Adverteren op Nu.nl: wel incasseren, niet leveren?

Adverteren op Nu.nl, wel incasseren, niet leveren?Heel grof geschat verdient Nu.nl tussen de anderhalf en drie miljoen euro per maand aan advertenties. Het is dan ook een van de grootste websites van Nederland, met zo’n 4,5 miljoen pageviews per dag. Dat geld is echter makkelijker verdiend dan het lijkt…
Wat me altijd al heeft geïrriteerd aan de site is het constante verversen van de pagina’s, elke 300 seconden om precies te zijn. De gebruiker heeft hier geen enkele controle over. En omdat de (flash) banners elke keer geheel opnieuw opgehaald moeten worden, kost het ook nog eens bandbreedte, hoewel de meeste gebruikers daar niet wakker van zullen liggen. Door dit continue verversen komen er lekker snel pageviews bij, zo vertelt een sales medewerker van Ilse Media:

Wat betreft het verversen van onze pagina. Dit gebeurt om de 5 minuten en er bestaat geen
mogelijkheid om deze uit te zetten. En wanneer de pagina zich zelf ververst wordt dit als
nieuwe impressie geteld.

Verversen niet nuttig voor gebruikers…

Misschien hebben ze het verversen ooit geïplementeerd omdat gebruikers zo “makkelijk op de hoogte kunnen blijven”. Het nut daarvoor valt te betwijfelen, want:

 • Gebruikers verversen de overzichts-pagina’s (homepage en categorieën) zelf wel als ze nieuw nieuws willen ophalen. Dat is de natuur van internet, waar de gebruiker de controle heeft. In tegenstelling tot teletekst en televisie bijvoorbeeld, die ook vaker als “achtergrond” worden gebruikt.
 • Een artikel-pagina wordt eenmalig gelezen en zelden ge-update door de redactie. Verversen daarvan is dus nutteloos, gebruikers zullen niet naar een artikel zitten staren tot er een update verschijnt, die bovendien niet in het artikel wordt gecommuniceerd maar alleen aan het eind.
 • Bij elke reload van de pagina wordt bovendien het lezen verstoord. Zelfs met een 12mbit kabelverbinding duurt het 3 seconden voordat de pagina herladen is en weer naar de originele plek gescrolld. Dat is natuurlijk niet gebruikersvriendelijk tijdens het nieuws lezen.

Verversen ook niet nuttig niet voor adverteerders…

…in beide gevallen valt het te betwijfelen of de adverteerder krijgt waar hij voor betaalt: een impressie.Vanuit het oogpunt van de adverteerder is dit verversen nog vreemder. Op Nu.nl betaal je als adverteerder namelijk per impressie (pageview). Nu is het rendement van banner advertenties sowieso al erg laag (eBay is zelfs gestopt met bannering), maar bij Nu.nl wordt dat nog erger.
Voor elke verversing zijn er twee mogelijkheden: de gebruiker ziet de pagina wel, of niet. Maar in beide gevallen valt het te betwijfelen of de adverteerder krijgt waar hij voor betaalt: een impressie.

 • Nu het gebruik van tab-browser Firefox al dik boven de 10% ligt, komt het steeds vaker voor dat gebruikers een vensters niet zien, elke keer als ze automatisch en onstopbaar ververst worden. Dit gebeurt dus ook altijd onzichtbaar als iemand een ander venster open heeft staan, maar Nu.nl in de achtergrond. Dit zal ook bij gebruikers van Internet Explorer regelmatig gebeuren.
  Kortom: een impressie is lang niet altijd echt een impressie van een gebruiker meer.
 • En als een gebruiker dan wel echt een Nu.nl pagina leest, wordt die pagina ook ververst. Zoals gezegd is dit irritant voor de gebruiker, maar browsers hebben hier iets op gevonden. Na elke verversing wordt door de browser automatisch dezelfde positie binnen de pagina opgezocht. De twee banners bovenaan de pagina worden daarom niet door de gebruiker gezien, terwijl wel weer een impressie wordt afgerekend met de adverteerder.

