Gratis Google Analytics web statistieken: mijn bevindingen

Logo Google AnalyticsOnze gebeden zijn gehoord: Google komt met gratis web statistieken die de Nedstats van deze wereld zullen doen schrikken. Vandaag werd Urchin officieel Google Analytics. Natuurlijk is de service direct op Usarchy geïmplementeerd, op deze plek zal ik verslag doen van mijn bevindingen.
Google Analytics is trouwens niet alleen voor AdWords gebruikers, zoals soms word gezegd. Er zit echter wel een limiet van 5 miljoen pageviews op voor non-AdWords gebruikers.

Installatie

Super simpel: inloggen met je Google account, dat je ook voor AdWords nodig hebt sinds kort…guess why. Vervolgens een website adres en naam opgeven, en je javascript include code (urchin.js!) is klaar. Die moet je op elke pagina binnen de head tags zetten, klaar is kees.

Analytics dashboard

Daarna is het zoals je van Google gewend bent: SIMPEL en SLICK. Helaas is Google Analytics op dit moment bijna niet bereikbaar, waarschijnlijk overbelast. Net nu ik wat screenshots wilde gaan maken…
De enige screenie die ik kan bieden is het eerste scherm, de settings. Daarin kun je al je websites zien (maximaal 50).
Het duurt overigens 12 uur voordat je eerste data beschikbaar is, dus we moeten nog even tot vannacht wachten voor echte data.

google analytics settings screenshot

Access Manager

Verder kun je anderen, bijvoorbeeld klanten, toegang geven tot je rapporten. Erg handig voor kleine bedrijven, hoewel Google’s policy zegt dat Analytics niet voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt.
De access manager is ook simpel. Iemand kan slechts rapporten bekijken, of is administrator. Verder kun je per gebruiker aangeven van welke websites hij rapporten kan bekijken. Overigens moeten alle gebruikers een Google account hebben.

Google Analytics Access Manager screenshot

Filter Manager

Met de in potentie ingewikkelde filter manager kun je bijv. IP’s uit je bezoekers filteren, maar ook URL’s van je eigen site. Verder kun je hier met allerlei extra opties bijvoorbeeld ip ranges koppelen aan landen, of namen geven aan bepaalde producten op basis van de URL.

Website profile settings

Hier kun je de naam en URL van je website instellen. En je hebt hier overzicht over je goals, funnels en gebruikers.

Google Analytics Filter Manager

Goal settings (conversie + transactie!)

Erg interessant zijn de Goal settings, waar je er 4 van kunt definiëren. Je kunt een transactie (Funnel) samenstellen die tot conversie leidt en uit max. 10 stappen bestaat, zodat je kunt meten waar in je verkoopproces mensen afhaken. Hier zitten verder weinig opties in, zoals aantal stappen dat overgeslagen kan worden.
Ook kun je je URL’s van regular expressions voorzien, erg handig voor ingewikkeldere URL’s van e-commerce sites. En als klap op de vuurpijl kun je uiteraard ook de echte e-commerce waarde van een conversie laten mee-meten.

Google Analytics Goal settings

Meer discussie en info over de laatste Google telg:

Anyway, later meer Google Analytics, ben erg benieuwd of het een beetje geschikt is om weblog statistieken mee te brouwen. Ik meet in ieder geval ook met de conversie Goal settings, dus hopelijk komt morgen de eerste data binnen…

Iemand anders ervaringen te delen? Ik ben erg benieuwd!
Beetje buggy! Er blijft steeds een foutmelding dat mijn tracking nog niet validated is, terwijl eronder staat dat dat wel zo is. Verder staan er links naar de help glossary waar geen uitleg staa over de gelinkte term (bijv. “default page”).
Verdeer worden een aantal ingewikkelde opties niet uitgelegd (zoals de “head match” type voor funnel URL’s, snap je?).

Zie ook de zoekmachine keyword referrers van juni 2006.

12 gedachten over “Gratis Google Analytics web statistieken: mijn bevindingen

 1. Wicher Malten

  Tja… voor zover ik weet hebben ze ook niet veel meer gedaan dan een reeds ervaren bedrijf omtoveren naar Google-stijl.

