Zoekmachine optimalisatie voor weblogs en RSS

Zoekmachine optimalisatie voor weblogs en RSSStephan Spencer gaf op Search Engine Strategies een lezing over zoekmachine optimalisatie voor weblogs en RSS feeds. Hoe zorg je dus dat je profiteert van de speciale weblog en RSS zoekmachines. Bij seroundtable staat een aardige samenvatting van de lezing, en ook de Powerpoint slides (.ppt, 7,4MB) zijn beschikbaar gemaakt. Best interessant voor de blogger die graag meer lezers wil trekken door middel van zoekmachine optimalisatie (en wie wil dat nou niet). Om het simpel te houden, moet je een simpel formaat kiezen. Dus:

Een checklistje voor weblog en RSS zoekmachine optimalisatie

  1. Keywords zijn de basis
    Probeer bij het schrijven van artikelen altijd uit te gaan van woorden waarop mensen zoeken. Kies de belangrijkste woorden voor je artikel (en voor je weblog) en hou je daaraan bij het schrijven. Denk daarbij aan gebruik in de titel, subkoppen, begin van je alinea’s (ook voor de lezers is dit belangrijk), opsommingen en links naar het artikel.
    “Zoekmachine optimalisatie” is het keyword, dus schrijf niet (alleen) “om hoger te komen in zoekmachines, moet je veel optimaliseren”.
  2. Ga uit van een thema
    Probeer per artikel één thema te hanteren. Deze post gaat duidelijk over zoekmachine optimalisatie voor weblogs en RSS. Misschien had ik die twee zelfs moeten splitsen, dan waren beide posts dichter bij optimaal gekomen. Het kiezen van een (voor jezelf) scherp gedefinieerd thema maakt het makkelijker voor jezelf om te schrijven, maar ook makkelijker voor anderen om naar je te linken.
  3. Link erop los
    Inkomende links zijn erg belangrijk, maar als je interessante bronnen hebt, link daar dan ook naar. Dat draagt ook bij aan je ranking. Je moet altijd denken: als het voor mijn lezers interessant is, is het voor zoekmachines interessant. Quote en link dus je interessante en relevante bronnen.
  4. Aanmelden, aanmelden, aanmelden
    Zoekmachine optimalisatie voor weblogs en RSSInkomende links krijgen is voor weblogs toch ook een kwestie van aanmelden. Denk hierbij in ieder geval aan relevante directories. Ik krijg dagelijks twee bezoekers via usability.pagina.nl. Dat is niet veel, en voor mijn ranking zal het ook niet super zijn. Maar die twee mensen zijn wel echt geïnteresseerd in usability, en zijn misschien wel mijn volgende twee fans.
    Meld je verder aan bij weblog zoekmachines. Verwacht er niet teveel van, maar elke link helpt en het is een kleine moeite. Ric van Westhreenen van Roodlicht had eens een (wel erg stevige) lijst van weblog directories en zoekmachines.

    Maar kijk ook naar je niche of vakgebied, welke websites hebben lijsten met links? Marketingfacts heeft een Nederlandse marcom bloglijst, daar moet je natuurlijk op staan. Een goede truc is om te kijken welke websites er naar je collega bloggers linken die over dezelfde onderwerpen schrijven. Als ze naar je collega linken, kunnen ze ook naar jou linken! Ga daarvoor naar Yahoo! of MSN en tik in “linkdomain:website.nl”.

    Verder kun je je feed claimen bij Technorati, en je abbonneren op je eigen feed via online feedreaders en aggregators zoals My Yahoo.

  5. Maak abonneren en bookmarken makkelijk

    Zoekmachine optimalisatie  weblogs en RSS - SocializerZorg dus voor duidelijke RSS iconen, misschien een kleine RSS uitleg voor mensen die niet bekend zijn met het fenomeen. Voeg misschien van die guitige “add to del.icio.us” icoontjes toe aan je artikelen. WordPress heeft daar diverse plugins voor, waaronder de Socializer Plugin.

  6. Volledige en volle feeds
    Publiceer je RSS feed(s) volledig, dus niet alleen samenvattingen. Je trekt dan meer lezers, dus meer kans op links. Bovendien wordt de kans groter dat iemand je oppikt via een aggregator, wat ook weer meer links oplevert. Publiceer bovendien meer dan 20 items in je feed, niet alleen de laatste 10. Ik vraag me af of dit echt veel uitmaakt, maar over het algemeen kun je stellen dat meer content, meer pagina’s, beter zijn.