Dus verversen is alleen nuttig voor de portemonnee van Ilse Media

…conclusie dat Nu.nl de pagina’s alleen ververst om de adverteerders extra impressies te laten afrekenen.Er lijkt geen andere conclusie mogelijk dan dat Nu.nl de pagina’s alleen ververst om de adverteerders extra impressies te laten afrekenen. Ik vraag me af hoe adverteerders hier tegenaan kijken. En of ze zich er bewust van zijn. Een impressie is bij Nu.nl slechts de impressie van de browser, niet van de bezoeker die de reclame hoort te zien.

Per pagina zijn er minimaal een halve banner, een button en een tekstlink. Die kosten bij elkaar €16,- per 1000 impressies. Dat levert Nu.nl dus al gemiddeld 72.000 * 30 = € 2.100.000,- per maand op. Daar zitten de veel duurdere skyscrapers, rectangles en speciale sponsordeals nog niet eens in. Maar de maximaal 40% korting ook niet, die op grote afnames zit.

Al met al een interessant model, het automatisch verversen van pagina’s. Ik heb dit echter nog nooit op andere pagina’s gezien, ben benieuwd naar voorbeelden.
Je zou de strategie van Nu.nl kunnen vergelijken met andere vormen van adverteren. Als je een billboard langs de snelweg koopt, betaal je op basis van het verwacht aantal mensen dat erlangs rijdt. Maar bij Nu.nl betaal je dan ook voor mensen die de verkeerde kant op rijden…

Bron tarieven Nu.nl: Ilse media (PDF, 484KB)

10 gedachten over “Adverteren op Nu.nl: wel incasseren, niet leveren?

 1. Arnoud

  Ik ken maar weinig bezoekers die langer dan 5 minuten op ?©?©n pagina blijven. Op een startpagina kan ik me het wel voorstellen, maar op nieuwspagina’s is het refreshen totaal overbodig.
  Het refreshen kan Ilse dus ook nooit veel extra geld opleveren.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ik ken er in ieder geval 1, mezelf. Als ik nu.nl lees, open ik alles dat ik wil lezen in nieuwe tabs, om ze dan 1 voor 1 af te werken. Dan zijn dus zo 10 pagina’s, veel meer dan 5 minuten open. Allemaal gratis (non-)impressies waar voor betaald wordt door de adverteerders.

  Verder denk ik dat er ook veel gebruikers zijn die Nu.nl open hebben staan, maar niet als voorste venster (zelfs in het geval van IE).

  En om nog even vanuit Ilse te redeneren:
  Heb jij een idee waarom de refresh er dan uberhaupt inzit? Je geeft zelf aan dat het compleet voerbodig is, wat ik ook beschrijf Als we even van mijn evil-scenario uitgaan kun je uit de refresh afleiden dat er wel degelijk gebruikers zijn die de pagina’s meer dan 5 minuten open hebben.

  Like

 3. Tinus

  Goed stuk Ruben. Helemaal gelijk. Laten we hiermee een paar adverteerders wakker maken!

  Overigens heb ik zelf ook regelmatig nu.nl in een ‘vergeten’ tabblaadje open staan, waarin het dus wel om de vijf minuten ververst. En dat gaat dus ook gewoon door als ik even pauze heb of snel even een klant bezoek.

  Like

 4. Sipke

  Ruben, hier had ik nooit over nagedacht. Wel me geergerd aan die refresh. Wat ik mij nog afvraag is of er geen frequency cap op die advertenties zit. Veel adverteerders werken hier tegenwoordig toch mee. Als dat zo is blijft het een onoorbare praktijk, maar zal het in de praktijk meevallen met de gevolgen ervan.
  Goed stuk in ieder geval!

  Like

 5. Gert Jan Delcliseur

  @ Ruben, mooi verhaal
  @ Spike, ik denk dat ook een frequency cap niet veel uitmaakt, dan worden nl gewoon de volgende ads uit de que vertoond lijkt me.

  Like

 6. Ruben Timmerman Berichtauteur

  @Sipke: Adverteerders kunnen optioneel een frequency cap instellen. Dit heeft echter niet veel invloed op de refresh truc, omdat adverteerders rouleren en je dus wel makkelijk je freq cap vol komt net niet-bekeken impressies.
  Als je een freq cap instelt op 3 en je eerste 3 gaan naar niet-bekeken impressies word je helemaal niet vertoond, ook niet lekker.

  Ik krijg overigens net een mailtje van Ilse Media, daar zal ik later op terugkomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s