  5 miljoen pageviews per maand lijkt me iets exacter, wat ik overigens een meer dan respectabele hoeveelheid vind; een website die meer nodig heeft, moet geen moeite hebben het extra benodigde bedrag op te hoesten.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  @Tinus: Zeker opgevallen, maar indeed zoals Wicher zegt, Urchin bestaat al een tijdje, en de marktwaarde is ook wel bewezen I guess 🙂
  Maar eigenlijk was dit nu juist wel geschikt als beta want ze zijn al bijna sinds de launch down…
  Denk dat Google zich er bewust van is dat ze nu eens een dienst hebben waar ze serieuze concurrentie hebben van bedrijven die juist heel veel aandacht aan de presentatie schenken, het gaat toch om management rapportages hier, en managers vinden slickheid wel lekker 😉

  Like

 3. IK NietJij

  Heb jij al wel statistieken? Ik heb nu > 24 uur nog steeds niets zichtbaar. Ook werken URL met /~mijnnaam/ niet en op sommige websites blijft hij volhouden dat de tracking code er niet op staat terwijl dit wel zo is.

  Like

 4. Johan

  Het is me gelukt om mijn websites toe te voegen en te valideren (hoewel ik ook nog steeds bovenaan mijn scherm de foutmelding ‘Tracking has not been validated or added to one or more of your Website Profile’ te zien krijg.

  Mijn eerste reactie was wow, geweldig! En ik heb daarop meteen al mijn Nedstat/Webstats4u tellers verwijderd en vervangen door Google Analytics.

  Bij nader inzien ben ik misschien toch wel iets t?© enthousiast geweest. Mijn statistieken laten nog steeds geen data zien, en ik mis een heel handige optie van Webstats4u: ‘Mijn Tellers’. Hierin had ik in ?©?©n oogopslag een overzicht van al mijn tellers met daarbij de bezoekersaantallen van gisteren en vandaag. In Google Analytics moet je per rapport doorklikken om deze gegevens te zien (kost toch wat meer tijd).
  Verder heb ik nog niet uit kunnen vinden hoe je makkelijk kunt weergeven waar je bezoekers vandaan kwamen, via welke zoekmachine en met welke keywords. Het zal er ongetwijfeld wel inzitten, maar echt intu?Øtief werkt het allemaal niet.

  Ik denk dat de marketingafdeling van Google een beetje te enthousiast is geweest door het product niet het label ‘Beta’ mee te geven (wat nu al zo ongeveer een handelsmerk van Google is geworden). Er zijn hoge verwachtingen geschapen en een dag na de introductie is hier nog helemaal NIETS van waargemaakt.

  Ik hoop dat ik volgende week als de kinderziekten zijn verholpen wat positiever kan zijn want ik heb geen zin om mijn Webstats4u tellers weer terug te plaatsen…

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Nou dan heb je mazzel, bij mij staat alles nog op Waiting! 😦

  @Johan, zeker te enthousiast inderdaad, het is een behoorlijke bende eigenlijk. Trouwens, het was juist leuk geweest om je verschillende tellers met elkaar te vergelijken 🙂

  Like

 6. Sipke

  Bij mij werkt het nu. Dat de data laat binnenkomen kan ik nog mee leven, maar er lijkt data te zijn verdwenen. Voor woensdag heb ik vrijwel zeker maar de helft van de data ontvangen. Van de bezoekersaantallen klopt in ieder geval helemaal niks. Zeker niet als je het vergelijkt met hun eigen AdSense statistieken.

  Like

 7. Gerrit

  Urchin/Google analytics – is dat ?©cht gratis?
  Nee. Welliswaar betaal je niet voor je statistieken, maar je levert Google een leuke tegenprestatie: volledig inzicht in hoe jou website functioneert. Met alle informatie die binnen loopt met deze vorm van vergevorderd marktonderzoek (om een nette term te gebruiken) kan Google uitsteken nieuwe eigen producten/diensten ontwikkelen en verbeteren om de monopoliepositie te versterken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s