Usability fouten en foutjes – 604

Dell formulieren om te bestellen: moeilijkTijd voor een nieuwe aflevering met usability fouten en foutjes. Voor wie deze serie-in-wording nog niet kent: we kijken naar kleine en grote usability fouten om van te leren. En natuurlijk vaak ook om stiekem om te lachen, hoewel sommige fouten meer om te huilen zijn.

Ouders Online zoekmachine pakt het internationaal aan

UK ouders online zoekmachineDe zoekmachine van Ouders Online is zeer waarschijnlijk niet in Nederland ontwikkeld. En hij heeft ook geen Nederlands woordenboek gevoerd gekregen. En, tja, eigenlijk is hij gewoon niet zo handig geconfigureerd, onafhankelijk van welke taal je wil. Als je zoekt naar bijvoorbeeld “kinder community”, zoekt de zoekmachine daar niet naar, maar gaat zelf aan de haal met je zoektermen:

De zoekmachine heeft gezocht naar: (kinder or kind or kindness or kinds or kindest or kindly) or (community or communities) en vond: 3905 documenten.

Het mooie is dat de zoekmachine dat kennelijk niet doet om je te helpen in het geval er te weinig resultaten zijn. Hij geeft gerust tegen de 4000 resultaten, met allerlei onzin ertussen. Gelukkig zeggen ze ook nog hoeveel “sterren” een zoekresultaat heeft, voor het geval je dacht dat niet de “beste” bovenaan stond…
Verder noemen ze de datum in het verwarrende Amerikaanse formaat mm/dd/jj en geven ze de grootte van de zoekresultaten weer in bytes. Alsof al die arme ouders die online zijn begrijpen wat bytes zijn en hoe ze zoiets moeten beoordelen. En heeft de grootte van een document eigenlijk wel enige waarde in zoekresultaten?
Helaas is de website van oudersonline.nl ook niet goed doorzoekbaar met externe zoekmachines. De website heeft slechts 400 resultaten in Google, waar op mijn zoekopdracht al 4000 resultaten bleken te bestaan.

NS: Waar wilt u heen vandaan gekomen gaan?

NS buitendland reis bestemming selectie
Routenet - waar wilt u heen?De NS maakt het zoeken naar treintickets overbodig en overdreven “usable” door ergens midden in de site de velden van “Bestemming” en “Vertrekstation” om te draaien. Normaal voer je op reis websites eerst in waar je vandaan komt, daarna waar je naartoe wil. Dat is de standaard, en ook het meest logische, toch?

Er is wel wat te zeggen voor het omdraaien, je bent immers gefocused op je bestemming en je weet al waar je vandaan komt. Ik vind echter dat je beter de normale standaard kan respecteren, en zeker niet “van” en “naar” af en toe omdraaien.
Overigens gebruikt Routenet dezelfde on-logica. Ik betrap mezelf er nog steeds op af en toe mijn eigen postcode in te vullen bij “Ik wil naar”.

Dell schakelt de database middle man in

Dell formulieren om te bestellen: moeilijkBij Dell online iets bestellen is absoluut het moeilijkste dat ik de laatste weken heb gedaan. Je moet daar minimaal 800 velden invullen voordat je nieuwe voeding onderweg gaat. Erg irritant zijn de foutmeldingen in een van de formulieren, waar het Dell niet lukt de spaties uit een telefoonnummer te filteren, en ze er in een postcode juist in te voegen. Als je dus een postcode zonder spatie invoert, of een telefoonnummer met spaties, krijg je te horen dat je het verkeerd doet. De database is niet alleen inconsistent, maar ook nog irritant…

Omdat de rest van het orderproces ook al zo’n crime was, even een paar stappen in het Dell bestel proces:

  1. Online betalen is bij Dell Nederland niet mogelijk, dus je moet het geld maaer gewoon vooraf overmaken.
  2. Welk bedrag je moet overmaken noemen ze helaas niet op de pagina waar ze je voor het eerst vertellen waarheen je dat bedrag moet overmaken. De back-button werkt ook niet in het bestelproces, waardoor je onmogelijk kunt achterhalen hoeveel je precies waarheen moet overmaken.
  3. Vervolgens krijg je een e-mail bevestiging waarin het volgende staat:

    U kunt het totaalbedrag van uw bestelling overmaken naar:
    Bedrijfsnaam: Dell B.V.
    Bankrekeningnummer: 26.60.65.694 CITI Bank Amsterdam
    Onder vermelding van Referentie: NL0131-4935-26165
    Bedrag: Waarschijnlijk heeft u het totaalbedrag van uw bestelling al overgenomen van de website, Wij sturen u in aanvulling hierop uiterlijk de eerstvolgende werkdag een email met betalingsinstructies waarin dit bedrag opnieuw wordt vermeld

    Wat een handig mailtje van Dell zeg! Ik heb toen maar de hele order nog een keer doorlopen om erachter te komen wat het exacte bedrag was. Ik wil namelijk NU mijn order afmaken, niet morgen.