    Zorg uiteraard ook voor een goede (en dus ook keyword rijke) titel en subtitel op je weblog, want die gaan ook mee in je RSS feed.

  7. Interne linkstructuur
    Wat betreft interne linkstructuur zit je met de meeste standaardblogs al goed. Op elke pagina links naar archieven en categorieëen of tags met meer artikelen, zorgen voor een sterke interne linkstructuur. Dat geldt ook voor het toevoegen van relevante artikelen, zoals je hier bij Usarchy ook ziet. Zoek daarvoor ook echt relevante artikelen uit, verwerk die in je artikel en onderaan je artikel.
  8. Draai de titel om
    Simpel: zet je weblog naam in de titels van je artikelen achteraan. Dan staan de belangrijkste keywords (die je netjes in de titels van je artikelen verwerkt) netjes vooraan, waar ze de meeste aandacht van bezoekers en zoekmachines trekken. En maak je standaard titel niet te lang: “Artikel over a, b, en c – Weblog van Pietje uit Dorpje over x, y, z en alles wat ik verder ook nog leuk vind, soms”. Dan worden je titels al een stuk minder efficiënt… 🙂
  9. URL’s
    Uiteraard gebruik je op je weblog al zoekmachine vriendelijke, menselijk leesbare URL’s. Daarbij is het belangrijk de woorden te scheiden met koppeltekens (-), niet met underscores (_) of andere tekens (+ & = ( ) * ^ % $ # @ !). Kies ook altijd 1 domein (met of zonder www) en redirect alle variaties daarop naar de gekozene. Dit doe je met een 301 redirect.

    Zorg ook dat al je links naar artikelen vanaf je homepage en categorie pagina’s, permalinks zijn. Sommige systemen linken bijvoorbeeld naar een #more (WordPress doet dit), of een comments pagina.

Verder gelden voor weblog en RSS zoekmachine optimalisatie natuurlijk dezelfde regels als voor normale websites. Laten we het daar een andere keer maar over hebben 😉

Iemand nog geniale weblog optimalisatie trucs trouwens? Onderwerpen als linkbaiting zijn hier natuurlijk erg nauw mee verbonden, er is nog zoveel meer dat ik er nu al moe van word.

Hoeveel traffic krijg je uit Google?

weblog zoekmachine optimalisatie google

Ik kreeg in mei trouwens tot nu toe 47% van al mijn traffic direct uit Google. Dat lijkt me niet een extreem getal, maar ben wel benieuwd hoe dat bij andere weblogs is. In april was het overigens maar 30%, doordat ik wat link loving had van bijvoorbeeld Tweakers.net, dan gaat het al gauw hard… En deze week al 20 referrers uit MSN Search op het keyword “bol”. Daar zullen ze blij mee zijn (sorry!)

Via Search Engine Journal.
Zie ook de zoekmachine keyword referrers van juni 2006.

25 gedachten over “Zoekmachine optimalisatie voor weblogs en RSS

  1. 2BFrank

    67% van al mijn traffic in de maand mei kwam direct van Google, met erg veel hits op Inburgerings test waar ik een stukje over geschreven heb. Andere zoekmachines leveren bijna geen verkeer op.

    Like

  2. Pingback: Waar kom je van, Daan? at hondje van Dirkie

  3. Pingback: Hans on Experience

  4. Pingback: Jelmer de Jong » Blog Archive » Zoekmachine optimalisatie voor weblogs

  5. Pingback: oomph

  6. Jean-Paul Horn

    Punt 6: ‘Volledige en volle feeds’ blijft een heikel punt bij content publishers. Het tegenargument is dan altijd “… maar dan komen ze niet meer naar m’n website en loop ik advertentieinkomsten mis.”. Ik ben blij dat je nu eindelijk eens de positieve kant laat zien van een volledige feed (niet noodzakelijk vol). Overigens schrijf ik deze reactie met een heel ander doel: het zou namelijk ook veel handiger zijn voor mobiele gebruikers (en dat sluit weer mooi aan op je blogthema: usability). Als ik namelijk ergens een hekel aan heb, is het dat ik bij een feed een veel te korte description of afgekapte hoofdtekst lees, waardoor ik op mijn smartphone alsnog gedwongen wordt om de gehele webpagina op te halen (met alle overbodige rotzooi daarbij). Dat ziet er a) niet uit en b) verbruikt onnodig dataverkeer (en kost dus uiteindelijk geld).

