieder geval de volgende thema’s bespreken.

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma & standpunten

Natuurlijk de belangrijkste vraag: worden de standpunten en de rest van het partij programma duidelijk gepresenteerd. Hierbij zullen we kijken naar de leesbaarheid en begrijpelijkheid van teksten. Daarnaast natuurlijk ook naar vindbaarheid, navigatie en doorzoekbaarheid. Is het standpunt van een partij over een bepaalde zaak snel te vinden, en misschien zelfs in perspectief te plaatsen naast andere partijen of bewegingen?

Contact mogelijkheden partijleden en afdelingen

Politieke partijen - CDA - homepageIs het makkelijk om in contact te komen met partijleden, of bijvoorbeeld met lokale partij afdelingen in het algemeen? Welke mogelijkheden zijn er, en hoe snel wordt er gereageerd? Voldoen formulieren enigszins aan de gebruikelijke regels voor formulier usability?

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven

Hoe worden updates gecommuniceerd naar leden en geïnteresseerden? Hier moeten we natuurlijk kijken naar de nieuws sectie van websites, maar zeker ook naar de onder politici populaire weblogs en zelfs podcasts. Ook wil ik kijken hoe e-mail marketing wordt ingezet door de partijen.
Misschien meteen maar even kijken naar de mogelijkheden voor perscontact, zoals weblogs? 🙂

Lid worden/ partij steunen

Politieke partijen bestaan voor een groot deel bij de gratie van hun leden. Zij verspreiden immers op een natuurlijke manier het gedachtegoed en kunnen helpen met wervende activiteiten. Het lijkt me een goed idee te kijken hoe de partijen leden werven via de website, en vooral hoe goed dat conversie proces is ingericht. Ook ben ik benieuwd of partijen de webbezoeker aanzetten de partij op een andere manier te steunen, misschien door het verspreiden van promo materiaal?

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren

Politieke partijen - VVD - homepageNaast bovenstaande gebieden lijkt het me aardig te kijken naar de mate waarin de politieke partijen hun site optimaliseren voor zoekmachines. De belangrijkste valkuilen zal ik in ieder geval behandelen. Verder is het leuk te checken of de partijen ook in de gesponsorde resultaten hun mannetje staan. Er wordt immers genoeg geld uitgegeven aan bijvoorbeeld radio en TV commercials, waarin allerlei thema’s genoemd worden. Die thema’s zullen ongetwijfeld in zoekmachines gezocht worden. Een grote kans om de kiezer naar de site te trekken en van meer uitleg te voorzien…

Toegankelijkheid

Tot slot moeten de websites zeker getoetst worden aan de belangrijkste eisen voor toegankelijkheid (accessibility). Partijen schermen vaak met gelijke rechten en ongetwijfeld geloven dat het belangrijk is dat iedereen de website kan gebruiken. Bovendien is toegankelijkheid iets dat in veel landen al bij wet geregeld is. Dat zal in Nederland niet lang meer duren, en de overheid is op dit gebied met bijvoorbeeld de webrichtlijnen al erg actief.

Missen we nog iets?

Ik ben benieuwd wat jullie nog meer belangrijk vinden voor de website en online marketing van de politieke partijen. Ik zal me concentreren op de (van oudsher) grootste partijen CDA, PvdA, VVD, SP, Groen Links en D66. Die zouden hun zaakjes gezien de geschiedenis en beschikbare middelen het best voor elkaar moeten hebben. Misschien is het aardig van de andere partijen ook nog even een samenvatting te maken. Daar zitten vast een paar positieve en negatieve juweeltjes bij…

8 gedachten over “Website usability en online marketing van politieke partijen

  1. Florentijn

    goed stuk, Ruben! Heb je gedacht aan het feit dat de kandidaten netjes in een lijst moeten staan op nummer met een korte introductie, hun specialisme en hun leeftijd? Zijn die kieslijsten goed en centraal vindbaar?

    Like

  2. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Thanks Floor. Kieslijsten is een goed idee inderdaad, zal daar ook naar kijken. Wilde dat sowieso doen onder het contact gedeelte, de te kiezen kandidaten moeten open gespresenteerd en ge-contact kunnen worden.

    Like

  3. Laurens

    Nou ik ben erg benieuwd naar de bevindingen! “Ontwerp” zou misschien nog een toevoeging kunnen zijn. Hoewel misschien niet direct verbonden met de usability denk ik wel dat daar veel raakvlakken mee zijn, zeker met de marketing kant. Straalt de site uit wat de partij ook uitdraagt, etc.

    Like

  4. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Laurens, das ook wel een goeie misschien. Ik ben geen vormgever dus hou me meestal afzijdig van discussies over kleuren en vormen voor zover ze de usability niet storen. Maar in dit geval zegt de vormgeving misschien nog wat meer over de partij. Nemen we mee! 🙂

    Like

  5. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Annemarie: zeker, laten we dat maar Freudiaans noemen 🙂 Heb hem even toegevoegd (er staat wel een screenshot van de VVD website trouwens).

    Pieter: Inderdaad zonde, zo zijn er nog veel meer termen. Ik ga daar zeker verder induiken!

    Like

  6. Pingback: Kletskous » Blog Archive » Analyse Websites Politieke Partijen

Plaats een reactie