  4. De dag erna krijg je een e-mail bevestiging waar zo’n beetje alles wordt bevestigd (3 verschillende openingstijden, 4 verschillende telefoonnummers, 3 verschillende support websites), behalve je order. Gelukkig zitten er twee PDFjes bij de mail waarin wel e.e.a. staat genoemd. Zoals de algemene voorwaarden in 5 punts lettertype…

Telfort: er is iets mis, maar we zeggen niet wat

Telfort onbereikbaar voor Firefox
Heerlijk zijn ook de foutmeldingen waar niet wordt aangegeven wat het probleem is. Vaak wordt er wel een verklaring gegeven, maar die verklaring betekent niks voor de buitenstaander. Leuk is altijd de “oplossing” die wordt gegeven: “probeer het later nog eens”. Dat resulteert namelijk in 100% van de gevallen in precies dezelfde foutmelding.
In dit geval kwam de foutmelding overigens doordat ik Firefox gebruikte in plaats van Internet Explorer. Er zijn allerlei applicaties bij Telfort die nog steeds niet fatsoenlijk met Firefox werken.

Tips zeer welkom!

Zie jij een usability fout of een foutje, geef dan een gil in de reacties of neem contact op.

16 gedachten over “Usability fouten en foutjes – 604

  1. Tobi

    Het is lastig om het te reproduceren want dat kost een hoop geld, maar bij MyCom heb ik een tijdje geleden een PC besteld. Irritant was dat een ‘offerte’ opnieuw moest worden gemaakt omdat ?©?©n knop voldoende is om alles te wissen. Ronduit slecht was dat de bevestiging van de credit cardbetaling bestond uit 404 Not found. Je hebt dus geen idee of de betaling is geslaagd. Ook heb ik eindeloos gezocht naar de rest van het bestelproces. Het blijkt dat de bestelling wordt doorgestuurd naar een filiaal alwaar ze alles in elkaar zetten zodat je het vervolgens op kunt halen. Die informatie is nergens duidelijk te vinden. Wanneer je je PC in huis hebt (3 dagen, 3 weken?) is ook al niet te vinden.

    Like

  2. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Goed voorbeeld Tobi. Het wissen van formulieren is sowieso meestal niet nodig, en zorgt alleen maar voor fouten en irritatie.
    Ik zal binnenkort een stuk schrijven over de usability van formulieren en alle tips en trucs die daarbij komen kijken.

    Like

  3. Twan van Elk

    Heel fijn zijn wat dat betreft ook de nieuwsbrieven per e-mail, die (als je geluk hebt) om een abonnement op te zeggen links naar de site bevatten, waar meer dan eens vervolgens de daadwerkelijke mogelijkheid om op te zeggen ontbreekt. Wil je reageren om de webmaster te wijzen op dit gebrek, dan kun je vaak van een ‘contactformulier’ gebruik maken, waar je meestal ook nog met een sql-error o.i.d. wordt geconfronteerd. Dodelijk.

    Like

  4. Sander

    De volgorde van het formulier op RouteNet valt wellicht ook uit te leggen door het feit dat deze site dezelfde is als LocatieNet. Waar je bij RouteNet natuurlijk verwacht een route voorgeschoteld te krijgen ligt het bij LocatieNet meer voor de hand dat je enkel op zoek bent naar een locatie (waarbij de route er naartoe een aardig extraatje is).
    Nu heeft de bezoeker wellicht niks te maken met het feit dat deze 2 sites feitelijk dezelfde zijn, maar voor de bezoekers die dat wel weten, of ine ieder geval van beide domeinnamen gebruikmaken, is het natuurlijk wel weer erg verwarrend als de onderdelen VAN en NAAR steeds omdraaien.

    — Correctie —

    Voor de zekerheid nog even gecheckt en ik zie dat Locatienet.nl als zodanig is opgeheven en nu rechtstreeks doorlinkt naar Routenet.nl. Dat was voorheen niet het geval.
    Maar goed, het feit dat je nog steeds ook enkel naar een locatie kunt zoeken, dus zonder vertrekpunt, vind ik wel een redelijk argument om daarmee te beginnen.

    Bij Telfort hanteren ze dezelfde nietszeggende “probeert u het later nog eens” ook wanneer je online of mobiel probeert op te waarderen. Erg vervelend.

    Like

  5. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Sander, ik weet het niet, probeer al tijden uit te vinden waarom wordpress dat doet. Zelfs als ik met de hand br’s of p’s in reacties stop worden ze eruit gefilterd…

    En indeed, je kunt op routenet ook naar een locatie zoeken, maar ik vind die interface toch erg irritant.

    Like

  6. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Jean-Paul thanks voor de tip. Het was me stom genoeg niet opgevallen dat er wel netjes ’s om de paragrafen worden gezet, er zit iets in de css wat de spacing daartussen sloopt.

    Nog gekker, het verogen van margin of padding van p’s in de commenttext doet niks. Dus ik heb het maar even extreem lelijk opgelost (elke p heeft nu een transparatne border van 8px…)

    Op termijn komt er sowieso een nieuwe stylesheet met 3 coloms layout voor usarchy, die bouw ik vanaf de grond op dus dat zou iets cleaner moeten zijn…

    Like

  7. Jean-Paul

    Sure .. 🙂 Overigens absoluut complimenten met je weblog. Sinds de T.Net-escapade een lezer, maar volgens mij heb ik inmiddels de hele site doorgelezen. Erg nuttig en vermakelijk!

    P.S.
    Shit: Arsenal vergeten! 😦

    Like

  8. Gijs

    Ik kom je entry nu pas tegen (slecht slecht slecht).
    ´t is misschien maar een kleinigheidje, maar je krijgt nu ook het bedrag te zien in de orderontvangstbevestiging van Dell.
    Ook kan je dan via iDEAL betalen (helaas nog niet via de site). Ik zal eens kijken naar de tips voor de orderbevestigings mail.

    Groet,
    gijs

    Like

Plaats een reactie