    Thanks voor de rant 😉

    Like

  7. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Goed punt, JP, helemaal mee eens. Zoals heel vaak gaan usability (accessibility) en zoekmachine optimalisatie heel erg goed samen. Ik zeg vaak: zoekmachines houden van mensen, dus als je je daarop richt komt het meestal wel goed…

    Leuke hostname heb je trouwens, handheld..nl 🙂

    Like

  8. Jean-Paul Horn

    Dank 🙂 Ik ben zowel vanuit hobby als professioneel (als freelance journalist) erg ge?Ønteresseerd in mobility, dus de hostname leek me wel toepasselijk 😉

    Recent was er een discussie over mobile accessibility (bedankt voor de correctie) op Brighthand.com, een grote website gespecialiseerd in mobility (pda’s en smartphones). In de reacties op dat artikel probeerde ik (als djr) hetzelfde punt te verdedigen, maar het is voorlopig nog vechten tegen de bierkaai lijkt wel 😦

    Like

  9. Jean-Paul Horn

    Misschien kun je binnenkort eens wat schrijven over usability en accessibility voor mobiele gebruikers? Ik ben erg geinteresseerd in je standpunt(en) over dat onderwerp. Wat mij betreft mag het ‘geen of te weinig rekening houden met mobiele gebruikers’ opgenomen worden als zonde nummer 11 😉

    Een goed voorbeeld hoe het niet moet zijn de rss-feeds van De Telegraaf 😥

    Like

  10. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Hmmm goed idee wel. Ben er niet heel erg in thuis, maar als je je aan fatsoensregels en standaarden houdt, kom je met een iets aangepaste stylesheet al een heel eind. Ik ga daar zeker eens induiken, zit toevallig morgen bij een mobiele telefoon club, maar helaas niet voor usability onderzoek 😉

    Like

  11. Alfred

    Aangepaste stylesheets voor mobiele pagina’s is wat mij betreft geen goede optie om een pagina geschikt te maken voor een mobiel. Veel mobiele-telefoons ondersteunen geen CSS2.0.

    In .Net kun je heel eenvoudig een mobiele pagina maken die zich aanpast aan de mobiel! Check bijvoorbeeld http://mobile.bierquick.nl eens in je browser en daarna op je mobiele telefoon. Je zult al zien dat hij er op je mobiel anders uit ziet dan in de browser!

    Like

  12. Jean-Paul Horn

    Of .Net de oplossing is weet ik niet, maar Alfred heeft wel een punt dat browser sniffing vooralsnog een betere oplossing is dan CSS 2.0. Er zijn helaas nog teveel mobiele browsers die niets kunnen met media-stylesheets. Maar je zou ook kunnen denken aan je website zo ontwerpen dat deze op een elegante manier toch het belangrijkste deel van je pagina laat zien: de content. Style degrading heet dat met een mooi woord geloof ik 😉

    Overigens is er a.s. maandag een zeer interessant (gratis) seminar over Mobile Design bij MediaPlaza. Wie daar ook heen gaat zou ik leuk vinden om even te spreken 🙂

    Like

  13. Ruben Timmerman Berichtauteur

    JP, ik ben drbij (denk ik, onverwachte work-stress daargelaten). ik mail je mn contact info wel even voor een f2f meeting dan!

    Lijkt me een goede kans me te laten onderwijzen in mobile usability.

    Like

  14. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Ik zit nu in mn auto, klaar om naar mn werk te rijden, maar ik heb vrijdag mn lampen aan laten staan….. (yes, you may laugh). Wordt dus wat lastiger om nog naar Mobile Design te komen, want kan waarsch. moeilijk een collega dwingen om met me mee te gaan… Ga het wel proberen!

    Like

  15. Pingback: Campai Business Blog - » Waarom een zakelijk blog beginnen?

  16. Pingback: Tipt

  17. Pingback: hondje van Dirkie » Waar kom je van Daan?

Plaats een reactie